ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προσφυγικό: Ασφυξία στα νησιά - Η κυβέρνηση αναζητεί διεξόδους

Προσφυγικό: Ασφυξία στα νησιά - Η κυβέρνηση αναζητεί διεξόδους
AP

Ασφυκτική κατάσταση διαμορφώνεται στα νησιά του Αιγαίου όπου έχουν εγκλωβιστεί 28.150 αιτούντες άσυλο, την ώρα που οι δομές επαρκούν μόλις για 8.888.

Οι αφίξεις προσφύγων σημειώνουν αύξηση 50% σε σχέση με πέρσι, και μόνο χτες έφτασαν στη Μυτιλήνη 400 άτομα.

Κυβερνητική σύσκεψη

Για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μαξιμου άτυπη κυβερνητική σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στη σύσκεψη, σε συνέχεια των μέτρων που ανακοινώθηκαν μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στις 31 Αυγούστου 2019, αποφασίστηκε:

Α)Να συνεχιστούν τα μέτρα για την αποσυμφόρηση των νησιών.

Β) Να ενισχυθούν οι δυνάμεις του λιμενικού σε σκάφη και προσωπικό στο Ανατολικό Αιγαίο.

Γ) Να αυξηθεί η εμπλοκή της Frontex και του ΝΑΤΟ.

Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ν.Δένδιας, Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοϊδης, Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γ.Πλακιωτάκης, Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ.Κουμουτσάκος και οι υφυπουργοί Εθνικής Αμυνας Α. Στεφανής και Παρα τω Πρωθυπουργώ Στ.Πέτσας και Α.Σκέρτσος.

Ασφυξία στα νησιά

Στα νησιά η κατάσταση είναι πλέον ασφυκτική. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσηw και Ασύλου οι αιτούντες άυλο στα νησιά έφτασαν τους 18.150 την ώρα που η χωρητικότητα των δομών είναι για 8.888. Συγκεκριμένα η κατάσταση στις βασικές δομές έχει ως εξής:

  • Μόρια: 11.395 διαμένοντες με χωρητικότητα 3.000.
  • ΚΥΤ Χίου: 3.419 διαμένοντες με χωρητικότητα 1.014.
  • ΚΥΤ Σάμου: 5.385 διαμένοντες με χωρητικότητα 644.
  • ΚΥΤ Λέρου: 1.376 με χωρητικότητα 860.
  • ΚΥΤ Κω: 2.957 διαμένοντες με χωρητικότητα 816.

Μεγάλη αύξηση των αφίξεων

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης καταγράφει αύξηση 50% των αφίξεων προσφύγων σε σχέση με πέρσι. Μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου είχαν φτάσει 32.767 αιτούντες άσυλο έναντι 22.261 την ίδια περίοδο πέρσι. Όπως επισημαίνει ο συντάκτης του Spiegel Γιώργος Χρηστίδης, πριν λίγες εβδομάδες η κυβέρνηση είχε μεταφέρει 1.500 πρόσφυγες στην ηπειρωτική Ελλάδα. Μόνο χτες όμως έφτασαν στην Μυτιλήνη 400 άτομα.

Κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ

Εντωμεταξύ, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον βουλευτή Γιώργου Ψυχογιού επισκέφτηκε το στρατόπεδο της Κορίνθου όπου μεταφέρθηκαν οι πρόσφυγες από τις καταλήψεις της Αχαρνών. Σύμφωνα με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, στον χώρο έχουν στηθεί σκηνές και όχι tolls, με αποτέλεσμα να υπάρχει ζήτημα με τη βροχή και το κρύο. Μετά την επίσκεψη, ο κ. Ψυχογιός δήλωσε: «Η σημερινή κυβέρνηση φαίνεται ότι δε διαθέτει κανένα σχέδιο στη διαχείριση του προσφυγικού. Έδιωξε άρον-άρον οικογένειες με μικρά παιδιά από τις καταλήψεις για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους, για να τους φέρει σε ακόμα χειρότερες συνθήκες και μην έχοντας συγκεκριμένο σχεδιασμό για το αν και σε ποιες δομές φιλοξενίας θα μεταφερθούν και πότε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ