ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στα χέρια της κυβέρνησης η αδειοδότηση των καναλιών μετά το ναυάγιο για ΕΣΡ

Στα χέρια της κυβέρνησης η αδειοδότηση των καναλιών μετά το ναυάγιο για ΕΣΡ
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

Αφαιρείται απο το ΕΣΡ η αρμοδιότητα αδειοδότησης των καναλιών. Πριν την πρώτη αξιολόγηση η νομοθετική πρωτοβουλία. 

 

Νομοθετική πρωτοβουλία με την οποία θα περάσει στα χέρια της κυβέρνησης η αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, φέρνει άμεσα στη Βουλή ο Νίκος Παππάς, μετά το ναυάγιο στη Διάσκεψη των Προέδρων. Κυβερνητικές πηγές διευκρίνιζαν ότι αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση που θα πρέπει να ολοκληρωθεί πριν την πρώτη αξιολόγηση, που χρονικά τοποθετείται στον Μάρτιο.

Η πρόταση του Νίκου Βούτση για τη συγκρότηση του ΕΣΡ που θα προχωρούσε τις σχετικές διαδικασίες δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία των 4/5 της Διάσκεψης των Προέδρων, καθώς την υπερψήφισαν μόνον οι 12 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

Καταψήφισαν 7 βουλευτές από τη ΝΔ, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, την Ένωση Κεντρώων και τη Χρυσή Αυγή, ενώ παρών δήλωσαν το ΚΚΕ και το Ποτάμι. Από τη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων απουσίαζε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. «Η κυβέρνηση εργάζεται μονίμως και διαρκώς για ευρύτερες συναινέσεις», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, σημειώνοντας πως τα υπάρχοντα σχήματα στο τηλεοπτικό τοπίο δεν είναι βιώσιμα. Κριτική άσκησε ο Νίκος Δένδιας από τη ΝΔ που επεσήμανε πως για τη ΝΔ αποτελεί θέμα αρχής η μεταφορά αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ. Να δώσει στη δημοσιότητα την αλληλογραφία του με την Commission, αλλά και την υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών, κάλεσε τον Νίκο Παππά ο Ανδρέας Λοβέρδος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ενώ από το ΚΚΕ ο Θανάσης Παφίλης μίλησε για «παζάρι» διαπραγματεύσεων στο παρασκήνιο. Την πρόταση να ψηφίζει η βουλή τον αριθμό των αδειών με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, διατύπωσε από το Ποτάμι ο Γιώργος Μαυρωτάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την κυβέρνηση η ελληνική αγορά «σηκώνει» 4 τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας, ενώ ανοιχτός είναι ο αριθμός των αδειών σε θεματικά κανάλια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ