ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί δεν πέταξαν τα ελληνικά F-16 στην παρέλαση στην Κύπρο;

ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί δεν πέταξαν τα ελληνικά F-16 στην παρέλαση στην Κύπρο;
ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / INTIME

Σε σημείο πολιτικής αντιπαράθεσης εξελίσσεται η απουσία των ελληνικών F-16 από την παρέλαση για την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας την 1η Οκτωβρίου.

Πέρσι και το 2017 δύο ελληνικά F16 μετέβησαν στην Κύπρο και συμμετείχαν στην καθιερωμένη παρέλαση στη Λευκωσία. Για την παρουσία των ελληνικών μαχητικών εξέφραζε διαφωνίες το ΑΚΕΛ, ενώ τα υπόλοιπα κυπριακά κόμματα την υποστήριζαν. Αεροπορικές επιδείξεις στην Κύπρο έκαναν εφέτος και τουρκικά μαχητικά κατά τη διάρκεια του εορτασμού της εισβολής.

Η απουσία

Ωστόσο, στη φετινή παρέλαση τα ελληνικά F-16 απουσίασαν, προκαλώντας συζητήσεις στην Κύπρο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του κυπριακού τηλεοπτικού καναλιού Σίγμα, η συμμετοχή των ελληνικών μαχητικών ακυρώθηκε την προηγουμένη της παρέλασης, μετά από απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Το σκεπτικό της απόφασης, σύμφωνα με το Σίγμα πάντα, στηρίζεται στη βούληση του κ. Μητσοτάκη να ανοίξει νέα σελίδα στις σχέσεις του με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Οι τόνοι της συζήτησης στην Κύπρο ανέβηκαν ύστερα από την «πληροφορία» που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο ότι η παρουσία των ελληνικών F-16 ακυρώθηκε ύστερα από διαμαρτυρία της Τουρκίας.

Το μπαλάκι στην Αθήνα

Για το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί, η Λευκωσία ρίχνει το «μπαλάκι» στην Αθήνα. Ο Κύπριος υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης δήλωσε στο Σίγμα ότι η μη παρουσία των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών F-16, στην παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου, αποτελεί ξεκάθαρα απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η κυπριακή κυβέρνηση ενημερώθηκε για την απόφαση της Αθήνας.

Ωστόσο, ο κ. Αγγελίδης υπογράμμισε ότι μη εμφάνισή των ελληνικών μαχητικών δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως οπισθοχώρηση των σχέσεων Κύπρου και Ελλάδας. Άλλωστε, στην παρέλαση παρέστη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ

Στην Αθήνα πηγή του ΣΥΡΙΖΑ έκανε το εξής σχόλιο στο CNN Greece:

«Γιατί δεν συμμετείχαν τα ελληνικά F-16 στην παρέλαση στην Κύπρο, ενώ αυτό είχε προγραμματιστεί; Σχετίζεται η απόφαση αυτή με το ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έθεσε το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων στη συνάντησή του με τον κ. Ερντογάν και το δήθεν άνοιγμα νέας σελίδας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις; Περιμένουμε ξεκάθαρη και υπεύθυνη απάντηση από την κυβέρνηση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ