ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κων/νος Φίλης στο CNN Greece: Πήγε καλά η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν

Κων/νος Φίλης στο CNN Greece: Πήγε καλά η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν

Την εκτίμηση ότι η συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Νέα Υόρκη, είχε θετικό πρόσημο για την ελληνική πλευρά, εξέφρασε ο εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης, σε συνέντευξή του στο CNN Greece και το δημοσιογράφο, Χρήστο Παναγόπουλο.

Ο κ. Φίλης επισήμανε, πάντως, πως «το γεγονός ότι πήγε καλά αυτή η συνάντηση, είναι κάτι που θα πρέπει να το δούμε στην πράξη» και πρόσθεσε ότι «μένει να δούμε ποια από αυτά που συζητήθηκαν και ποια από αυτά που συμφωνήθηκαν μεταξύ των δύο ηγετών μπορούν να υλοποιηθούν ή να μείνουν απλώς στη θεωρία».

Σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, «ο Ερντογάν μπορεί να θέλει τον ελληνοτουρκικό διάλογο να διεξάγεται με τους δικούς του όρους, ωστόσο δεν επιθυμεί την ένταση με την Ελλάδα, γιατί έχει ανοικτά πολλά μέτωπα που καλείται να αντιμετωπίσει και στο εσωτερικό αλλά και στο εγγύς εξωτερικό της χώρας του».

«Οφείλουμε κι εμείς να είμαστε προσεκτικοί στο τι μπορεί να γίνει, διότι δίπλα μας έχουμε ένα γείτονα, με τον οποίο συνυπάρχουμε και έχει ηγεμονικές και αναθεωρητικές βλέψεις και σε αυτό συνίσταται η μεγαλύτερη δυσκολία», υπογράμμισε – μεταξύ άλλων – ο κ. Φίλης, αναφερόμενος στη στάση της ελληνικής πλευράς.



«Η Τουρκία εργαλειοποιεί τις ροές, για να εκβιάσει την Ευρώπη»

Ο κ. Φίλης αναφερόμενος στην παρατηρούμενη κατακόρυφη αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών προς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τόνισε ότι «δεν τηρείται η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκία για το προσφυγικό αυτή τη στιγμή».

Ερωτηθείς, ειδικότερα, για τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Bloomberg, ότι «η ευρωτουρκική συμφωνία για το προσφυγικό είναι μια win-win συμφωνία», ο κ. Φίλης απάντησε πως ο πρωθυπουργός, επί της ουσίας, είπε πως «χωρίς αυτή τη συμφωνία, όλοι θα είναι χαμένοι».

«Η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή του προσφυγικού και ως εκ τούτου επιθυμεί η συμφωνία Άγκυρας – Βρυξελλών να διατηρηθεί και να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα», είπε ο Κωνσταντίνος Φίλης.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στη στάση της Τουρκίας, σημείωσε: «Η Τουρκία έχει αποφασίσει, για τους δικούς της λόγους, που σχετίζονται και με τα τεκταινόμενα στη Συρία να εργαλειοποιήσει το ζήτημα των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών, με σκοπό να εκβιάσει την Ευρώπη».



Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Φίλη στο στούντιο του CNN Greece εδώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ