ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ για το κόστος των μετακλητών

Κόντρα κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ για το κόστος των μετακλητών
INTIME/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Άγρια κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για το κόστος των μετακλητών υπαλλήλων του Μεγάρου Μαξίμου κατά τα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. 

 

Σύμφωνα με τα όσα καταδεικνύει έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, το μισθολογικό κόστος των μετακλητών κατά την τετραετία του ΣΥΡΙΖΑ ξεπέρασε τα 100 εκατομμύρια ευρώ, με το κόστος μόνο των μετακλητών του Μαξίμου να αγγίζει τα 17 εκατομμύρια ευρώ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του "Πρώτου Θέματος" το κόστος των μετακλητών από το 2015 έως το 2019 ήταν:

ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ
- Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού: 8.977.434,53 ευρώ
- Γραφείο Αντιπροέδρου της κυβέρνησης: 1.896.463,10 ευρώ
- Γραφείο Υπουργού Επικρατείας: 2.001.028,98 ευρώ
- Γραφείο Υφυπουργού στον πρωθυπουργό και Γραφείο Υπουργού Επικρατείας: 1.488.470,99 ευρώ
- Γραφείο Υπουργού Επικρατείας: 1.291.690,62 ευρώ
- Γραφείο Υφυπουργού στον πρωθυπουργό: 1.258.562,12 ευρώ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ
- Εργασίας: 7.751.950 ευρώ
- Τουρισμού: 2.565.049 ευρώ
- Οικονομικών: 8.179.547 ευρώ
- Προστασίας του Πολίτη: 1.886.624 ευρώ
- Μεταναστευτικής Πολιτικής: 1.562.056 ευρώ (περίοδος 2017 -2019)
- Υποδομών: 3.025.477 ευρώ
- Εθνικής Άμυνας: 4.416.375 ευρώ
- Οικονομίας: 9.820.454 ευρώ
- Εξωτερικών: 4.569.674 ευρώ
- Διοικητικής Ανασυγκρότησης: 1.026.235 ευρώ
- Εσωτερικών: 4.266.245 ευρώ
- Αθλητισμού: 2.335.314 ευρώ
- Πολιτισμού: 10.363.000 εκατ. ευρώ
- Δικαιοσύνης: 3.238.512 ευρώ.

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ

Για «νέα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα Κωνσταντινόπουλου-κυβέρνησης για τους μετακλητούς» κάνουν λόγο πηγές του ΣΥΡΙΖΑ και αναφέρουν ότι «η Νέα Δημοκρατία με την αγαστή συνεργασία του κ. Κωνσταντινόπουλου από το ΚΙΝΑΛ, προσπαθούν εκ νέου να δημιουργήσουν εντυπώσεις με το χιλιοπαιγμένο έργο των μετακλητών».

Σημειώνουν μεταξύ άλλων, ότι «στο έγγραφο που φέρεται να έχει διαβιβάσει ο υπουργός Εσωτερικών, γίνεται αναφορά στη συνολική μισθολογική δαπάνη, χωρίς να διαχωρίζεται το κόστος των μετακλητών από τους μόνιμους υπαλλήλους που υπηρετούν στη γενική γραμματεία Πρωθυπουργού» και πως «ομοίως γίνεται αναφορά στη συνολική μισθολογική δαπάνη των υπουργών που υπάγονταν στον πρωθυπουργό χωρίς να γίνεται διάκριση μεταξύ των μετακλητών και των μόνιμων υπαλλήλων που υπηρετούν με απόσπαση».

Ειδικότερα, με άτυπο σημείωμά τους, οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζουν ότι «θα περιμέναμε από τον κ. Γεραπετρίτη ως υπουργό του κ. Μητσοτάκη, που στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης οι μετακλητοί του είχαν καταλάβει δύο ορόφους, αντί για επικοινωνιακά πυροτεχνήματα περί δήθεν αθρόων προσλήψεων, να δώσει τις απαιτούμενες απαντήσεις:

- την αυτοκρατορική δομή «Προεδρία της Δημοκρατίας του 'επιτελικού κράτους'» του με 450 απασχολούμενους!

- την αύξηση του αριθμού των μετακλητών της κυβέρνησης με το «επιτελικό κράτος» του.

- τις αυξήσεις των αποδοχών όλων των μετακλητών, ανεξαρτήτως προσόντων!

- την κατάργηση των ασυμβίβαστων για την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας στις θέσεις των μετακλητών.

- την κατάργηση της διαβάθμισης των θέσεων των μετακλητών, προβλέποντας (στο πλαίσιο της αριστείας προφανώς…) ως προϋπόθεση την απλή κατοχή απολυτηρίου Λυκείου».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν η μόνη κυβέρνηση που επέβαλε την πλήρη διαφάνεια και προχώρησε στον εξορθολογισμό του αριθμού και των αποδοχών των μετακλητών». Απαντώντας στους «ισχυρισμούς του κ. Γεραπετρίτη», οι πηγές της Κουμουνδούρου αναφέρουν τα εξής:

«1. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που προχώρησε στην πλήρη καταχώριση των πάσης φύσεως μετακλητών στην Απογραφή, βάζοντας τέρμα στις μακροχρόνιες πρακτικές αδιαφάνειας των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

  1. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που προχώρησε στη μείωση των αποδοχών των μετακλητών μέσω της ένταξής τους στο ενιαίο μισθολόγιο.
  2. Στο έγγραφο που φέρεται να έχει διαβιβάσει ο υπουργός Εσωτερικών, γίνεται αναφορά στη συνολική μισθολογική δαπάνη χωρίς να διαχωρίζεται το κόστος των μετακλητών από τους μόνιμους υπαλλήλους που υπηρετούν στη γενική γραμματεία Πρωθυπουργού. Αλήθεια, μετακλητοί υπάλληλοι είναι οι μόνιμοι υπάλληλοι που υπηρετούν επί σειρά ετών στη διαχείριση του Μεγάρου Μαξίμου; Ο ΣΥΡΙΖΑ τους διόρισε;
  3. Ομοίως γίνεται αναφορά στη συνολική μισθολογική δαπάνη των υπουργών που υπάγονταν στον πρωθυπουργό, χωρίς να γίνεται διάκριση μεταξύ των μετακλητών και των μόνιμων υπαλλήλων που υπηρετούν με απόσπαση. Ας εξηγήσει κάποιος σε όσους δυσκολεύονται να το κατανοήσουν, ότι οι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι πληρώνονται ούτως ή άλλως από τον κρατικό Προϋπολογισμό και η απόσπασή τους δεν προκαλεί περαιτέρω επιβάρυνση».

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

NEWSLETTER

ΔΗΜΟΦΙΛΗ