ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συζήτηση Γρ. Ζαριφόπουλου με την εκπρόσωπο της Open Government Partnership Helen Turek

Συζήτηση Γρ. Ζαριφόπουλου με την εκπρόσωπο της Open Government Partnership Helen Turek
INTIME / ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΑΜΑΡΟΣ

Ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, αρμόδιος για θέματα Ψηφιακής Στρατηγικής, συναντήθηκε με την κα. Helen Turek, εκπρόσωπο της διεθνούς πρωτοβουλίας για την ανοιχτή και συμμετοχική διακυβέρνηση, Open Government Partnership (OGP).

Ο κ. Ζαριφόπουλος συζήτησε την προτεραιότητα της κυβέρνησης για ενσωμάτωση των αρχών της ανοιχτής διακυβέρνησης και της συμμετοχικότητας στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού. Με την υποστήριξη της OGP και μέσα από συστηματική συνεργασία με τους φορείς του δημοσίου, τις οργανώσεις της Κοινωνίας Πολιτών αλλά και την αγορά, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα σχεδιάσει σημαντικές ψηφιακές παρεμβάσεις σε τομείς με στόχο την ενίσχυση των αρχών της διαφάνειας, της ακεραιότητας αλλά και της καταπολέμησης της διαφθοράς.

Η εκπρόσωπος της OGP μίλησε για τα πεπραγμένα αλλά και τις όποιες αδυναμίες από τη μέχρι τώρα συμμετοχή της Ελλάδας στη διεθνή πρωτοβουλία. Επίσης, παρουσίασε καλές πρακτικές που μπορούν να αποτελέσουν οδηγό για νέες εθνικές παρεμβάσεις στο αντικείμενο της ανοιχτής διακυβέρνησης.

Η OGP αποσκοπεί να διασφαλίσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις των Κυβερνήσεων για την προώθηση της διαφάνειας, την ενδυνάμωση των πολιτών, την καταπολέμηση της διαφθοράς και την αξιοποίηση των νέων συμμετοχικών μοντέλων διακυβέρνησης. Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν 79 χώρες οι οποίες στοχεύουν στην προώθηση φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων στους παραπάνω τομείς μέσα από τη στενή συνεργασία μεταξύ των Κυβερνήσεων και των Φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών. Η Ελλάδα συμμετέχει στην OGP από το 2011.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ