ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τόμας Βίζερ: Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για έγκαιρη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης

Τόμας Βίζερ: Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για έγκαιρη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης
EPA/ JULIEN WARNAND

Θετικός για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε ο επικεφαλής του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ καθώς θεωρεί πως υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να ολοκληρωθεί εγκαίρως η πρώτη αξιολόγηση.

Σε συνέντευξη του στο Έθνος της Κυριακής ο ευρωπαίος αξιωματούχος τονίζει πως το προσχέδιο της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό είναι στη σωστή κατεύθυνση, απέφυγε όμως να είναι πιο συγκεκριμένος αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Όσον αφορά το μείζον για την ελληνική πλευρά ζήτημα του χρέους ο Βίζερ επεσήμανε πως αυτό θα εξεταστεί στο τέλος της πρώτης αξιολόγησης, καθώς ο βαθμός βιωσιμότητάς του εξαρτάται από πολλούς παράγοντες που είναι κεντρικοί στην αξιολόγηση. Επίσης, εμφανίζεται εκ νέου κάθετος σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, καθώς η παρουσία του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα απαιτείται από τους κανόνες του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης.

Τέλος, ο επικεφαλής του EuroWorking Group δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην πρόσφατη συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη στην οποία αποκάλυψε το περίφημο σχέδιο Χ της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, ο κ. Βίζερ σχολίασε. «Σε κάποιους λίγους ανθρώπους εκτός Ελλάδας είχε γίνει σαφές, ήδη από τον Μάρτιο, ότι στη χώρα υπήρχε μία γραμμή σκέψης -από ένα πολύ περιορισμένο αριθμό ατόμων- ότι από την αρχή δεν είχαν την πρόθεση να ολοκληρώσουν το δεύτερο πρόγραμμα, αλλά υπολόγιζαν ότι θα μπορούσαν να πάρουν τα χρήματα του προγράμματος στο τέλος χωρίς δεσμεύσεις. Αυτό το σχέδιο δεν ήταν καλά μελετημένο και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες δεν θα είχε λειτουργήσει».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ