Κινδύνους από την Ελλάδα εξακολουθεί να βλέπει το ΔΝΤ
Την προειδοποίηση πως αν η αβεβαιότητα στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και στο πολιτικό πεδίο επανεμφανιστεί στην Ελλάδα εγκυμονεί ο κίνδυνος να επανακάμψουν οι πιέσεις στις αγορές ομολόγων και στον χρηματοοικονομικό σύστημα της ζώνης του ευρώ με δυνητικά ευρύτερες δευτερογενείς επιπτώσεις, απεύθυνε σήμερα, Τρίτη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ο Μορίς Όμπστφελντ (Maurice Obstfeld), ο νέος επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ παρουσίασε, από τη Λίμα του Περού, την έκθεσή του Ταμείου για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook). Σε αυτήν εμπεριέχονται μεταξύ άλλων αρκετές αναφορές στην πρόσφατη ελληνική κρίση, αλλά και οι προβλέψεις του διεθνούς οργανισμού για την μεσοπρόθεσμη πορεία των βασικών οικονομικών μεγεθών της Ελλάδας.
Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου ο Όμπστφελντ αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις του ΔΝΤ για το παγκόσμιο ΑΕΠ, λέγοντας πως αυτό αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,1% το 2015 και κατά 3,6% το 2016. Σημειώνεται πως τον περασμένο Ιούλιο το Ταμείο τοποθετούσε στο 3,3% την ανάπτυξη για το 2015 και στο 3,8% την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2016.
Η έκθεση του ΔΝΤ αναφέρεται αναλυτικά στους κινδύνους που επηρέασαν και επηρεάζουν τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές εστιάζοντας στις ανησυχίες σχετικά με τη δυνητική ανάπτυξη της Κίνας, στις ανησυχίες για το μέλλον της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, αλλά και στις επιπτώσεις από την απότομη μείωση των τιμών του πετρελαίου.
Ειδικά για τις συναλλαγματικές υποτιμήσεις ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ ανέφερε πως αν και αυτές αποτελούν γενικά ένα χρήσιμο ρυθμιστικό εργαλείο για χώρες που αντιμετωπίζουν χαμηλή ανάπτυξη, ωστόσο ξεκαθάρισε πως θα μπορούσαν να προκαλέσουν δυσμενείς επιπτώσεις στα κράτη που έχουν δανειστεί σε ξένο νόμισμα.
Καμπανάκι για την Ελλάδα
Το ΔΝΤ αναφέρει στην έκθεσή του πως η μέτρια ανάκαμψη στη ζώνη του ευρώ αναμένεται να συνεχιστεί τη διετία 2015-2016, παρά τη μείωση των τιμών του πετρελαίου, τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, καθώς και την υποτίμηση του ευρώ. Συγκεκριμένα εκτιμά πως ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να αυξηθεί από το 1,5% εφέτος στο 1,6% το 2016. «Οι προοπτικές για την Ελλάδα είναι σαφώς πιο δυσμενείς μετά την παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας στις αρχές του έτους», αναφέρει σχετικά το Ταμείο.
Αλλά το ΔΝΤ δεν φείδεται προειδοποιήσεων. Όπως σημειώνει, αν και οι κίνδυνοι μετάδοσης της ελληνικής κρίσης στις άλλες οικονομίες της ζώνης του ευρώ είναι πλέον χαμηλότεροι από ό, τι στις αρχές του έτους, ωστόσο εξακολουθούν να προκαλούν ανησυχία, όπως και οι κίνδυνοι από την παρατεταμένη υποτονική ζήτηση και τον χαμηλό πληθωρισμό στη ευρωζώνη.
Το Ταμείο αποσαφηνίζει πως η αντίδραση των χρηματοπιστωτικών αγορών στις παρατεταμένες αβεβαιότητες που περιέβαλλαν τις διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας ήταν περιορισμένη, γεγονός που αντικατοπτρίζει αφενός τη δύναμη των τειχών προστασίας της ζώνης του ευρώ και τις αποτελεσματικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αφετέρου τη μείωση των συστημικών δεσμών με την Ελλάδα.
Αλλά στο σημείο αυτό το ΔΝΤ υπογραμμίζει πως αν και οι κίνδυνοι έχουν μειωθεί μετά την συμφωνία για το νέο πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για την Ελλάδα, στην περίπτωση που η αβεβαιότητα για τις μεταρρυθμίσεις και το πολιτικό σκηνικό επανεμφανιστεί στη χώρα, τότε θα μπορούσε να επανακάμψει και η πίεση για τις αγορές χρέους και τις χρηματαγορές της ζώνης του ευρώ και μάλιστα με δυνητικά ευρύτερες δευτερογενείς επιπτώσεις.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διατυπώνει τις εξής εκτιμήσεις για την πορεία των βασικών οικονομικών μεγεθών της Ελλάδας:
· Αναμένει πως το 2015 θα καταγραφεί ύφεση 2,3% και πως το 2016 η ύφεση θα υποχωρήσει στο 1,3% του ΑΕΠ. Για τον τέταρτο μάλιστα τρίμηνο του 2015 εκτιμά πως η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 5,4% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2014. Θετικότερο προβλέπει το ΔΝΤ το τέταρτο τρίμηνο του 2016, εκτιμώντας πως η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3% του ΑΕΠ. Σε μια πιο μεσοπρόθεσμη προβολή, το ΔΝΤ προβλέπει πως το 2020 η Ελλάδα θα σημειώσει ρυθμό ανάπτυξης 2,4% του ΑΕΠ.
· Σε σχέση με την εξέλιξη των τιμών και την πορεία του πληθωρισμού το ΔΝΤ προβλέπει πως εφέτος η Ελλάδα θα σημειώσει αποπληθωρισμό 0,4% και πως το 2016 ο πληθωρισμός θα είναι μηδενικός. Μεσοπρόθεσμα το ΔΝΤ προβλέπει πως το 2020 ο πληθωρισμός θα είναι στο 1,4%.
· Για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει πως το 2015 θα σημειώσει πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ, το οποίο το 2016 σχεδόν θα διπλασιασθεί στο 1,5% του ΑΕΠ. Πάντως, μεσοπρόθεσμα το Ταμείο εκτιμά πως το 2020 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα είναι ελλειμματικό κατά 0,2% του ΑΕΠ.
· Δυσμενέστερες από τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την εξέλιξη της ανεργίας. Σύμφωνα με το Ταμείο η ανεργία θα διαμορφωθεί στο 26,8% εφέτος και θα ανέλθει στο 27,1% το 2016.