ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το παρασκήνιο και το σκληρό παζάρι για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

Το παρασκήνιο και το σκληρό παζάρι για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού
ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Αμηχανία αλλά και… εγρήγορση από τους περισσότερους πολιτικούς αρχηγούς που συναντήθηκαν χτες με τον πρωθυπουργό για να συζητήσουν το νόμο που φέρνει η κυβέρνηση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Η κυβέρνηση θέλει να ψηφιστεί με πάνω από 200 ψήφους το νομοσχέδιο, ώστε να μπορεί στη συνέχεια να υπερτονίζει ότι πέτυχε τη συναίνεση σε ένα σημαντικό θέμα χάριν της καλής θέλησης που επέδειξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης -ο οποίος μάλιστα κινήθηκε, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, χωρίς εντυπωσιασμούς και μικροκομματικά οφέλη, φέρνοντας πιο κοντά νέα ήθη στην πολιτική, όπως η επιλογή της συναίνεσης χωρίς δογματισμούς και δεύτερες σκέψεις.

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πιστεύουν ότι όλο αυτό γίνεται επειδή οι νέοι ψηφοφόροι που θα κληθούν να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους στο εξωτερικό για πρώτη φορά, ενδεχομένως να βρίσκονται πολιτικά πιο κοντά στην πολιτική της κυβέρνησης. Και σίγουρα, κατά την αντιπολίτευση, εάν ψηφιστεί το νομοσχέδιο θα δώσει «μπόνους» στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Υπό αυτό το πρίσμα, λοιπόν, εκφράζουν αντιρρήσεις.

Ωστόσο, γνωρίζουν και οι ίδιοι ότι οι αντιρρήσεις τους μπορούν να φτάσουν μέχρι ένα σημείο. Αυτός είναι ο λόγος που και ο Αλέξης Τσίπρας προτάσσει την αποδοχή στο νόμο που φέρνει η κυβέρνηση και στη συνέχεια βάζει… αστερίσκους ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα οι Έλληνες του εξωτερικού.

Αναζητούνται 200 βουλευτές

Η κυβέρνηση γνωρίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ ενδεχομένως και να μην συναινέσει και να μην ψηφίσει το νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή εντός του μήνα. Ωστόσο, σε περίπτωση που ψηφίσουν θετικά, όπως αναμένεται, το ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, δεν υπάρχουν οι 200 βουλευτές που απαιτούνται. Έτσι, ευελπιστούν ότι θετικά θα ψηφίσουν και οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Για το λόγο αυτό, στο υπουργείο Εσωτερικών σκέφτονται να κάνουν ένα μικρό… δώρο στο ΚΚΕ -να αποδεχτούν, δηλαδή, την πρότασή τους σύμφωνα με την οποία οι Έλληνες του εξωτερικού δεν θα ψηφίσουν μόνο δια της επιστολικής ψήφου αλλά και μέσω των πρεσβειών και των προξενικών αρχών στις χώρες όπου κατοικούν.

Για τους δικούς του λόγους, το κομμουνιστικό κόμμα έχει αυτή την άποψη για σύνθετη διαδικασία εκλογής -μια πρόταση που σκέφτεται το αρμόδιο υπουργείο να αποδεχτεί.

Δεν είναι καθόλου τυχαία η αναφορά του γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ κ. Δημήτρη Κουτσούμπα προς τον πρωθυπουργό, τον οποίο συνάντησε με θετική διάθεση και πνεύμα συνεννόησης.

«Αποκλείουμε την επιστολική ψήφο στο συγκεκριμένο ζήτημα, πρέπει να είναι αυτοπρόσωπη η εκλογή, όπως γίνεται και με όλους τους Έλληνες πολίτες εδώ στην Ελλάδα, είτε ζουν στην Αλεξανδρούπολη και ψηφίζουν στην Αθήνα, ή στην Κρήτη και ψηφίζουν αλλού. Και βεβαίως να υπάρχουν εκλογικά τμήματα, παραβάν με ευθύνη των πρεσβειών, των προξενείων και οπουδήποτε αλλού μπορούσαν να δημιουργηθούν τέτοια εκλογικά τμήματα που να διευκολύνουν την έλευση των αποδήμων Ελλήνων στο χώρο για να ψηφίσουν», τόνισε ο κ. Κουτσούμπας και συμπλήρωσε:

«Φυσικά όλα αυτά τα ζητήματα θα προσμετρώνται οπωσδήποτε στην ψήφο του εκλογικού αποτελέσματος του συνολικού. Τα συζητάμε αυτά τα ζητήματα, θα δούμε τις διαδικασίες και πού θα καταλήξει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση. Θα συμμετάσχουμε σε αυτή τη συζήτηση και η τελική μας στάση θα καθοριστεί από το πώς θα έλθει το νομοσχέδιο για τη ψήφο των αποδήμων στη Βουλή και τι ακριβώς θα προβλέπει για όλα αυτά τα ζητήματα που θέσαμε. Εκεί θα είναι και η οριστική μας στάση».

Από πότε θα ψηφίζουν οι ομογενείς

Κομβική, ωστόσο, παραμένει η τελική στάση που θα κρατήσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας όταν φτάσει η ώρα της ψηφοφορίας.

Στην περίπτωση που «περάσει» το νομοσχέδιο με 200 ψήφους τότε, θα έχει ισχύ από τις επόμενες εκλογές.

Αυτό σημαίνει ότι πάει… στράφι και η απλή αναλογική. Σε αντίθετη περίπτωση, εάν δηλαδή δεν συγκεντρώσει τις απαιτούμενες ψήφους και περάσει μόνο με απλή πλειοψηφία των 151 βουλευτών, τότε ο νόμος για το δικαίωμα ψήφου στους ομογενείς θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές.

Ο κ. Τσίπρας γνωρίζει τις «παγίδες» της μιας και της άλλης περίπτωσης και για αυτό προτάσσει τις αντιρρήσεις του.

Ο πρώην πρωθυπουργός είναι της άποψης ότι θα πρέπει οι Έλληνες του εξωτερικού να έχουν δικαίωμα να εκλέγουν τους δικούς τους βουλευτές.

Κυβερνητικά στελέχη και συνταγματολόγοι σημειώνουν ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει εκλογείς δύο ταχυτήτων, καθώς δεν θα έχει την ίδια αξία η ψήφος των κατοίκων της Ελλάδας με αυτή των Ελλήνων του εξωτερικού.

Κάτι τέτοιο, όμως, σημειώνουν όχι μόνο κυβερνητικά στελέχη αλλά και Συνταγματολόγοι , δεν θα έχει την ίδια και ισότιμη αξία η ψήφους μεταξύ των κατοίκων της Ελλάδας και των κατοίκων του εξωτερικού.

Μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο επίμαχο σημείο και φρόντισε με προσοχή να στείλει το μήνυμα που ήθελε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αντέκρουσε τις κατηγορίες της κυβέρνησης περί προσπάθειας πολιτικού παιχνιδιού για κομματικά οφέλη και επανέλαβε την πρότασή του, όπως αυτή παρουσιάστηκε στη συνέντευξη για τη συνταγματική αναθεώρηση:

«Δεν θα είναι επιστολική ψήφος, αλλά με αυτοπρόσωπη παρουσία στις πρεσβείες και τα προξενεία κάθε φορά. Οι ψήφοι αυτοί δεν θα ενσωματώνονται στον γενικό πίνακα των αποτελεσμάτων του εκλογικού σώματος εντός της Ελληνικής Επικράτειας. Δηλαδή δεν θα προσμετρούνται στο οριστικό εκλογικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της επικράτειας».

Θετικοί Γεννηματά, Βελόπουλος και υπό όρους ο Βαρουφάκης

Παρότι το ΚΙΝΑΛ έχει καταθέσει εδώ και καιρό τις δικές του προτάσεις επί του θέματος, πιο κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη βρέθηκε η Φώφη Γεννηματά. Μάλιστα, η ίδια επανέλαβε ότι διάκειται θετικά.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Γεννηματά συμφώνησαν πως θα πρέπει να έχουν ψήφου οι Έλληνες πολίτες του Εξωτερικού και μάλιστα η ψήφος τους να προσμετράται στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Ακόμη, ο πρωθυπουργός και η κ. Γεννηματά βρέθηκαν στο ίδιο μήκος κύματος αναφορικά με την εκλογή αντιπροσώπων από τον απόδημο ελληνισμό, στη Βουλή, χωρίς ωστόσο να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες.

Ακόμη συμφώνησαν ότι αναφέρονται σε όσους είναι γραμμένοι στα δημοτολόγια και τους εκλογικούς καταλόγους, οι οποίοι χρειάζονται επικαιροποίηση.

Στο δρόμο της συναίνεσης βρέθηκε και ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης. Ο Κυριάκος Βελόπουλος, που είναι παιδί ομογενών από τη Γερμανία, τάχθηκε υπέρ του νομοσχεδίου χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες.

«Είμαι άνθρωπος της ομογένειας, γεννήθηκα στη Γερμανία και θεωρώ αυτονόητο οι Έλληνες ομογενείς να ψηφίσουν στην Ελλάδα. Δεν μπορεί να ψηφίζει ο κάθε ελληνοποιηθέντας Ιμπραήμ, Χασάν, Μεχμέτ και να μην ψηφίζει ο Έλληνας, ο Γιώργος, ο Νίκος, ο Σταύρος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης και συνέχισε:

«Άρα λοιπόν, σε αυτό συμφωνούμε επί της αρχής. Στις λεπτομέρειες θα τα βρούμε βέβαιοι γι' αυτό γιατί μας ενώνει ο κανόνας της λογικής. Οι ομογενείς είναι Έλληνες και πρέπει να τους δοθεί το δικαίωμα να ψηφίσουν».

Με αστερίσκους, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι είναι και η τελική του στάση, κινείται και ο επικεφαλής του Μέρα 25 Γιάνης Βαρουφάκης αν και είναι θετικός στο νόμο αλλά θέλει πρώτα να εξετάσει όλο το περιεχόμενο του νόμου του υπουργείου εσωτερικών και στη συνέχεια να καθορίσει την οριστική του στάση.

Αν και οι βουλευτές του κ. Βαρουφάκη ψηφίσουν θετικά τότε το νομοσχέδιο αναμένεται να εγκριθεί με 214 ψήφους από το κοινοβούλιο, διαφορετικά θα πάει στις καλένδες.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ