ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρυσοχοΐδης: Η Μόρια θα στιγματίζει την ΕΕ αν δεν ληφθούν μέτρα

Χρυσοχοΐδης: Η Μόρια θα στιγματίζει την ΕΕ αν δεν ληφθούν μέτρα
ΙΝΤΙΜΕ

Τη πρώτη συνάντηση σε μια σειρά πρωτοβουλιών ώστε το μεταναστευτικό πρόβλημα που ζει η Ελλάδα να αντιμετωπιστεί ως πρόβλημα ολόκληρης της Ευρώπης έκανε απόψε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στην σύσκεψη μαζί με τον επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλου και τον υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζεεχόφερ.

Τα βασικά σημεία που κατέληξαν ήταν:

  • Πλήρης εφαρμογή της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του 2016 με δύο αναπροσαρμογές. Η μία αφορά τον γεωγραφικό προσδιορισμό και η δεύτερη τις εθνικότητες, καθώς η Τουρκία δεν δέχεται την επιστροφή ορισμένων εξ αυτών.
  • Κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου. Από τη μία προβλέπονται αυστηρότερες προϋποθέσεις χορήγησης, ενώ από την άλλη για όσους δικαιολογείται και προβλέπεται η χορήγηση ασύλου, θα πρέπει να επισπευσθούν οι διαδικασίες.

Ο Χορτστ Ζέεχοφερ προχώρησε και σε μία τοποθέτηση για την κατανομή των προσφύγων, σημειώνοντας ότι πρέπει να γίνει «μία έλλογη κατανομή τους στην Ε.Ε, εφόσον δικαιούνται άσυλο».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανέφερε: «Πρέπει να γίνουν επιστροφές ανεξάρτητα από τις χώρες προέλευσης των μεταναστών γιατί αν δεν γίνει αυτό η Μόρια θα συνεχίζει να στιγματίζει την Ευρώπη. Είμαστε όλοι Γάλλοι, είμαστε όλοι Γερμανοί, όταν δοκιμάζονται αυτά τα κράτη. Χαίρομαι που γίναμε όλοι Έλληνες, γιατί είμαστε όλοι Ευρωπαίοι».

Ο κ. Ζέεχοφερ σχολίασε σχετικά: «Δεν βοηθάμε την Ελλάδα, βοηθάμε την Ευρώπη». Από την πλευρά του ο Επίτροπος Μετανάστευσης επανέλαβε τη θέση για επιμερισμό των προσφυγικών βαρών: «Η ΕΕ διαβεβαιώνει την Ελλάδα ότι θα τη στηρίζει πολιτικά, οικονομικά και επιχειρησιακά. Η Ελλάδα δεν θα αφεθεί μόνη της».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης πάντως προειδοποίησε ότι «ακόμα βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή του προσφυγικού, με τα ρεύματα να αυξάνονται τα επόμενα χρόνια λόγω της κατάστασης που επικρατεί σε Αφρική και Ασία».

Σημειώνεται ότι στη συνάντηση προβλεπόταν να παρευρεθεί και το ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Κριστόφ Καστανέρ – του οποίου η επίσκεψη στην Αθήνα αναβλήθηκε λόγω της φονικής επίθεσης με μαχαίρι στο Αρχηγείο της Αστυνομίας στο Παρίσι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ