ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψήφος ομογενών: Θέλουν να συμφωνήσουν αλλά «σκοντάφτουν» στις κομματικές σκοπιμότητες

Ψήφος ομογενών: Θέλουν να συμφωνήσουν αλλά «σκοντάφτουν» στις κομματικές σκοπιμότητες
ΙΝΤΙΜΕ

Ραντεβού για σήμερα το απόγευμα δίνουν εκ νέου οι εκπρόσωποι των κομμάτων με τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να συμφωνήσουν στον τρόπο που θα πρέπει να ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού.

Σε κάθε συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής γίνεται εμφανές το «παιχνίδι», σαν τη γάτα με το σκύλο, ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς παρατηρείται ένα συνεχές μπρος – πίσω της επιτροπής, κυρίως από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Δεν θέλουν να συμφωνήσουν και για αυτό το λόγο εφευρίσκουν συνεχώς προσχώματα» αναφέρουν πηγές από το ΚΙΝΑΛ σε ό,τι αφορά στην τακτική που εφαρμόζει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Για να εγκριθεί το νομοσχέδιο, απαιτούνται 200 ψήφοι. Η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει από μόνη της τόσους βουλευτές, οπότε χρειάζεται οπωσδήποτε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, ο ΣΥΡΙΖΑ, «εκμεταλλευόμενος» τη θέση του ΜέΡΑ25 και επιχειρώντας να προσεταιρισθεί το ΚΚΕ, μπήκε με διαφορετικό… αέρα στη συνεδρίαση.

Μάλιστα, ο εκπρόσωπός του, Γιώργος Κατρούγκαλος -αγνοώντας την προτροπή του υπουργού Εσωτερικών να μην προχωρήσει κανένας σε δηλώσεις που δυναμιτίζουν το κλίμα αλλά να εκμεταλλευτούν τις 24 ώρες μέχρι την επόμενη συνεδρίαση για σκέψη και διαβούλευση- προχώρησε σε εμπρηστικές δηλώσεις, κάνοντας λόγο για υπαναχωρήσεις της κυβέρνησης από τις αρχικές θέσεις της αλλά και τακτική «κινούμενης άμμου».

ΣΥΡΙΖΑ: Κινούμενη άμμος και με προχειρότητα η συζήτηση

Ο πρώην υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος μίλησε για αλλαγή στάσης της κυβέρνησης έναντι του κριτηρίου της 30ετούς απουσίας για την ψήφο των αποδήμων και τόνισε ότι «δεν μπορεί να γίνεται κινούμενη άμμος η συζήτηση και να αντιμετωπίζονται τόσο σοβαρά ζητήματα με προχειρότητα ή με οποιαδήποτε διάθεση πολιτικής τους εκμετάλλευσης».

Στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρουν ότι η κυβερνητική πλευρά είναι διατεθειμένη να κάνει λογικούς συμβιβασμούς και να βάλει νερό στο κρασί της, έτσι ώστε να προχωρήσουν οι συζητήσεις και να βρεθεί λύση που θα λάβει 200 ψήφους.

«Περιμένουμε ανάλογη, υπεύθυνη και εποικοδομητική στάση και από τους υπεύθυνους των κομμάτων» ανέφεραν συγκεκριμένες πηγές.

Σύμφωνα με άλλα στελέχη της διακομματικής επιτροπής, ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως με την αρχική του στάση υπήρχε κίνδυνος απομόνωσης από τα υπόλοιπα κόμματα και για αυτό το λόγο επιχείρησε να φτάσει πιο κοντά στις θέσεις των δύο άλλων κομμάτων -του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25- εξυπηρετώντας συγκεκριμένες σκοπιμότητες.

Στελέχη του υπουργείο Εσωτερικών, που εργάζονται για να βρεθεί η «χρυσή τομή» και να μην τιναχτεί στον «αέρα» το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, σημείωναν:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, βλέποντας την αρνητική στάση του ΜέΡΑ25 θεώρησε ότι δεν θα απομονωθεί από το πολιτικό σύστημα αν τηρήσει αρνητική στάση και για το λόγο αυτό επιχείρησε να προσεταιρισθεί και το ΚΚΕ, το οποίου, όμως, πηγές αναφέρουν ότι στη σύσκεψη της Τρίτης θα καταθέσει ιδέες για να αρθεί το αδιέξοδο».

Το θέμα που προέκυψε κατά τη συνεδρίαση και απέτρεψε τη συμφωνία ήταν άκρως τεχνικό ζήτημα, πίσω από το οποίο «κρύφτηκαν» οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΚΕ: Με αυτοπρόσωπη παρουσία η ψήφος των ομογενών

Από την πλευρά του, το ΚΚΕ έθετε προϋποθέσεις σχετικά με το χρονικό περιθώριο 30 ετών απουσίας από την Ελλάδα, για τη συμμετοχή του Έλληνα ψηφοφόρου στις εκλογές από τον τόπο κατοικίας του στο εξωτερικό.

Ανάλογο μέτρο ισχύει στη Γερμανία, μόνο που εκεί όσοι αποφασίζουν να μετοικίσουν υποχρεούνται εκ του νόμου να το δηλώσουν σε αρμόδια κρατική υπηρεσία, κάτι που δεν ισχύει στη χώρα μας όπου εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να βεβαιωθεί η απουσία στο εξωτερικό, ιδιαίτερα όταν το ΑΦΜ παραμένει ενεργό.

Θεοδωρικάκος: Προσπάθεια με υποχωρήσεις για συναίνεση

Το ΚΚΕ αναγνωρίζει ότι υπάρχει θέμα εφαρμογής της σχετικής διάταξης που προτείνουν και για αυτό το λόγο το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου σήμερα το απόγευμα με νέα πρόταση που αναμένεται να καταθέσει ο αρμόδιος υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος βλέπει με θετικό μάτι τους προβληματισμούς του κομμουνιστικού κόμματος. Την ίδια ώρα, η αυτοπρόσωπη παρουσία των Ελλήνων ψηφοφόρων στις πρεσβείες και τα προξενεία του εξωτερικού -που θέτουν από τον Περισσό ως προϋπόθεση για να ψηφίσουν το νόμο- είναι ένα ζήτημα συζητήσιμο από τον κ. Θεοδωρικάκο, που εμφανίζεται διατεθειμένος να υποχωρήσει από τις αρχικές θέσεις, γνωρίζοντας ότι θα πρέπει να κάνει συμβιβασμούς ώστε να προκύψουν οι 200 ψήφοι για να ψηφιστεί ο νόμος του.

«Η θέση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι να κάνουμε τα πάντα για να διευκολύνουμε όλους του Έλληνες πολίτες, που κατοικούν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, να μπορούν επιτέλους να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών μετά τη συνεδρίαση και πρόσθεσε:

«Είναι κάτι που το οφείλει η ελληνική πολιτεία σε όλους τους Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό. Όμως, αυτό που πρέπει να γνωρίζουν όλοι, εντός και εκτός Ελλάδας, είναι ότι για να γίνει πράξη αυτό, το σχετικό νομοσχέδιο χρειάζεται να ψηφιστεί από 200 βουλευτές. Όπως ξέρετε, η Νέα Δημοκρατία έχει μόλις 158. Για το σκοπό αυτό κινούμαστε και συζητάμε, με πολύ σοβαρό και υπεύθυνο τρόπο, με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, να βρούμε μία λύση».

Απαισιόδοξος ο Σκανδαλίδης για συναινετική λύση

Ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Κώστας Σκανδαλίδης, που γνωρίζει πολύ καλά τα εκλογικά συστήματα και έχει διατελέσει αρκετά χρόνια υπουργός Εσωτερικών σημειώνει ότι θέση του ΚΙΝΑΛ είναι η διευκόλυνση και μέσω της επιστολικής ψήφου όλων των Ελλήνων του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

«Δυστυχώς κάποιοι θεωρούν ότι για λόγους μικροκομματικής σκοπιμότητας δεν μπορούν να υποχωρήσουν από τις δικές τους θέσεις που τις θεωρούν θέσφατο, βάζοντας διάφορες δικλίδες – φράχτες» δήλωσε ο ίδιος, συνεχίζοντας: «Ο καθένας να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να μην κοροϊδεύει τους Έλληνες του εξωτερικού».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ