ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ΜέΡΑ 25 κατέθεσε πρόταση νόμου για την ψήφο των αποδήμων

Το ΜέΡΑ 25 κατέθεσε πρόταση νόμου για την ψήφο των αποδήμων
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Πρόταση νόμου για την ψήφο των αποδήμων και τη διευκόλυνση άσκησης του εκλογικού δικαιώματος στους Έλληνες εκλογείς που ζουν εκτός της επικράτειας, κατέθεσε στη Βουλή το ΜέΡΑ 25. 

Ζητούμενο για το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη είναι η ουσιαστική πολιτική εμπλοκή των Ελλήνων του εξωτερικού, είτε ομογενών, είτε του 1 εκατ. μεταναστών της μνημονιακής εποχής, στην τρέχουσα πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα της χώρας.

Στόχος της πρότασης, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, είναι ο σεβασμός και η δικαίωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων των συμπολιτών μας που η Ελλάδα έδιωξε είτε στα χρόνια της Χρεοδουλοπαροικίας είτε στα πέτρινα χρόνια του παρελθόντος.

«Η χορήγηση στους Έλληνες του εξωτερικού του δικαιώματος του εκλέγειν κάποιων υποψηφίων που ζουν στην Ελλάδα, δεν αρκεί για να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί. Χρειάζεται και το δικαίωμα να εκλέγουν «δικούς» τους ανθρώπους, που γνωρίζουν τα προβλήματα των Ελλήνων της διασποράς, π.χ. των ΗΠΑ, της Αυστραλίας κλπ. – καθώς, βέβαια, και το δικαίωμα του εκλέγεσθαι», σημειώνεται και προτείνουν τη δημιουργία Εκλογικών Περιφερειών Απόδημων Ελλήνων, ενώ η κατανομή των εδρών να γίνεται στη βάση φόρμουλας που αποδίδει έδρες στις ΕΠΑΕ ανάλογα με τον αριθμό των αποδήμων που καταγράφονται, στη βάση της πλήρους ισοτιμίας εγχώριων και απόδημων Ελλήνων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ