ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Novartis: Δεύτερες σκέψεις για τη δικογραφία - Τα τρία σενάρια για την τύχη του Δ. Παπαγγελόπουλου

Novartis: Δεύτερες σκέψεις για τη δικογραφία - Τα τρία σενάρια για την τύχη του Δ. Παπαγγελόπουλου
ΙΝΤΙΜΕ

Απολύτως τίποτα ακόμη δεν έχει αποφασιστεί σχετικά με την τύχη της δικογραφίας για την Novartis αφού από τη στιγμή που έφτασε στη Bουλή και τη διάβασαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης - οι οποίοι «πήγαν είδαν και απήλθαν» - η κυβερνητική πλειοψηφία δεν έχει προς το παρόν αποφασίσει τι μέλλει γενέσθαι σε ό,τι αφορά τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπολο. Έτσι, προσώρας επικρατούν διάφορα σενάρια ως προς την τελική κατάληξη της υπόθεσης. 

Τρία μπορεί να συμβούν: Ή ο φάκελος με τη δικογραφία να επιστραφεί στη Δικαιοσύνη απ’ όπου ξεκίνησε (σενάριο που το CNN Greece είχε αναδείξει τις προηγούμενες ημέρες) ή, τελικά, η Ολομέλεια της Βουλής να κρίνει τα όσα υποστηρίχθηκαν από τους κυρίους Σαμαρά, Βενιζέλο για τον κ. Παπαγγελόπουλο (τον οποίο φέρεται να κατονόμασαν ότι είναι πίσω από το όνομα «Ρασπούτιν») και να εκδώσει η προκαταρκτική εξέταση πόρισμα που θα περιλαμβάνει καταθέσεις μαρτύρων που θα έχουν κληθεί το χρονικό διάστημα που θα βρίσκεται σε ισχύ η ειδική επιτροπή της Βουλής.

Το αν θα γίνει το ένα ή το άλλο, κυριολεκτικά κρέμεται από μία κλωστή.

Αν κριθεί από την Επιτροπή ότι οι παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη που ισχυρίζονται οι καταγγέλλοντες για τον κ. Παπαγγελόπουλο, έγιναν κατά την άσκηση των υπουργικών του καθηκόντων, τότε προβλέπεται η συγκρότηση της προανακριτικής και η έρευνα της υπόθεσης σε βάθος, σύμφωνα με το άρθρο 86 του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Αν, όμως, κριθεί πως ο κ. Παπαγγελόπουλος ως υπουργός εκμεταλλεύτηκε το γεγονός και της εξουσίας που είχε, τότε με βάση τα ισχύοντα, η δικογραφία θα πρέπει να επιστρέψει στη Δικαιοσύνη. Αυτό, άλλωστε, σημείωσε μιλώντας στο Ραδιόφωνο των «Παραπολιτικών» ο υπουργός επικρατείας, κ. Γ. Γεραπετρίτης:

«Κρίσιμο είναι κατά πόσον τα αδικήματα τελέστηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων του κ. Παπαγγελόπουλου. Αν τελέστηκαν παράπλευρα, σύμφωνα με το Σύνταγμα, θα πρέπει η δικογραφία να επιστραφεί στη Δικαιοσύνη», σημείωσε ο ίδιος.

Υπάρχει και ένα τρίτο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο η Επιτροπή της Βουλής ενδέχεται να εξετάσει το θέμα και να κρίνει ότι είναι αναρμόδια, στέλνοντάς το στη Δικαιοσύνη - σενάριο που, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, δεν αποκλείεται.

Η εβδομάδα, πάντως, που θα κρίνει την έκβαση του καθενός από τα τρία σενάρια, είναι στις αρχές του Οκτωβρίου. Και σε κάθε περίπτωση μετά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ όπου στο περιθώριο αναμένεται να έχει σημαντικές συναντήσεις με τους κ.κ. Ερντογάν, πιθανά με τον κ. Ζάεφ αλλά και με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.

Η πιθανότητα να επιστρέψει η δικογραφία στη Δικαιοσύνη και από αυτή να εξεταστεί ο κ. Παπαγγελόπουλος, έτσι και αλλιώς, φαίνεται είναι κάτι που προκρίνεται αφού υπάρχει συγκεκριμένο σκεπτικό πίσω από την πρόταση. Όπως σημείωνε από προχθές Πέμπτη το CNN Greece «ησυγκεκριμένη αντίληψη ενυπάρχει με έμμεση φρασεολογία στην ανακοίνωση της ΝΔ για την υπόθεση αφού ο γραμματέας της ΚΟ τονίζει μεταξύ άλλων ότι "εμείς δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε την τοξική πρακτική των μαζικών πολιτικών διώξεων και της στοχοποίησης πρώην πρωθυπουργών για επικοινωνιακά σόου και μικροκομματικά οφέλη"».

Είναι φανερό ότι η πολιτική στόχευση που κρύβεται στην πρόταση του κυβερνώντος κόμματος συνδέεται με το γεγονός πως το Μέγαρο Μαξίμου δεν επιθυμεί την πολιτική σύγκρουση στην υπόθεση της Novartis γιατί πολύ απλά σε μια τέτοια περίπτωση η αξιωματική αντιπολίτευση θα κατηγορούσε την κυβέρνηση για προσπάθεια χειραγώγησης της Δικαιοσύνης.

Αλλά και επικοινωνιακά, κάθε εξέλιξη θα αφαιρούσε πόντους ανάδειξης όλων των άλλων θεμάτων που θέλει η κυβέρνηση να προβάλλει σε τομείς της οικονομίας και των μεταρρυθμίσεων.

Αν, για παράδειγμα, τραβήξει σε μάκρος η εξέταση του ζητήματος στην Επιτροπή της Βουλής με καταθέσεις μαρτύρων, πολιτικών και δικαστικών, πρώην υπουργών κλπ, τότε κάθε άλλη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης, κάθε άλλο θετικό μέτρο για την οικονομία και τους πολίτες δεν θα αναδεικνύονταν με την ίδια δυναμική.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ