ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα «στραβά μάτια» στις οικονομικές ατασθαλίες των κομμάτων κάνει η Επιτροπή Πόθεν Έσχες

Τα «στραβά μάτια» στις οικονομικές ατασθαλίες των κομμάτων κάνει η Επιτροπή Πόθεν Έσχες
ΙΝΤΙΜΕ

Τα «στραβά μάτια» στα κόμματα που παραβιάζουν το νόμο για τη διαχείριση των οικονομικών τους, κάνει η Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής.

Σύμφωνα με έγγραφο με ημερομηνία 23 Σεπτεμβρίου 2019 του προέδρου της Επιτροπής Θανάση Μπούρα, σχεδόν όλα τα πολιτικά κόμματα δεν διακίνησαν, ως όφειλαν από το νόμο, μέσω των ειδικών τραπεζικών λογαριασμών τα έσοδα ή τις δαπάνες τους.

Στο έγγραφο/απαντητική επιστολή του κ. Μπούρα προς το vouliwatch παρατίθενται σε πίνακες τα έσοδα και οι δαπάνες των κομμάτων για τα οικονομικά έτη 2016 και 2017. Προκύπτει ότι ορισμένα κόμματα δεν διακίνησαν το σύνολο των δαπανών και εσόδων τους για ποσά από 1.000 έως 500.000 ευρώ μέσω των ειδικών λογαριασμών.

Η συντριπτική πλειοψηφία μεταφέρει τα ποσά που λαμβάνουν ως κρατική χρηματοδότηση για επιμορφωτικούς και ερευνητικούς σκοπούς.

Το ποσό που λαμβάνει η ΝΔ (356.922,07 ευρώ το 2016 και 519.019,53 ευρώ το 2017) ως επιμορφωτική δαπάνη, παρακρατείται από τις τράπεζες για την εξόφληση των δανειακών της υποχρεώσεων. Την ίδια 2ετία, το ΚΚΕ φαίνεται να διακίνησε ποσό άνω των 2 εκατ. ευρώ εκτός τραπεζικών λογαριασμών.

Στην επιστολή δεν γίνεται μνεία για το αν έχουν επιβληθεί κυρώσεις στα κόμματα που παραβιάζουν το νόμο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ