ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προσφυγικό: Το «στοίχημα» της κυβέρνησης με τις τοπικές κοινωνίες

Προσφυγικό: Το «στοίχημα» της κυβέρνησης με τις τοπικές κοινωνίες
AP Photo/Thanassis Stavrakis

Αντιμέτωπη με αντιδράσεις πολιτών που αντιτίθενται στη μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών κοντά στα σπίτια τους αναμένεται να βρεθεί το προσεχές διάστημα η κυβέρνηση, η οποία άλλωστε προετοιμάζεται από τώρα για να αντιμετωπίσει το «κύμα» των διαμαρτυριών.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Νέα Δημοκρατία απέπεμψε από τις τάξεις της την -πρώην πλέον- πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Πεντέλης, Φαίη Νικητοπούλου. Και αυτό γιατί η κ. Νικητοπούλου σε επιστολή της προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ζητούσε να μην εγκατασταθούν στο νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ» πρόσφυγες και μετανάστες που θα φτάσουν στην Αττική από τα νησιά.

Η κεντρική γραμμή του κυβερνώντος κόμματος σε όσους εναντιώνονται στην μετεγκατάσταση και φιλοξενία προσφύγων αποτυπώνεται στην απάντηση της ΟΝΝΕΔ στο πρώην στέλεχός της:

«Η θέση της ΟΝΝΕΔ είναι σαφής και ανυποχώρητη: είμαστε δίπλα στην κυβέρνηση στη διαχείριση τόσο του προσφυγικού, όσο και του μεταναστευτικού με τρόπο δίκαιο και αποτελεσματικό, χωρίς φωνές εντυπωσιασμού είτε από τη μία, είτε από την άλλη πλευρά».

Ωστόσο, τόσο στην Πειραιώς όσο και στο Μαξίμου γνωρίζουν άπαντες ότι απαιτούνται γερά και γρήγορα αντανακλαστικά, καθώς θα πρέπει να αντιμετωπιστούν σθεναρά παρόμοιες πρακτικές -όχι μόνο από στελέχη αλλά και από απλούς πολίτες.

Στο σχέδιο που υπάρχει και διατυπώνεται από τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Κουμουτσάκο κάνει έκκληση και στοχεύει στον ανθρώπινο παράγοντα, την ευαισθησία και την ανθρώπινη αλληλεγγύη.

Την ίδια ώρα, στελέχη της κυβέρνησης θα επιχειρήσουν να κάνουν… μασάζ στις τοπικές κοινωνίες, προκειμένου να αποφευχθούν αντιδράσεις.

80.000 πρόσφυγες σε νησιά και ενδοχώρα

Αυτή τη στιγμή, περίπου 30.000 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στα νησιά. Οι περισσότεροι εξ αυτών φιλοξενούνται στη Μυτιλήνη και τη Σάμο.

Την ίδια ώρα, 50.000 ακόμη άνθρωποι που έχουν έρθει στη χώρα υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες -είτε ως οικονομικοί μετανάστες, είτε ως πρόσφυγες από εμπόλεμες ζώνες- διαμένουν στην ενδοχώρα, σε περιοχές όπου οι κάτοικοι αντιδρούν.

Τόσο στη Σάμο, όπως και στη Μυτιλήνη πριν από μερικές ημέρες, σημειώθηκαν εντάσεις, ξέσπασαν βίαια επεισόδια ενώ παράλληλα κινδύνεψαν και οι ζωές μικρών παιδιών.

Κανείς, όμως, δεν συγκινήθηκε παρά μόνο όταν οι συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων έγιναν, πλέον, ακραίες.

Ο κ. Γιώργος Κουμουτσάκος παραδέχθηκε ότι το επόμενο διάστημα αναμένονται νέες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο το κλίμα στην ελληνική κοινωνία, που δεν τρέφεται από ρατσιστικά χαρακτηριστικά αλλά φοβάται τη «συγκατοίκησή» στις ίδιες γειτονιές.

Ο αναπληρωτής υπουργός προστασίας του πολίτη σημειώνει με διπλωματική γλώσσα:

«Παρακολουθούμε με ανησυχία και αγωνία τις δραματικές εξελίξεις στην Συρία και αν αυτές θα δημιουργήσουν νέο προσφυγικό μεταναστευτικό κύμα στην Ελλάδα. Είναι πολύ νωρίς για να το πούμε. Όμως η διεύρυνση και εξάπλωση της σύγκρουσης με την συμμετοχή του στρατού του καθεστώτος Άσαντ αγγίξει την περιοχή Ιντλίμπ θα μπορούσε να δημιουργήσει νέο μεταναστευτικό ρεύμα προς την χώρα μας. Και αν ακουμπήσει το Ιντλίμπ δεν θα μιλάμε μόνο για ποσοτικό πρόβλημα, καθώς εκεί υπάρχουν φανατικοί ισλαμιστές».

Και προσθέτει:

«Μπορεί να υπάρξει νέο κύμα και είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε σενάριο. Η στήριξη Ε.Ε. όμως είναι αναγκαία για την χώρα».

Έκτακτη βοήθεια λόγω επείγουσας ανάγκης

Ο αναπληρωτής υπουργός, δίνοντας σε όλους να καταλάβουν ότι βρισκόμαστε ενδεχομένως μπροστά από ένα νέο μεταναστευτικό κύμα και μια νέα προσφυγική κρίση, είπε:

«Εάν φτάσουμε στο ακραίο σημείο η Ελλάδα δεν θα απέκλειε να ζητήσει την εφαρμογή του άρθρου για έκτακτη βοήθεια λόγω επείγουσας ανάγκης».

«Ο χειμώνας δυσχεραίνει κατά πολύ τις μετακινήσεις πληθυσμών από χώρα σε χώρα και με τον τρόπο που γίνεται» αναφέρουν πηγές που ασχολούνται με το προσφυγικό.

Ο πρωθυπουργός πάντως στην τελευταία του ομιλία στη Βουλή στην «Ώρα του Πρωθυπουργού» είχε υπογραμμίσει:

«Κίνηση δεύτερη όλες οι δομές της χώρας συνεργάζονται με το σύστημα υγείας πρόνοιας αλλά και με την παιδεία. Όλα τα παιδιά πρέπει να πηγαίνουν σχολείο. Όσοι το αρνούνται αυτό θα έχουν διοικητικές κυρώσεις. Εντός του 2020 εντάσσουμε 20.000 πρόσφυγες σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία και 16.000 σε προγράμματα απασχόλησης».

Επίσης, στην ίδια ομιλία ο κ. Μητσοτάκης είχε αναφερθεί στην μετεγκατάσταση των προσφύγων μέσω του ειδικού προγράμματος που έχει επεξεργαστεί το αρμόδιο υπουργείο.

«Περισσότεροι από 20.000 αιτούντες άσυλο θα μεταφερθούν σε 10 περιφέρειες της χώρας. Θα φροντίσουμε η εγκατάστασή τους να είναι σε σοβαρές υποδομές και σίγουρα σε συνθήκες αξιοπρεπείς».

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δώσει «μάχη» για να πείσει τους πολίτες να δεχτούν τους πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν ανάγκη της ελληνικής φιλοξενίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ