ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουμουτσάκος για αύξηση προσφυγικών ροών: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητηθεί έκτακτη βοήθεια

Κουμουτσάκος για αύξηση προσφυγικών ροών: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητηθεί έκτακτη βοήθεια
ΙΝΤΙΜΕ

Την έντονη ανησυχία τους για αυξημένες προσφυγικές ροές λόγω της επίθεσης στη Συρία εξέφρασαν Γιώργος Κουμουτσάκος και Γιάννης Μουζάλας με τον νυν υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής να υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση εξετάζει όλα τα σενάρια και να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αιτήματος για έκτακτη βοήθεια

«Η Ελλάδα δεν έχει αιτήματα. Η Ευρώπη έχει ανάγκες στην ανατολική Μεσόγειο. Κι αν βρεθούμε σε έκρυθμη κατάσταση στη Συρία έχουμε πάντα τη δυνατότητα, αν το κρίνουμε, να επικαλεστούμε και την παράγραφο 3 του άρθρου 78 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ε.Ε», είπε ο κ. Κουμουτσάκος. Το επίμαχο άρθρο προβλέπει ότι εάν ή περισσότερα κράτη μέλη αντιμετωπίζουν επείγουσα κατάσταση, λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών, το Συμβούλιο μπορεί να εκδίδει, μετά από πρόταση της Επιτροπής, προσωρινά μέτρα υπέρ του εν λόγω κράτους μέλους ή των εν λόγω κρατών μελών.

«Όλα είναι στο τραπέζι», υπογράμμισε απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του πρώην υπουργού Γιάννη Μουζάλα, ο οποίος ανέφερε ότι η κρίση στη Συρία θα δημιουργήσει ένα μεγάλο κύμα πάνω στο οποίο οι λαθροδιακινητές θα προσαρμόσουν κι ένα κύμα μεταναστών.

Στη συζήτηση στην οποία επικράτησαν ήπιοι τόνοι, ο κ. Κουμουτσάκος επεσήμανε πως η Ελλάδα δεν τρέφει ψευδαισθήσεις. «Η επίθεση της Τουρκίας στη Συρία είναι παράγων που μπορεί να προκαλέσει νέα κύματα προσφύγων, ειδικά αν επιχειρηθεί αυτή η επίθεση να εξισορροπηθεί με επίθεση του καθεστώτος Άσαντ σε άλλη πλευρά των συνόρων. Έχουμε συνείδηση όλων των σεναρίων. Του ήπιου, του δύσκολου και του πολύ έκτακτου», ανέφερε.

Στις αιτιάσεις Μουζάλα περί ολιγωρίας της κυβέρνησης στην αποσυμφόρηση των νησιών, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής τόνισε ότι η ανάληψη καθηκόντων της νέας κυβέρνησης συνέπεσε με την έξαρση των ροών και ότι η κυβέρνηση δεν θέλησε να προχωρήσει σε εκείνη τη συγκυρία σε αποσυμφόρηση προκειμένου να μη στείλει μήνυμα προσέλκυσης νέων ροών.

Αίσθηση, τέλος, προκάλεσε η παραδοχή Μουζάλα ότι δεν είναι περήφανος για καταστάσεις επί υπουργίας του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ