ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Γιάνης Βαρουφάκης στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Μανιώτη

Ο Γιάνης Βαρουφάκης στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Μανιώτη
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Παντελής Σαίτας

O Γιάνης Βαρουφακης, ένα πρόσωπο - κλειδί και αναμφισβήτητα, ένα πρόσωπο αμφιλεγόμενο και καθοριστικό για τα όσα συνέβησαν από τον περασμένο Ιανουάριο με τις οικονομικές του θεωρίες που βρήκαν ανταπόκριση από πολλούς αλλά αμφισβητήθηκαν από ακόμα περισσότερους.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης απο το Ίδρυμα Κακογιάννης όπου κλήθηκε να παρουσιάσει το νέο βιβλίο του Γιώργου Μανιώτη " Η τριλογία της λιτότητας", δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί σε διάφορες οικονομικές θεωρίες.

Ο ίδιος στην αρχή της ομιλίας του αναρωτήθηκε για τον λόγω της παρουσίας του σε αυτή την παρουσίαση " ειμαι ένας οικονομολόγος. Θα ξεχάσουμε τουλάχιστον για απόψε τις υπόλοιπες ιδιότητες"

Αναπολώντας τον τρόπο με τον οποίο ο ίδιος κατανόησε την πολιτική οικονομία. "Οι εξισώσεις και τα θεωρήματα δεν είναι ο τρόπος για να κατανοήσει κάνεις τη θεωρία της οικονομίας, ο τρόπος που διαμορφώθηκε η γνώση μου, έχει να κάνει μέσα από τη λογοτεχνία και το θέατρο".

Αναφερόμενος στο αδιέξοδο της ελληνικής κοινωνίας, της ευρωπαϊκής κοινωνίας, τόνισε πως δεν θα μείνει στην ιστορία μέσα από βιβλίο οικονομολόγων αλλά μέσα από τη λογοτεχνία και το θέατρο, όπως αυτό που παρουσιάζει ο Γιώργος Μανιώτης μέσα στο βιβλίο του.

"Κάποτε ο συνταξιούχος έπαιρνε σύνταξη στα 65 όμως από τη δεκαετία του '70, αρχικά στις ΗΠΑ αργότερα σε Αυστραλία και Βρετανία και πλέον σε όλη την Ευρώπη -η τρόικα με μεγάλο ενθουσιασμό προσπαθεί να επιβάλλει την κατάσταση και στην Ελλάδα- o εργαζόμενος πρέπει να αναλάβει το χρηματοπιστωτικό ρίσκο και οι ασφαλιστικές του εισφορές στο ταμείο να παίζονται στο χρηματιστήριο και χρησιμοποιώντας το σπίτι του για να πάρει δάνειο" είπε ο κ. Βαρουφάκης.

Ενώ υπογράμμισε πως το χρέος για τον καπιταλισμό είναι ότι η κόλαση για τους χριστιανούς.

Τέλος έκλεισε την ομιλία του παραφράζοντας ένα ποίημα του Ντύλαν Τομας και αναφερόμενος στον Γιώργο Μανιώτη ως ένα συγγραφέα θεατρικό, ο οποίος "αρνείται να αποδεχθεί ήσυχος και υποτελής το σβήσιμο της φλόγας, το θάνατο του φωτός, αγανακτεί βλέποντας το φως να σβήνει και η αγανάκτηση του είναι ένα οχυρό απέναντι στο σκότος".

Διαβάστε ακόμα:

Γ. Βαρουφάκης: Eίχαμε plan X- Ηχογραφούσα τα Eurogroup

ΔΗΜΟΦΙΛΗ