ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε θερμό κλίμα η συνάντηση Τσίπρα – Πάπα Φραγκίσκου

Σε θερμό κλίμα η συνάντηση Τσίπρα – Πάπα Φραγκίσκου
Γραφείο Τύπου / Andrea Bonetti

Με τον Πάπα Φραγκίσκο συναντήθηκε σήμερα στο Βατικανό ο Αλέξης Τσίπρας.

Η συνάντηση διεξήχθη σε θερμό κλίμα και κράτησε σχεδόν μια ώρα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ευχαρίστησε τον Ποντίφικα για τις προσπάθειές του να ευαισθητοποιήσει τη διεθνή κοινή γνώμη για την ανάγκη ανθρωπιστικής αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης. Επίσης τον ευχαρίστησε για τη στήριξη της Ελλάδας με την επίσκεψή του στη Μυτιλήνη τις δύσκολες ώρες της κρίσης, καθώς και για τα θερμά του λόγια προς τον ελληνικό λαό, αλλά και προς το πρόσωπό του.

Ο Πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε τη σταθερή στήριξή του στον ελληνικό λαό και τη στάση που επιδεικνύει καθημερινά, ενώ τον κ. Τσίπρας για τις προσπάθειές του. Επανέλαβε ότι του έχουν μείνει χαραγμένα βαθιά στη μνήμη και στη ψυχή όσα είδε στη Μυτιλήνη, αλλά και η φράση του κ. Τσίπρα που συχνά μνημονεύει ότι «τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πιο σημαντικά από οποιεσδήποτε συμφωνίες».

Κοινές αξίες

Οι δύο άντρες συζήτησαν την αύξηση των περιφερειακών συγκρούσεων, των παγκόσμιων ανισοτήτων και της φτώχειας.

Ο Ποντίφικας συνεχάρη τον κ. Τσίπρα για τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα και κυρίως για την αντιμετώπιση των κοινωνικών συνεπειών της. Αναφερόμενος στο πρόσφατο ταξίδι του στα Σκόπια, ο Πάπας χαρακτήρισε γενναία τη στάση των ηγετών Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, σε ό,τι αφορά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Τόνισε ότι η συμφωνία ενίσχυσε σημαντικά την ειρήνη και τη σταθερότητα στη περιοχή και άρα άξιζε κάθε πολιτικό κόστος.

Στη συζήτηση θίχτηκε, ακόμα, το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, καθώς οι κοινές πρωτοβουλίες του Ποντίφικα με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο σε αυτόν και άλλους τομείς.

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο κοινό έδαφος αξιών της Αριστεράς με βασικές αρχές του Χριστιανισμού και ευχαρίστησε τον Ποντίφικα για το κοινωνικό χαρακτήρα των μηνυμάτων του για τη προστασία των αδυνάμων και τη κοινωνική δικαιοσύνη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ