ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι είπε ο Πάπας στον Τσίπρα για τον λαϊκισμό και ποια συμβουλή του έδωσε

Τι είπε ο Πάπας στον Τσίπρα για τον λαϊκισμό και ποια συμβουλή του έδωσε
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ / ANDREA BONETTI

Ήταν η τρίτη συνάντηση του Πάπα Φραγκίσκου με τον Αλέξη Τσίπρα, οπότε η κουβέντα μεταξύ τους υπερβαίνει ορισμένες φορές το διπλωματικό πρωτόκολλο.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντηση των δύο ανδρών, ο Πάπας δεν δίστασε να κάνει τη δική το ανάλυση για τον λαϊκισμό.

Με αφορμή τη συζήτηση που γίνεται για την άνοδο λαϊκίστικων δυνάμεων στη Δύση, ο Πάπας διαχώρισε το λαϊκισμό από τη στήριξη λαϊκών κινημάτων, καθώς και από την προάσπιση των λαϊκών συμφερόντων.

Σε αυτό το πλάισιο, Τσίπρας και Πάπας Φραγκίσκος, συζήτησαν τη διαφορά των πολιτικών που θέλουν να αλλάξουν το κόσμο, από αυτούς που τον διχάζουν

Ο Αινείας

Ο Πάπας έκανε στον Τσίπρα γραπτή αφιέρωση τους στίχους του Βιργίλιου από την Αινειάδα. Ο Αινείας έλαβε μέρος στον Τρωικό πόλεμο στο πλευρό των Τρώων. Μετά την άλωση της Τροίας, έφυγε από τη Τροία και μετά από πολλές περιπέτειες οι απόγονοί του ίδρυσαν τη Ρώμη.

Κατά τη διάρκεια της πορείας του προς τη Ρώμη μια καταιγίδα ξεβράζει αυτόν και τους συντρόφους του στη Καρχηδόνα. Και αυτός παρηγορεί τους συντρόφους του με την φράση

«Durate, et vosmet rebus servate secundis.”

«Κάνετε υπομονή και κοιτάτε εμπρός: Καλύτερες μας περιμένουν μέρες.»

(Βιργίλιος,Αινειαδα Βιβλιο 1, Στιχος 200).

Αφού αφηγήθηκε την ιστορία στον Αλέξη Τσίπρα, ο Πάπας πήρε μια κάρτα και ένα στύλο και του έγραψε τη φράση. Του έδωσε τη κάρτα και του είπε :

«Κράτα το να το θυμάσαι. Τα λόγια αυτά αντιστοιχούν σε αυτό που εσύ τώρα βιώνεις και για αυτό πρέπει να συνεχίσεις να μάχεσαι.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ