ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι ΗΠΑ έβγαλαν από τη Συρία τους «Beatles» - Ενεργοποιούνται οι «εν υπνώσει» πυρήνες του ISIS

Οι ΗΠΑ έβγαλαν από τη Συρία τους «Beatles» - Ενεργοποιούνται οι «εν υπνώσει» πυρήνες του ISIS
AP

Ενώ οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις εισχωρούν πιο βαθιά στο εσωτερικό της Συρίας, εντείνονται οι φόβοι ότι η εισβολή στη Ροτζάβα θα δώσει την ευκαιρία στον ISIS να ανασυγκροτηθεί.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) στις οποίες ηγούνται οι κουρδικές πολιτοφυλακές YPG, κρατούν φυλακισμένους αυτή τη στιγμή περίπου 12.500 τζιχαντιστές του ISIS. Σύμφωνα με το Associated Press, 10.000 κατάγονται από τη Συρία και το Ιράκ, ενώ 2.5000 είναι από το εξωτερικό.

Οι Κούρδοι είχαν ξεκαθαρίσει ότι σε περίπτωση τουρκικής εισβολής η κράτηση των τζιχαντιστών θα περάσει σε δεύτερη προτεραιότητα. Αμερικανικές πηγές αναφέρουν στο AP ότι μέχρι στιγμής οι κουρδικές φυλακές δεν έχουν εγκαταλειφθεί ένα μέρος του προσωπικού φύλαξης έχει προωθηθεί στο μέτωπο. Ωστόσο, τα CNN International μετέδωσε ότι χτες ο τουρκικός στρατός χτύπησε φυλακή όπου κρατούνται μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Οι «εν υπνώσει» πυρήνες

Σύμφωνα με κουρδικές πηγές, έχουν αρχίσει να ενεργοποιούνται εν υπνώσει πυρήνες του ISIS. Στη Ράκα σημειώθηκαν ήδη επιθέσεις αυτοκτονίας. Το Κέντρο Πληροφόρησης της Ροτζάβα μετέδωσε ότι τουλάχιστον τρία μέλη των διεθνών υπηρεσιών ασφαλείας (Asayish) των SDF και δύο τζιζαντιστές σκοτώθηκαν σε επίθεση εν υπνώσει πυρήνα σε σημείο ελέγχου κοντά στο Ρας Αλ Αΐν (Σέρε Κανίγιε). Ταυτόχρονα, δημοσιεύονται φωτογραφίες από τις συλλήψεις πέντε φερόμενων ως τζιχαντιστών μέσα στην πόλη του Ρας Αλ Αΐν που αποτελεί έναν από τους πρώτους στόχους του τουρκικού στρατού.

Οι Beatles

Οι ανησυχίες για την ανασυγκρότηση του ISIS εντείνονται μετά την κίνηση των Αμερικανών να βγάλουν από τη Συρία δύο «υψηλού ενδιαφέροντος» κρατούμενους τζιχαντιστές,. Σύμφωνα με το AP, πρόκειται τους El Shafee Elsheikh και Alexanda Amon Kotey που ανήκαν στον πυρήνα του ISIS με έφερε το προσδωνύμιο «Beatles». Ο πυρήνας αυτός αποτελούνταν από Βρετανούς και είναι υπεύθυνος για τον αποκεφαλισμό μεγάλου αριθμού ομήρων, ανάμεσά τους οι δημοσιογράφοι Steven Sotloff, Peter Kassig, Haruna Yukawa, Kenji Goto, καθώς και τα μέλη ΜΚΟ David Haines και Alan Henning. Ο πυρήνας πήρε το προσωνύμιο «Beatles» από την αγγλική προφορά των μελών του που μίλαγαν στα βίντεο των αποκεφαλισμών.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι δυο κρατούμενοι που είχαν συλληφθεί από τους Κούρδους τον Ιανουάριο, βγήκαν από τη Συρία συνοδεία αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού, υπό το φόβο της της τουρκικής εισβολής. Μέχρι στιγμής, είναι οι μόνοι δυο μαχητές του ISIS που απομακρύνθηκαν από τη Συρία από τις Η.Π.Α., αλλά αξιωματούχοι λένε ότι μπορεί ο αριθμός να αυξηθεί.

Η τύχη των δυτικών τζιχαντιστών έχει αποτελέσει σημείο τριβής μεταξύ ΗΠΑ κι ευρωπαϊκών κρατών αφού καμία πλευρά δεν είναι διατεθειμένη να τους αναλάβει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ