ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρβιτσιώτης στον Βρετανό ομόλογό του: Να παραμείνουν χαμηλά τα δίδακτρα των Ελλήνων φοιτητών

Βαρβιτσιώτης στον Βρετανό ομόλογό του: Να παραμείνουν χαμηλά τα δίδακτρα των Ελλήνων φοιτητών
INTIME/ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, με τον υφυπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Κρίστοφερ Πίντσερ (Christopher Pincher).

Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Βαρβιτσιώτης έθεσε στον κ. Πίντσερ το ζήτημα των διδάκτρων των Ελλήνων φοιτητών και της διατήρησής τους σε χαμηλά επίπεδα και μετά το 2021, ενώ αναφέρθηκε και στη διατήρηση των δικαιωμάτων διαμονής τόσο των 110.000 Ελλήνων στη Βρετανία όσο και των 50.000 Βρετανών στην Ελλάδα.

Ακόμα, ο αναπληρωτής υπουργός ανέδειξε τη σημασία που έχει η διατήρηση της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής και μετά το Βrexit, λόγω του ιστορικού και συμβολικού της χαρακτήρα, δεδομένου ότι συνέβαλε στην επίλυση μια χρόνιας διαφοράς.

Στην τηλεφωνική συνομιλία που πραγματοποιήθηκε έπειτα από αίτημα του κ. Πίντσερ, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, ο κ. Βαρβιτσιώτης που είναι και αρμόδιος για τη διαχείριση του Brexit από ελληνικής πλευράς, ενημερώθηκε από τον Βρετανό αξιωματούχο για τη νέα πρόταση Τζόνσον. Συγκεκριμένα, όπως γίνεται γνωστό, ο κ. Πίντσερ μετέφερε στον κ. Βαρβιτσιώτη την πρωτοβουλία του Βρετανού πρωθυπουργού να παρουσιάσει στην ΕΕ νέα συμβιβαστική πρόταση εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Βρετανός υφυπουργός, βάσει της ίδιας ενημέρωσης, τόνισε πως το Ηνωμένο Βασίλειο επιδιώκει έξοδο από την ΕΕ με συμφωνία, αφήνοντας πίσω του τα σενάρια για no deal Brexit, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση πως η νέα πρόταση θα έχει κοινοβουλευτική υποστήριξη σε αντίθεση με την πρόταση Μέι, που απέτυχε να περάσει από το βρετανικό κοινοβούλιο.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε πως είναι λυπηρό να αποχωρεί από την Ένωση ένας βασικός μας εταίρος, ενώ σημείωσε πως και η Ελλάδα συντάσσεται με μια έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου με συμφωνία. Συνέχισε σημειώνοντας πως η πρόταση θα εξεταστεί από την αρμόδια task force της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο αναπληρωτής υπουργός, όπως σημειώνεται, επισήμανε πως θα ήταν άδικο τόσο για τους πολίτες της ΕΕ όσο και για τους Βρετανούς να επωμιστούν το βάρος και τις συνέπειες ενός no deal Brexit, υποστηρίζοντας την ανεύρεση συμβιβαστικής λύσης. Παράλληλα, διαβεβαίωσε τον Βρετανό υφυπουργό Εξωτερικών πως η Ελλάδα θεωρεί διαχρονικά το Ηνωμένο Βασίλειο βασικό της εταίρο και πως «επιδιώκουμε και μετά την έξοδο από την ΕΕ να ενισχύσουμε τη στενή μας συνεργασία και να εντείνουμε το στρατηγικό χαρακτήρα των διμερών μας σχέσεων».

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ