ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας στον Alpha: Η κυβέρνηση διστάζει να διεκδικήσει κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας

Τσίπρας στον Alpha: Η κυβέρνηση διστάζει να διεκδικήσει κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας
Φωτογραφία αρχείου ΙΝΤΙΜΕ/ ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σφοδρή κριτική κατά της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για τη στάση της απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στο προσφυγικό και στην υπόθεση Novartis, εξαπέλυσε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Alpha και τον Αντώνη Σρόιτερ, ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι η κυβέρνηση «διστάζει να διεκδικήσει κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας».

«H Ελλάδα θα έπρεπε εδώ και τρεις μήνες να πιέσει την Ευρώπη για να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία. Έπρεπε η κυβέρνηση να πιέσει. Είναι προφανές ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση και διστάζει να διεκδικήσει κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας», είπε χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η πολιτική κατευνασμού να αφήνει ο κ. Μητσοτάκης αχαλίνωτο τον κ. Ερντογάν είναι επικίνδυνο», τόνισε.

«Είχαμε κερδίσει κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας μαζί με τον κ. Αναστασιάδη. Έχουν περάσει τρεις μήνες και όσο είδατε εσείς κυρώσεις είδαμε όλοι μας. Η κυβέρνηση έπρεπε να επισπεύσει και να ζητήσει την εφαρμογή των κυρώσεων», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Το προσφυγικό δεν προσφέρεται για μικροπολιτική»

Απαντώντας για το προσφυγικό είπε ότι η Ελλάδα επί των ημερών του διαχειρίστηκε την μεγαλύτερη κρίση και πως «τώρα συνειδητοποιούν στην κυβέρνηση το μεταναστευτικό πρόβλημα».

«Στην Μόρια είχαμε 5.600 πρόσφυγες την 1η Οκτωβρίου κατεγράφησαν 12.000 και πλέον κατά τα άλλα ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που έφερνε τους μετανάστες. Είναι εύκολο όταν είσαι αντιπολίτευση να κάνεις κριτική. Όταν αναλαμβάνεις την ευθύνη, κρίνεσαι εκ του αποτελέσματος».

«Το προσφυγικό δεν προσφέρεται για μικροπολιτική», τόνισε ο κ. Τσίπρας, εκτιμώντας παράλληλα ότι η σημερινή κατάσταση είναι «μπάχαλο».

«Για να ξεπεραστεί χρειάζεται πολιτική ουσίας. Δεν μπορείς να λύσεις το ζήτημα με κορώνες», υπογράμμισε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Η Novartis είναι σκάνδαλο και πάνε να τo κουκουλώσουν»

Κληθείς να σχολιάσει την υπόθεση Novartis και τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για ρεβανσισμό, δηλώνοντας ότι «άνοιξαν μια φάμπρικα με την προανακριτική για Παπαγγελόπουλο και όποιος διερευνά ένα σκάνδαλο θα μπορεί να κατηγορείται».

«Είναι κυβερνητικός ρεβανσισμός, παράλληλα με δειλία, στοχοποιώντας τους πολιτικούς τους αντιπάλους. Ο κόσμος στα καφενεία λέει τη λέξη δικαιοσύνη για το μεγάλο σκάνδαλο της Novartis», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ