ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καταγγελίες για καθυστερήσεις στην ανακατασκευή των σπιτιών στο Μάτι

Καταγγελίες για καθυστερήσεις στην ανακατασκευή των σπιτιών στο Μάτι
ΙΝΤΙΜΕ/ΒΑΡΑΚΛΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Καθυστερήσεις στην ανακατασκευή των κατοικιών που κάηκαν στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής μετά τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018, στην απομάκρυνση του αμιάντου αλλά και στην έκδοση συντάξεων για εγκαυματίες, κατήγγειλαν στη Βουλή, κάτοικοι και εκπρόσωποι από τις περιοχές που επλήγησαν.

Στη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της πράξης νομοθετικού περιεχομένου με τα μέτρα για την αντιμετώπιση άμεσων κινδύνων και αναγκών στις περιοχές και τη σύσταση της εταιρίας «Μάτι Ξανά», κατέθεσαν τις απόψεις τους κάτοικοι και εκπρόσωποι από το Μάτι, τον Μαραθώνα, τον Νέο Βουτζά και την Κινέτα.

Το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του Νέου Βουτζά, Έμυ Κροκίδη, επεσήμανε ότι πρέπει να ξαναχτιστούν όλα τα σπίτια, εκτός από εκείνα που αποτελούν περιπτώσεις καραμπινάτης παρανομίας. Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά της, ότι μόλις τρεις συντάξεις έχουν εκδοθεί για συζύγους θανόντων στην πυρκαγιά κι αυτές ύστερα από δικές τους πιέσεις.

Με την άποψη που εξέφρασε περί ανασυγκρότησης της περιοχής με χάρτες του 1945 διαφώνησαν άλλοι εκπρόσωποι επιτροπών στο Κόκκινο Λιμανάκι και τον Μαραθώνα, ζητώντας να δοθούν άδειες οικοδόμησης -με βάση τους χάρτες του 1975- σε περιοχές που με βάση τους σημερινούς δασικούς χάρτες θεωρούνται μη οικοδομήσιμες.

«Η περιοχή να χαρακτηριστεί με αεροφωτογραφίες προ του 1975 και όχι να δείχνουμε δασικούς χάρτες χωρίς να λογαριάσουμε το τοπογραφικό που δείχνει ότι υπάρχουν σπίτια», ανέφερε ο πρώην αντιδήμαρχος και αρχιτέκτονας, Διονύσης Κουλουμπής, ενώ κάτοικος επέκρινε το δασαρχείο της περιοχής γιατί δεν δίνει άδεια για ανακατασκευή σπιτιών.

«Υπάρχουν βίλες που έχουν χτιστεί με άδειες και δεν δίνει άδεια το δασαρχείο να ανακατασκευαστούν και έχει κηρύξει την περιοχή αναδασωτέα», είπε, ενώ διατυπώθηκε κριτική και για τον μειωμένο αριθμό αδειών συνολικά όσον αφορά την ανακατασκευή σπιτιών.

Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του Πέτρου Φράγκου για το μοιραίο οικόπεδο στο Κόκκινο Λιμανάκι, όπου εγκλωβίστηκαν και έχασαν τη ζωή τους 26 άνθρωποι. Όπως είπε, φταίει το δασαρχείο για το γεγονός ότι δεν υπήρχε δίοδο διαφυγής, καθώς είχε απαγορεύσει να κοπεί ένα δέντρο που βρισκόταν σε κοινόχρηστο χώρο και εμπόδιζε την πρόσβαση στη θάλασσα.

«Στο Κόκκινο λιμανάκι υπάρχουν λάθη στον δασικό χάρτη και αυτός θα πρέπει να αποσυρθεί. Έχουμε στείλει ένα κείμενο για να κερδίσουμε την επικαιροποίηση του δασικού χάρτη. Στο Κόκκινο Λιμανάκι είναι όλη η περιοχή αγροτικοί κλήρου, άρα δεν μπορεί να παρέμβει το δημόσιο ούτε έχει δικαιώματα εκεί», ανέφερε.

Ο Κωνσταντίνος Αθανασίου κάτοικος του Δήμου Μαραθώνα ανέφερε ότι μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί ούτε μία άδεια επισκευής ή ανακατασκευής στην περιοχή του Μαραθώνα.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την αρμόδια Επιτροπή και Τετάρτη εισάγεται προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής. ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και ΜέΡΑ 25 ψήφισαν ναι, ενω τα υπόλοιπα κόμματα επιφυλάχθηκαν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ