ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τσίπρας στη Ρώμη ζήτησε μέτωπο Αριστεράς-Σοσιαλιστών-Πρασίνων

Ο Τσίπρας στη Ρώμη ζήτησε μέτωπο Αριστεράς-Σοσιαλιστών-Πρασίνων
Γραφείο Τύπου / Andrea Bonetti

«Ήρθε η στιγμή για ένα μεγάλο προοδευτικό μέτωπο με κορμό την Αριστερά, τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους», υπογράμμισε από τη Ρώμη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στην παρέμβασή του σε συνεδρία με τίτλο: «Ένα Νέο Προοδευτικό Μέτωπο για την Ευρώπη», στο φεστιβάλ του Articolo Uno, σχηματισμού που μετέχει στη νέα κυβέρνηση.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το μέτωπο αυτό είναι το μόνο που μπορεί να δώσει λύσεις για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της ακροδεξιάς, του Brexit, της λιτότητας, του προσφυγικού-μεταναστευτικού της ειρήνης και της κλιματικής αλλαγής.

Ειδικότερα, κατά τις τοποθετήσεις του στη συνεδρία, απαντώντας σε ερωτήματα που του τέθηκαν, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «χρειαζόμαστε ένα μέτωπο για να αντιμετωπίσουμε τον μεγάλο αντίπαλο που είναι η άνοδος της ακροδεξιάς και να ανατρέψουμε τις πολιτικές λιτότητας που τη θρέφουν διαρρηγνύοντας την κοινωνική συνοχή». Ένα μέτωπο, τόνισε, που θα παίρνει γενναίες αποφάσεις και θα δίνει λύσεις για τους Ευρωπαίους. Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι αυτό το μέτωπο πρέπει να συμπεριλαμβάνει τις δυνάμεις της Αριστεράς, των Πρασίνων, της Σοσιαλδημοκρατίας και να φτάνει ακόμη και μέχρι το προοδευτικό κέντρο. Όπως τόνισε, «η κοινή πορεία δεν θα είναι άθροισμα δυνάμεων, αλλά θα αποκτήσει μεγαλύτερη δυναμική. Δεν θα είμαστε στο ίδιο κόμμα, ούτε θα έχουμε τις ίδιες απόψεις, αλλά θα είμαστε μαζί απέναντι στη βαρβαρότητα». Σε αυτό το σημείο ο κ. Τσίπρας δέχτηκε ερώτηση αναφορικά με τον Ματέο Σαλβίνι, για να σχολιάσει: «μόλις είπα τη λέξη βάρβαρος, με ρωτήσατε για τον Σαλβίνι...».

Για τον Σαλβίνι

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «οι διεργασίες εδώ στην Ιταλία, αλλά και στην Ελλάδα θα έχουν κομβική σημασία», χαρακτηρίζοντας ως «μεγάλο βήμα» την απομάκρυνση του Σαλβίνι και την ήττα της Χρυσής Αυγής. Ερωτηθείς δε εάν του αρέσει η νέα κυβέρνηση στην Ιταλία, είπε πως του αρέσει που έγινε η νέα κυβέρνηση, διότι το να βρίσκονται αυτές οι ιδέες και πρακτικές στην κυβέρνηση, δημιουργούσε θλίψη και ντροπή σε όλους μας που αγαπάμε την Ιταλία και ό,τι έχει προσφέρει σε επίπεδο ιδεών, πολιτισμού και στο αντιφασιστικό κίνημα.

Μιλώντας για την ακροδεξιά ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η ακροδεξιά χρησιμοποιεί μια ρητορική που προσπαθεί να παρουσιάσει ως αντισυστημική, αλλά πουθενά δεν αποδείχθηκε να είναι. Αντίθετα, σημείωσε ο κ. Τσίπρα, η ακροδεξιά παντού άσκησε πολιτικές εις βάρος των εργαζομένων. «Είναι η άλλη όψη, το μακρύ χέρι του συστήματος», συνέχισε, για να προσθέσει πως δεν μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε υπερασπιζόμενοι τη συστημική κανονικότητα, παρά μόνο με εναλλακτικές πολιτικές.

Μιλώντας για τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στη Συμφωνία των Πρεσπών. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «οι Πρέσπες μας στοίχισαν περισσότερο στο εκλογικό αποτέλεσμα απ' ό,τι οι δύσκολες αποφάσεις για να βγάλουμε τη χώρα από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής», για να υπογραμμίσει: «ωστόσο όχι μόνο δε μετανιώνουμε για αυτό, αλλά είμαστε περήφανοι». «Η αριστερά σε κρίσιμες και ιστορικές αποφάσεις οφείλει να αποτυπώνει το στίγμα των αξιών της υπέρ της ειρήνης και της συνεργασίας ενάντια στον εθνικισμό και τη μισαλλοδοξία», σημείωσε ο κ. Τσίπρας και έστρεψε τα βέλη του προς τη ΝΔ, σχολιάζοντας ότι "αντιθέτως, η ΝΔ που επένδυσε σε δυνάμεις του εθνικισμού και της μισαλλοδοξίας, θα το βρει σύντομα μπροστά της".

Ο κ. Τσίπρας συνάντησε και τον Ρομπέρτο Σπεράνζα, τον υπουργό Υγείας, ο οποίος είναι μέλος του αριστερού κόμματος Articolo Uno που συμμετέχει στη νέα κυβέρνηση. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ρωτήθηκε πώς σχολιάζει το γεγονός ότι ο Μ. Σαλβίνι αποκάλεσε τον υπουργό Υγείας αριστερό εξτρεμιστή, με τον κ. Τσίπρα να απαντά πως όταν το λέει ο Σαλβίνι, είναι τίτλος τιμής που ο Σπεράνζα πρέπει να δικαιώσει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ