ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χ. Θεοχάρης: στροφή στον ποιοτικό τουρισμό ο στόχος του υπουργείου

Χ. Θεοχάρης: στροφή στον ποιοτικό τουρισμό ο στόχος του υπουργείου
INTIME

Μεγαλύτερη έμφαση στην ποιότητα και όχι στον αριθμό των αφίξεων θέλει να δώσει το υπουργείο Τουρισμού, το οποίο ετοιμάζει μία σειρά από πρωτοβουλίες για τομείς όπως είναι ο θεματικός τουρισμός, η εκπαίδευση αλλά και οι βραχυχρόνιες μισθώσεις.

«Η χρονιά ξεκίνησε νωθρά αλλά δείχνει ότι θα κλείσει με αύξηση. Αυτό όμως που θα πρέπει να τονίσουμε είναι ότι δε θα πρέπει να επικεντρωνόμαστε, τόσο πολύ στις αφίξεις, όσο στην ποιότητα» ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης που είχε με τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους του υπουργείου.

Τόσο ο κ. Θεοχάρης όσο και ο υφυπουργός Μάνος Κόνσολας τόνισαν ότι θα πρέπει να κάνουμε στροφή στην ποιότητα και να γίνει περισσότερο ανταγωνιστικό το προϊόν της χώρας. Επίσης, ο υπουργός σημείωσε ότι στα πλάνα περιλαμβάνονται και κινήσεις στο ζήτημα που υπάρχει με την αξιοπιστία των δεδομένων που σχετίζονται με τον ελληνικό τουρισμό.

Στις πρωτοβουλίες που σκοπεύει να αναλάβει το υπουργείο περιλαμβάνεται η κατάθεση νομοσχεδίου για τον καταδυτικό τουρισμό αλλά και νομοσχεδίου που θα σχετίζεται με την τουριστική εκπαίδευση, ένα θέμα που επίσης δείχνουν ότι δίνει έμφαση το υπουργείο Τουρισμού. Μάλιστα, υπάρχει πλάνο για την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα που έχουν σχετικά τμήματα καθώς και η σύσταση Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών.

Ο κ. Θεοχάρης αναφέρθηκε και στο θέμα των βραχυχρόνιων μισθώσεων, σημειώνοντας ότι έχει γίνει η σχετική προεργασία και θα υπάρξουν σχετικές κινήσεις.

Σύμφωνα με τον υπουργό, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο βραχυχρόνιες μισθώσεις είναι πλέον κομμάτι του ελληνικού τουρισμού. Επίσης, υποστήριξε ότι όσον αφορά τα φορολογικά ζητήματα θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο τουρισμός είναι ένα εξαγώγιμο προϊόν και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ανάλογα.

Αναφορά έγινε και στο θέμα του Brexit, δεδομένου ότι η βρετανική αγορά είναι από τις πιο σημαντικές για τον ελληνικό τουρισμό. «Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και είμαστε σε επαφή με το υπουργείο Εξωτερικών, του οποίου είναι αρμοδιότητα.

Όσον αφορά πάντως τις αφίξεις, οι πρώτες εκτιμήσεις για το 2019 ήταν γι’ αυτή τη χρονιά ότι οι αφίξεις θα ήταν πτωτικές, σε διψήφιο ποσοστό, κοντά στο 10% και είναι σίγουρα ενθαρρυντικό ότι ήδη βρισκόμαστε σε θετικό πρόσημο. Συνολικά η λογική της ελληνικής κυβέρνησης ως προς το συγκεκριμένο θέμα είναι η λογική της αμοιβαιότητας κι επιπλέον ότι δεν θέλουμε να δυσκολέψουμε τις αφίξεις των Βρετανών, ωστόσο σε μεγάλο βαθμό πολλά θα εξαρτηθούν και από την πολιτική που θα ακολουθηθεί τόσο από πλευράς της ΕΕ όσο και της Βρετανίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ