ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε φάση… stoner

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε φάση… stoner
ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ / INTIME

Ξεκινάει σήμερα στο πάρκο Γουδή το Φεστιβάλ Σπούτνικ της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ.

Στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ ξεχωρίζει αναμφίβολα η δεύτερη μέρα που είναι αφιερωμένη στο stoner rock και παίζουν οι μεγάλοι Nightstalker. Για όσους και όσες δεν έχουν εξοικείωση με το είδος, πρέπει να πούμε ότι το stoner rock ή stoner metal χαρακτηρίζεται από τις πολύ δυνατές κιθάρες και τους ψυχεδελικούς τόνους. Δυναμικός ήχος, αλλά κάπως πιο ήπιος από το κλασικό heavy metal.

Από μια σκοπιά, stoner θα μπορούσε να ονομαστεί επίσης η φάση την οποία περνάει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η φωνή της βάσης

Στην αξιωματική αντιπολίτευση συνεχίζεται η δυναμική αντιπαράθεση για την ταυτότητα και την οργανωτική δομή του «νέου ΣΥΡΙΖΑ». Ωστόσο, όλες οι πλευρές φροντίζουν η αντιπαράθεση να μην γίνει… heavy metal. Η βάση του ΣΥΡΙΖΑ ασκεί μεγάλη πίεση στην ηγεσία για να διατηρηθεί η συνοχή του κόμματος και να σταλεί σαφές μήνυμα σύμπνοιας. Το «βρείτε τα» είναι η φράση που ακούνε πιο συχνά τα ηγετικά στελέχη όταν έρχονται σε επαφή με τις τοπικές οργανώσεις. Η ανησυχία στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ είναι έκδηλη, ενώ για πρώτη φορά από το καλοκαίρι του 2015 ακούγεται η φράση «κοιτάξτε μη διασπαστούμε». Ταυτόχρονα, είναι πλέον πανθολογούμενη η αντιπολιτευτική καχεκτικότητα της Κουμουνδούρου. Η δε «ψυχεδελική» διάσταση του θέματος έγκειται στο ότι δεν γίνεται ευρέως κατανοητό πώς εμφανίζονται να συγκρούονται τα στελέχη που συγκυβέρνησαν αρμονικά επί 4,5 χρόνια και ψήφισαν ομόφωνα τις περισσότερες αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής

Η Διακήρυξη

Η πίεση για την ενότητα αποτυπώθηκε στη χτεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ διατυπώθηκαν καθαρά οι γνωστές διαφωνίες για την ταυτότητα και τη δομή του νέου ΣΥΡΙΖΑ, η συζήτηση δεν υπερέβη τα εσκαμμένα. Το πεδίο της αντιπαράθεσης είναι η πρότασης Διακήρυξης του νέου ΣΥΡΙΖΑ. Το σχέδιο του κειμένου γράφει ο Νάσος Ηλιόπουλος σε άμεση συνεργασία με τον Αλέξη Τσίπρα. Κωδικοποιημένα, τα επίδικα είναι:

  • Σε ιδεολογικό επίπεδο, πόσο «Αριστερά» και πόσο «δημοκρατική παράταξη» θα είναι ο νέος ΣΥΡΙΖΑ.
  • Σε οργανωτικό επίπεδο, αν θα χρειάζεται η αυτοπρόσωπη παρουσία στις οργανώσεις για να γίνει κανείς μέλος του κόμματος ή αρκεί να συμπληρώσει μια φόρμα στο διαδίκτυο.

Η πρόταση Διακήρυξης θα συζητηθεί σήμερα και αύριο στην Κεντρική Επιτροπή η οποία ξεκινάει με την καθιερωμένη ομιλία του Αλέξη Τσίπρα. Όταν εγκριθεί το κείμενο, θα συζητηθεί με τους συμμάχους.

Τα νέα μέλη

Παράλληλα με τις ζυμώσεις, έχουν ξεκινήσει οι εγγραφές νέων μελών. Μετά τις 7 Ιουλίου έχουν γραφτεί στον ΣΥΡΙΖΑ περισσότερα από 5.000 πολίτες. Οι εγγραφές επικεντρώνονται στα αστικά κέντρα. Η πλειονότητα των νέων μελών έχουν υπάρξει στο παρελθόν μέλη της ΚΝΕ και της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος. Η συμμετοχή της νέας γενιάς είναι πενιχρή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ