ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπόθεση Novartis – Βενιζέλος: Υπάρχουν πολιτικές και ποινικές ευθύνες

Υπόθεση Novartis – Βενιζέλος: Υπάρχουν πολιτικές και ποινικές ευθύνες
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Στους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου Ευάγγελο Ζαχαρή και Λάμπρο Σοφουλάκη προσήλθε το πρωί της Τετάρτης ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, προκειμένου να καταθέσει ως μάρτυρας για την υπόθεση της Novartis.

Τον Φεβρουάριο του 2018, ο κ. Βενιζέλος είχε καταθέσει μήνυση 22 σελίδων σε βάρος του ανώνυμου-προστατευόμενου μάρτυρα με το κωδικό όνομα «Μάξιμος Σαράφης».

Εξερχόμενος από το δικαστικό μέγαρο, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε στους δημοσιογράφους και είπε: «Κοιτάζουμε προς το μέλλον μόνο όταν προστατεύουμε τους θεσμούς. Προκειμένου να στηθεί ως δήθεν πολιτικό σκάνδαλο η υπόθεση Novartis κάποιοι ασέλγησαν επί των θεσμών με πρώτο θύμα την ανεξαρτησία και το κύρος της Δικαιοσύνης. Αυτό όλο είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα που πρέπει να διερευνηθεί εις βάθος και δικαστικά και κοινοβουλευτικά. Το ζήτημα όπως ξέρετε δεν με αφορά προσωπικά ούτε είμαι από αυτούς που επιδιώκουν ρεβάνς ή εκδίκηση, υπάρχει, όμως, το δημοκρατικό καθήκον που μας επιβάλλει να προστατεύσουμε το κράτος δικαίου και να διερευνήσουμε την αλήθεια».

«Ευθύνες πολιτικών προσώπων με την έννοια των της προηγούμενης κυβέρνησης προφανώς και υπάρχουν και αυτό το ζήτημα έχει ήδη τεθεί από τον προηγούμενο χρόνο από την Άνοιξη του 2018 με τις μηνύσεις μας. Τώρα αναφέρθηκα και σε συμπληρωματικά στοιχεία γιατί υπάρχει αυτό που λέμε επίταση του δόλου», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους σχετικά με τις παρεμβάσεις, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι δεν θέλει να μπει σε λεπτομέρειες και σημείωσε ότι υπάρχουν ποινικές και πολιτικές ευθύνες.

«Δεν πρέπει να παραβιάσουμε τη μυστικότητα της προδικασίας αλλά είναι γνωστό ότι έχει διαβιβαστεί η δικογραφία στη Βουλή ότι υπάρχει ζήτημα ποινικών ευθυνών και όχι μόνο πολιτικών προσώπων για τη σκευωρία. Από εκεί και πέρα υπάρχει το ζήτημα των προστατεύομενων μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος που ξέρετε ποια είναι η κατάσταση και η εξέλιξη και βέβαια το ζήτημα είναι των εισαγγελικών και δικαστικών λειτουργών, το οποίο διερευνάται και το οποίο πρέπει να διερευνηθεί και αυτεπαγγέλτως».

Τέλος, ο κ. Βενιζέλος όταν ρωτήθηκε αν κατονόμασε πρόσωπα, όπως ο κ. Σαμαράς, είπε ότι δεν θέλει να σχολιάσει κάτι περισσότερο.

Υπενθυμίζεται ότι δύο εισαγγελικοί λειτουργοί διενεργούν προκαταρκτική εξέταση μετά τις καταγγελίες του ομοιόβαθμου συναδέλφου τους και πρώην επόπτη της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ιωάννη Αγγελή για πολιτικές παρεμβάσεις και μεθοδεύσεις στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας, ενώ παράλληλα ερευνούν από μηδενική βάση τις μηνύσεις που έχουν καταθέσει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο Ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλο και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Έως τώρα στους δύο αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου έχουν καταθέσει ο Ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ενώ αύριο αναμένεται να καταθέσει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής, ο οποίος διετέλεσε επόπτης της εισαγγελίας διαφθοράς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ