ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Αλαλούμ με την καταμέτρηση των ψήφων για την προανακριτή κατά Παπαγγελόπουλου

Βουλή: Αλαλούμ με την καταμέτρηση των ψήφων για την προανακριτή κατά Παπαγγελόπουλου
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Μαραθώνια ήταν η χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής για την προανακριτή ενάντια στον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, αναφορικά με την υπόθεση Novartis. Η διαδικασία ξεκίνησε στις 17:00 το απόγευμα και ολοκληρώθηκε μετά τις 02:00 τα ξημερώματα, καθώς – μεταξύ άλλων – απαιτήθηκε και επανακαταμέτρηση των ψήφων της μυστικής ψηφοφορίας.

Στην αρχική καταμέτρηση το αποτέλεσμα ήταν το εξής: για όλα τα αδικήματα «ναι» ψήφισαν 172 βουλευτές, «όχι» ψήφισαν 84 βουλευτές, σε σύνολο 261 ψηφισάντων βουλευτών. Στην κάλπη βρέθηκαν 256 έγκυρα ψηφοδέλτια, 4 άκυρα και ένα λευκό ψηφοδέλτιο.

Στη συνέχεια, όμως, διαπιστώθηκε ότι είχε γίνει κάποιο λάθος και απαιτήθηκε νέα καταμέτρηση. Σε αυτή το αποτέλεσμα ήταν το εξής: για όλα τα αδικήματα «ναι» ψήφισαν 173 βουλευτές (αντί 172 όπως είχε ανακοινωθεί), «όχι» ψήφισαν 83 βουλευτές (αντί 84, όπως είχε ανακοινωθεί), σε σύνολο 261 ψηφισάντων βουλευτών.

Στην μυστική ψηφοφορία που διεξήχθη υπήρξαν συνολικά οκτώ διαρροές. Από την ψηφοφορία απουσίαζαν ο Γιάννης Αντωνιάδης από τη ΝΔ που ταξιδεύει στο εξωτερικό, ο Νίκος Φίλης από τον ΣΥΡΙΖΑ για λόγους υγείας, όπως κι ο Νεκτάριος Σαντορινιός, καθώς και οι κ.κ. Κατρούγκαλος και Τζάκρη που βρίσκονται στο εξωτερικό. Και οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με επιστολή πρόθεσης ψήφου (δεν προσμετράται) δήλωσαν πως εάν ήταν παρόντες θα καταψήφιζαν την πρόταση της ΝΔ.

Να σημειωθεί πως στην ψηφοφορία δεν έλαβαν μέρος οι βουλευτές του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ 25. Η πρόταση έλαβε την απόλυτη πλειοψηφία, όμως, και προχωρά η διαδικασία της ανακριτικής κατά του πρώην υπουργού.

Η Ειδική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης έχει προθεσμία δύο μήνες προκειμένου να παραδώσει το πόρισμα της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ