ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μήνυμα Μητσοτάκη σε Αμερικανούς: Επενδυτικό success story η Ελλάδα

Μήνυμα Μητσοτάκη σε Αμερικανούς: Επενδυτικό success story η Ελλάδα
INTIME / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αφήσει για λίγο το εκρηκτικό εσωτερικό πολιτικό σκηνικό που έχει δημιουργηθεί, στον απόηχο των εξελίξεων στην υπόθεση Novartis, καθώς την Κυριακή το απόγευμα αναχωρεί για την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και θα επιστρέψει στο τέλος της άλλης εβδομάδας.

Είναι το πρώτο ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ με την ιδιότητα του πρωθυπουργού και ήδη έχουν κλειστεί οι συναντήσεις, οι οποίες θα κινηθούν σε τρεις άξονες. Την οικονομία - επενδύσεις, το προσφυγικό και τα εθνικά θέματα.

Από πολιτικής πλευράς, κρίσιμα θεωρούνται τα ραντεβού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, aαλλά και οι συναντήσεις με τον Ζόραν Ζάεφ και με τον Έντι Ράμα.

Σε οικονομικό επίπεδο, ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει επαφές με επενδυτές, εκπροσώπους funds και ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες, Αμερικανούς αλλά και Έλληνες ομογενείς.

Σημειώνεται πως κατά την επίσκεψη στην Αθήνα του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος στη χώρα μας, έγινε γνωστό πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι προσκεκλημένος του κ. Ρος σε γεύμα με Αμερικανούς επιχειρηματίες, με τους οποίους θα συζητήσει θέματα επενδυτικού ενδιαφέροντος. Βαρύνουσας σημασίας είναι και οι συναντήσεις που θα έχει ο πρωθυπουργός με τους επικεφαλής τριών τραπεζικών κολοσσών, της Goldman Sachs, της Merrill Lynch και της JP Morgan Chase.

Κρίσιμο ραντεβού με τον επικεφαλής της JP Morgan

Για το τετ α τετ με το αφεντικό της JP Morgan, Jamie Dimon, υπάρχουν σημαντικές προσδοκίες καθώς ο διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής τράπεζας, δείχνει ενδιαφέρον για τη χώρα μας, ενώ η JP Morgan είναι μεταξύ των αγοραστών ελληνικών ομολόγων. Να σημειωθεί πως ο Jamie Dimon έχει ελληνική καταγωγή από τη Λακωνία, είναι ομογενής τρίτης γενιάς, του οποίου ο παππούς μετανάστευσε στην Αμερική τον προηγούμενο αιώνα και χάριν συντομίας μετέτρεψε το όνομα από Παπαδημητρίου σε Dimon.

Βασικός στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι στις συναντήσεις που θα έχει στις ΗΠΑ να δοθεί το μήνυμα πως η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα, βρίσκεται στο σωστό δρόμο και η νέα κυβέρνηση τη μετατρέπει σε ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.

Στο μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πολύ θετικό ότι στις βαλίτσες του ο πρωθυπουργός θα έχει το ευνοϊκό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην ελληνική οικονομία, με τα επιτόκια των ομολόγων να υποχωρούν σε ιστορικά χαμηλά, κάτι που υποδηλώνει πως οι αγορές εμπιστεύονται τη χώρας μας. Ιδιαίτερη αναφορά θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στο ότι άνοιξε ο δρόμος για την επένδυση στο Ελληνικό.

Ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει στους συνομιλητές τους βασικούς άξονες του οικονομικού σχεδίου της κυβέρνησης και τους πυλώνες στους οποίους θα στηριχθεί η υγιής και ουσιαστική ανάκαμψη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ