ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Στο 1,7 δισ. το κόστος των φοροελαφρύνσεων - Η αποτίμηση της ομιλίας Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

ΣΥΡΙΖΑ: Στο 1,7 δισ. το κόστος των φοροελαφρύνσεων - Η αποτίμηση της ομιλίας Μητσοτάκη στη ΔΕΘ
ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ / INTIME

Η αποτίμηση που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην 84η ΔΕΘ αναδεικνύει την αντιπολιτευτική τακτική που έχει επιλέξει (προς το παρόν τουλάχιστον) ο Αλέξης Τσίπρας και το επιτελείο του.

Πρόκειται για μια αντιπολίτευση που είναι σκληρή μεν, εντούτοις, επ ουδενί σηματοδοτεί την επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στα χρόνια του «πεζοδρομίου». Η Κουμουνδούρου θέτει σε προτεραιότητα:

  • Την τεκμηρίωση της κριτικής της.
  • Τη ανάδειξη της αναξιοπιστία και των ανακολουθιών του κ. Μητσοτάκη.
  • Την υπεράσπιση του κυβερνητικού έργου του ΣΥΡΙΖΑ.
  • Την κριτική στην πολιτική Μητσοτάκη όχι μόνο από τη σκοπιά της κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά και από αυτήν της οικονομικής αποτελεσματικότητας.

Πρόκειται δηλαδή για μια αντιπολιτευτική τακτική η οποία χωρίς να χάνει από το βλέμμα της τους πιο φτωχούς, απευθύνεται προνομιακά στον χώρο τοΥ Κέντρου. Είναι ενδεικτικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σηκώνει το ζήτημα της αξιοπιστίας το οποίο είχε κάνει σημαία η Νέα Δημοκρατία όταν ήταν στην αντιπολίτευση.

Τρώει από τα έτοιμα

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ με τις οποίες επικοινώνησε το CNN Greece, αποτιμώντας την ομιλία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, είπαν ότι: «Ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ αφενός επιβεβαίωσε την κριτική του Αλ. Τσίπρα ότι «τρώει από τα έτοιμα» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και αφετέρου κατάφερε να μιλήσει για πάρα πολλά θέματα λέγοντας ελάχιστα πράγματα επί της ουσίας. Ένα είναι το σίγουρο. Ο πρωθυπουργός της χώρας μας διαβεβαίωσε ότι το σύνθημα «ανάπτυξη για όλους» στην πράξη μεταφράζεται σε «ανάπτυξη δίχως κανόνες για τους λίγους και τους ισχυρούς».

Τα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ

Επιπλέον, η Κουμουνδούρου κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι οικειοποιείται δικά της μέτρα. Συγκεκριμένα, κατά τις ίδιες πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, στη ΔΕΘ ο κ. Μητσοτάκης

  • Είπε ότι αυτός μείωσε τον ΕΝΦΙΑ που μειώθηκε με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ το Δεκέμβρη του 2018.
  • Είπε ότι αυτός -ως άλλος ταχυδακτυλουργός- μείωσε την ανεργία τον Αύγουστο ενώ εδώ και τρία χρόνια η Εργάνη καταγράφει πτώση ανεργίας 10 μονάδες σε 4 χρόνια επί ΣΥΡΙΖΑ και μείωση της αδήλωτης/υποδηλωμένης εργασίας.
  • Είπε ότι αυτός έκανε τις 120 δόσεις που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ.
  • Είπε ότι αυτός μειώνει τη φορολογία στις επιχειρήσεις που είχε ξεκινήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη από το 2019 κατά μία ποσοστιαία μονάδα κάθε χρόνο ως το 25%.
  • Είπε ότι επί των ημερών του μειώθηκαν σε ιστορικά χαμηλά τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων, όταν αυτό έχει συμβεί ήδη από τον περασμένο Μάρτιο.
  • Είπε ότι θα διεκδικήσει από του εταίρους/δανειστές την αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ χωρίς να αναφέρει ότι αυτό το είχε θέσει και επί της ουσίας διασφαλίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
  • Καρπώθηκε την πλήρη άρση των κεφαλαιακών ελέγχων παρόλο που αυτή είχε σχεδόν εξολοκλήρου ολοκληρωθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ .

Το κόστος των μέτρων

Στον ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζουν επίσης στην κυβέρνηση προχειρότητα κι έλλειψη σοβαρής προετοιμασίας στην οικονομική πολιτική. Επισημαίνουν μάλιστα ότι στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός δεν έδωσε απάντηση σχετικά με το δημοσιονομικό κόστος των φοροελαφρύνσεων που ανακοίνωσε. Ανώτερος αξιωματούχος του ΣΥΡΙΖΑ είπε στο CNN Greece ότι οι τεχνοκράτες του κόμματος υπολογίζουν το ετήσιο κόστος των φοροελαφρύνσεων σε 1,7 δισ.. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν τα επιπλέον 200 εκατομμύρια από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ στις μεγάλες ακίνητες περιουσίες. Ο ίδιος αξιωματούχος του είπε ότι μέχρι τώρα η κυβέρνηση δεν έχει υποδείξει με τεκμηριωμένο και αναλυτικό τρόπο πού θα βρει αυτά τα χρήματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ