ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με γεμάτη ατζέντα αναχωρεί ο πρωθυπουργός για το Νταβός

Με γεμάτη ατζέντα αναχωρεί ο πρωθυπουργός για το Νταβός
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Στο παγωμένο Νταβός αναμένεται να φθάσει λίγο πριν από το μεσημέρι ο πρωθυπουργός, όπου και θα έχει σημαντικές επαφές στο περιθώριο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Αύριο το πρωί, θα συμμετάσχει σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα σε πάνελ μαζί με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών σε μία «συνάντηση» που αποκτά ιδιαίτερη πολιτική σημασία δεδομένων των διαφορών που χωρίζουν την κυβέρνηση Τσίπρα με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η συνύπαρξη Τσίπρα-Σόιμπλε σε πολιτικό τραπέζι γίνεται σε μία κρίσιμη συγκυρία για την χώρα μας, με την κυβέρνηση να ζητεί από το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει ποια είναι η στάση του τόσο απέναντι στο ασφαλιστικό και παράλληλα να αποφασίσει εάν τελικώς επιθυμεί να συμμετάσχει επισήμως στο νέο ελληνικό πρόγραμμα.

Ως γνωστόν, ο Γερμανός υπουργός τάσσεται σαφώς υπέρ της παραμονής του Ταμείου και της οικονομικής συμμετοχής του στο τρίτο πρόγραμμα θέση που επανέλαβε άλλωστε και στον Ευκλείδη Τσακαλώτο κατά την διάρκεια της πρόσφατης συνάντησής τους στο Βερολίνο.

Ο Αλέξης Τσίπρας δίνει ιδιαίτερο βάρος στην συνάντηση που θα έχει με την Κριστίν Λαγκάρντ καθώς θα ζητήσει όπως τουλάχιστον επισημαίνουν κυβερνητικοί κύκλοι από την διευθύντρια του ΔΝΤ να διασαφηνίσει εάν προτίθεται να παραμείνει στην Ευρώπη και με ποιους όρους.

Ο πρωθυπουργός θα ζητήσει από το ΔΝΤ να παίξει καθοριστικό ρόλο στο θέμα της απομείωσης του χρέους τονίζοντας ότι μόνο με την αναδιάρθρωσή του μπορεί η χώρα να ανακάμψει οικονομικά σπάζοντας τον φαύλο κύκλο της διόγκωσής του.

Το θέμα του ΔΝΤ θα συζητηθεί και τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, όπως επίσης και με τον Γερμανό αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ο οποίος επίσης θα βρίσκεται στο Νταβός. Βαρύτητα δίνει το πρωθυπουργικό επιτελείο και στην συνάντηση Τσίπρα με τον επικεφαλής του ΔΝΤ, Μάριο Ντράγκι, καθώς εκεί ο πρωθυπουργός θα ζητήσει ένα χρονοδιάγραμμα ως προς το θέμα της επαναγοράς ελληνικών ομολόγων αλλά και της ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναχωρεί ικανοποιημένος για το Νταβός καθώς και η συνάντηση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη πήγε «σχετικά καλά» και η Βουλή ενέκρινε με πλειοψηφία 165 βουλευτών την τροπολογία του Νίκου Παππά για διεύρυνση του αριθμού των μελών του ΕΣΡ.

Το Μαξίμου θεωρεί ότι η Νέα Δημοκρατία εκτέθηκε πολιτικά αρνούμενη να συνδράμει με τις ψήφους της στην διεύρυνση και υπονοεί ότι με την στάση της κάνει αβάντα σε «όσους ωφελούνται από το καθεστώς του τηλεοπτικού χάους». Το θέμα τέθηκε και στο τετ α τετ Τσίπρα-Μητσοτάκη όμως ο δεύτερος φέρεται σύμφωνα με το Μαξίμου να ζήτησε ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών να αποφασίζεται από το ίδιο το ΕΣΡ, αίτημα που δεν έγινε δεκτό.

Ο πρωθυπουργός στο ραντεβού του με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν κατάφερε να αποσπάσει κάποια δέσμευση ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης δεν εμφανίστηκε απόλυτα αρνητικός απέναντι στο νομοσχέδιο για την δημόσια διοίκηση που προωθεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ως ήταν φυσικό διαπιστώθηκε διαφωνία για το ασφαλιστικό αλλά και για τον τρόπο που η κυβέρνηση χειρίζεται τα θέματα περί την οικονομία. Αν οι δύο συμφώνησαν σε κάτι αυτό βρίσκεται στην κοινή τους επιθυμία να μιλούν την γλώσσα της αλήθειας και της ειλικρίνειας μακριά από όρους μικροπολιτικής...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ