ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλγα Κεφαλογιάννη: «Η Δυτική Ελλάδα έχει πλέον δυνατότητες εξόδου από την εσωστρέφεια»

Όλγα Κεφαλογιάννη: «Η Δυτική Ελλάδα έχει πλέον δυνατότητες εξόδου από την εσωστρέφεια»

«Η Περιφέρεια μπορεί να εξελιχθεί στο ζωτικό χώρο των αλλαγών που θα συμβάλουν σε μια νέα εποχή για την πατρίδα μας. Από το πρόγραμμα του 7ου Συνεδρίου Περιφερειακής Ανάπτυξης είναι φανερό ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας διαθέτει τον απόλυτο βαθμό ωριμότητας για να προχωρήσει σε ένα άλλο επίπεδο, προσβλέποντας σε ένα νέο, προχωρημένο, ολιστικό πρόγραμμα ανάπτυξης».

Τον σπουδαίο ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν οι Περιφέρειες της χώρας και να οδηγήσουν την χώρα σε ανάπτυξη περιέγραψε η βουλευτής Α’ Αθηνών της ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη που ήταν το τιμώμενο πρόσωπο στο επίσημο δείπνο που παρατέθηκε το βράδυ της Πέμπτης 19 Σεπτεμβρίου 2019, στο πλαίσιο του 7ου Συνεδρίου για την Περιφερειακή Ανάπτυξη που διοργανώνει η εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ.

Αναφερόμενη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η κ. Κεφαλογιάννη τόνισε ότι «το χρονικό διάστημα 2009-2018 το ετήσιο ΑΕΠ μειώθηκε κατά 25%, γεγονός που την υποβιβάζει στο τέλος σχεδόν της κατάταξης των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η μείωση των επενδύσεων αγγίζει το 70%, ενώ η απορρόφηση πόρων του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας ανέρχεται μόλις στο 22,8% και αυτή είναι η τρίτη χαμηλότερη επίδοση στη χώρα», παρατήρησε και πρόσθεσε:

«Αν όμως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αξιοποιήσει τα εργαλεία που της παρέχει η νέα πολιτική συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει τη δυνατότητα σημαντικής βελτίωσης των δεικτών και εξόδου από την εσωστρέφεια».

Η πρώην υπουργός περιέγραψε εκκρεμότητες από το παρελθόν για να τονίσει ότι πρέπει να κλείσουν, ώστε, επιτέλους η Δυτική Ελλάδα να μπει σε τροχιά μακροχρόνιας και βιώσιμης ανάπτυξης.

«Η αγροτική παραγωγή στη Δυτική Ελλάδα θα πρέπει προστατευθεί και να ενισχυθεί υποστηριζόμενη από έργα υποδομής. Παράλληλα η επιχειρηματικότητα και ειδικότερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρειάζονται υποστηρικτικούς μηχανισμούς για να είναι βιώσιμες. Οι φοροελαφρύνσεις της νέας Κυβέρνησης είναι ένα πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Όμως και η Περιφέρεια χρειάζεται να πάει συγκεκριμένα μέτρα σε τοπικό επίπεδο για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τον προσανατολισμό τους σε καινοτόμα επιχειρηματικά πεδία» υπογράμμισε η κ. Κεφαλογιάννη.

Αναφέρθηκε επίσης σε τομείς που έχουν θετικά αποτέλεσμα, μιλώντας για τις εξαγωγές, τον τουρισμό και τον πολιτισμό, που –όπως είπε- χρήζουν συστηματικότερης ανάδειξης κι επισήμανε ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί όταν ολοκληρωθούν τα σημαντικά έργα υποδομής.

«Για μια δεκαετία οι Περιφέρειες της χώρας θα έχουν τη δυνατότητα να επενδύσουν στην καινοτομία, να αναβαθμίσουν τις κοινωνικές δομές, και να υλοποιήσουν διαπεριφερειακά και διακρατικά προγράμματα» πρόσθεσε η κ. Κεφαλογιάννη και κατέληξε: «Στο πλαίσιο αυτό, περιοχές της χώρας με υψηλή ανεργία –ειδικότερα στους νέους - με χαμηλή παραγωγή, με περιορισμένες δυνατότητες επενδύσεων, θα μπορούν να υποστηρίξουν αναπτυξιακές και παραγωγικές δραστηριότητες. Να συνθέσουν εξ αρχής την τοπική παραγωγή, να ενισχύσουν την ανθεκτικότητά τους, να αποκτήσουν εξωστρέφεια, να επενδύσουν στην οικονομία της γνώσης, να συμμορφωθούν σε ικανοποιητικό βαθμό με τις αρχές της αειφορίας. Η στόχευση των Περιφερειών της χώρας στο επόμενο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής ένωσης για το 2021 – 2027 θα πρέπει να είναι οραματική, αλλά και να υπακούει σε ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα. Η απώλεια ευκαιριών κατά την προηγούμενη τετραετία καθιστά επιβεβλημένο έναν εμπροστοβαρή σχεδιασμό που θα αξιοποιήσει όλα τα δυνατά στοιχεία που διαθέτει η χώρα και η κάθε Περιφέρεια ξεχωριστά».

Η ομιλία της Όλγας Κεφαλογιάννη στο 7ο Συνέδριο για την Περιφερειακή Ανάπτυξη, στο σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=ipmwW4VOoGY

ΔΗΜΟΦΙΛΗ