ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προανακριτική για Παπαγγελόπουλο: Υψηλοί τόνοι αλλά απουσία του πρωθυπουργού

Προανακριτική για Παπαγγελόπουλο: Υψηλοί τόνοι αλλά απουσία του πρωθυπουργού
ΙΝΤΙΜΕ

Υψηλούς τόνους απουσία, όμως, του Κυριάκου Μητσοτάκη και υπουργών από τα υπουργικά έδρανα περιλαμβάνει το μενού της σημερινής συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής για τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο

Στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ δεν προκαλεί εντύπωση, καθώς από την πρώτη στιγμή ο πρωθυπουργός είχε φροντίσει να διαχωρίσει την κυβέρνηση από τη Βουλή, καθιστώντας σαφές ότι είναι εκείνη που έχει τον πρώτο λόγο στην υπόθεση αυτή. Κι αυτό γιατί στο Μαξίμου δεν θέλουν να επισκιάσει η υπόθεση αυτή το κυβερνητικό έργο και το κλίμα συναίνεσης που επιδιώκει ο Κυριάκος Μητσοτάκης εν όψει πολιτικών πρωτοβουλιών, με έμφαση την ψήφο των αποδήμων.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι το γεγονός ότι το βάρος της συζήτησης δεν θα το σηκώσουν στελέχη πρώτης γραμμής, ενώ δεν πέρασε απαρατήρητο ότι για πρώτη φορά την πρόταση υπέγραφαν μόλις 30 βουλευτές, το μίνιμουμ δηλαδή, που απαιτεί ο Κανονισμός της Βουλής κι όχι σύσσωμη η ΚΟ της ΝΔ. Εισηγητής θα είναι ο Θανάσης Πλεύρης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ο Σπήλιος Λιβανός και μεταξύ των ομιλητών η Ζωή Ράπτη ο Σταύρος Κελέτσης και ο Γιώργος Κώτσηρας.

Βουλευτές της πλειοψηφίας ωστόσο, σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν πως αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι θα κρατηθούν χαμηλοί τόνοι και ότι στην Προανακριτική που θα συσταθεί δεν θα κληθούν προς εξέταση όλοι οι μάρτυρες.

Η προοπτική αυτή διαφάνηκε και στη συνομιλία του Προέδρου της Βουλής με τους δημοσιογράφους. Ο κ. Τασούλας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ανοίξει η βεντάλια της έρευνας, καθώς –όπως είπε– η πρόταση μιλάει για τη Novartis, αλλά μιλάει και για μία αίσθηση συστηματικής παρέμβασης στη Δικαιοσύνη.

«Δηλαδή, αν έρθει κάποιος και πει ότι εμένα με πήρε ο Τασούλας και μου είπε σε αυτήν την υπόθεση να κάνω αυτό, τότε εντάσσεται στη συστηματική επέμβαση στη Δικαιοσύνη. Μπορεί και αυτό να το εξετάσει γιατί μπορεί να αισθανθεί η Επιτροπή ότι δεν είναι παρέμβαση για τη Novartis αλλά ευρύτερο κύκλωμα που αφορά και το οποιοδήποτε άλλο θέμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση το ενδιαφέρον της αποψινής συζήτησης στρέφεται στον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και στις απαντήσεις που αναμένεται να δώσει σε όλους όσοι τον καταγγέλλουν για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη.

Ο κατονομαζόμενος ως «Ρασπούτιν» εγκαλείται για 4 αδικήματα:
• ηθική αυτουργία στο αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας κατά φυσική αυτουργία και άμεση συνέργεια δικαστικών λειτουργών (είναι κακούργημα και επισύρει ποινή έως 10 χρόνια κάθειρξη)
• πρόκληση και προσφορά σε τέλεση εγκλήματος»,
• ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και παράβαση καθήκοντος» και,
• ηθική αυτουργία σε ψευδορκία», τα οποία είναι πλημμελήματα (επισύρουν ποινή 2 έως 3 έτη φυλάκισης).

Στη συζήτηση αναμένεται να παρέμβει ο τέως πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά. Στον ΣΥΡΙΖΑ θα καταγγείλουν την πλειοψηφία ότι επιχειρεί να παρουσιάσει ένα πολύκροτο σκάνδαλο ως σκευωρία. Σπύρος Λάππας, Παύλος Πολάκης, Γιάννης Γκιόλας και Γιάννης Ραγκούσης θα ανέβουν στο βήμα να αναπτύξουν τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί αργά το βράδυ με μυστική ψηφοφορία σε κάλπη. Στους βουλευτές θα δοθεί ένα ψηφοδέλτιο με το όνομα του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και τα τέσσερα «αδικήματα», τα οποία θα κληθούν να μαρκάρουν. Για τη συγκρότηση της Προανακριτικής επιτροπής που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του κ. Παπαγγελόπουλου για, απαιτείται πλειοψηφία 151 βουλευτών.

Την πρόταση της ΝΔ για τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου υπερψηφίζουν εκτός από ακόμη, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα αποχωρήσει το ΚΚΕ. Προς το «παρών» προσανατολίζεται το ΜέΡΑ 25.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ