ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψάχνει να βρεί λύσεις για το Ασφαλιστικό ο Αλέξης Τσίπρας

Ψάχνει να βρεί λύσεις για το Ασφαλιστικό ο Αλέξης Τσίπρας
Eurokinissi/Τατιάνα Μπόλαρη

Χωρίς συμφωνία έληξε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους επαγγελματικούς φορείς.Οι δύο πλευρές κατέθεσαν προτάσεις για αλλαγές στο Ασφαλιστικό όμως δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία.

Στη συνάντηση η κυβέρνηση κατέθεσε δύο προτάσεις για αλλαγές στο Ασφαλιστικό. Η πρώτη αφορά διπλασιασμό των εισφορών τους, σταδιακά, σε βάθος τριετίας ανάλογα με τα εισοδήματα τους. Η δεύτερη αφορά τις επικουρικές συντάξεις όπου η κυβέρνηση πρότεινε να ενοποιηθούν τα ταμεία και για να καταστεί βιώσιμο το νέο Ταμείο να μπει επιπρόσθετος φόρος στις ασφαλιστικές εισφορές της τάξης του 6%.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των επαγγελματικών φορέων κατέθεσαν τις δικές τους προτάσεις, τις οποίες, όπως δήλωσαν εξερχόμενοι του Μαξίμου, η κυβέρνηση υποσχέθηκε να τις εξετάσει, χωρίς όμως να δεσμευτεί.

Στον σύντομο διάλογο που είχε μπροστά στις κάμερες, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τους εκπροσώπους των επαγγελματικών φορέω, ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε: "Πρέπει να βρούμε λύσεις κυρίως για τους πιο αδύναμους κι αυτή είναι μια βασική φιλοσοφία στην οποία πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι".

Συνεχίζοντας ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «η πραγματικότητα είναι ότι όταν παίρνει κανεις κάποια μέτρα για τη βιωσιμότητα του συστήματος, συνήθως τα παίρνει οριζόντια. Αυτό είναι λάθος, πρέπει να βρούμε τον τρόπο ώστε να ξεχωρίσουμε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη κι αυτούς που εχουν τη δυνατότητα να βάλουν πλάτη, γιατί αν δεν βάλει κανείς πλάτη δεν θα γίνει βιώσιμο το σύστημα. Αυτή τη στιγμή το κρίσιμο θέμα είναι να διαχωρίσουμε και να βρούμε τρόπους για τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα και κυρίως για τους νέους επιστήμονες».

Aναλυτικά οι προτάσεις του πρωθυπουργού

Α. ΝΕΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ:

1. Για την πρώτη πενταετία άσκησης επαγγέλματος: Υπολογισμός των εισφορών στο 80% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή στα 468 €, αντί για τα 586 €.

2.Για τα δύο πρώτα χρόνια άσκησης επαγγέλματος: Εισφορά στο 14% αντί για 20%.

3. Για τα επόμενα τρία χρόνια άσκησης επαγγέλματος: Εισφορά στο 17%, αντί για 20%

Β. ΑΝΕΡΓΟΙ

1.Απαλλαγή από υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για όσους βρίσκονται σε αναστολή άσκησης επαγγέλματος.

2.Οικονομική ενίσχυση ανέργων, μέσω ειδικού λογαριασμού που διαχειρίζεται ο ΟΑΕΔ.

Γ. ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕ «ΜΠΛΟΚΑΚΙ»

Εισφορά 6% αντί για 20%. Το υπόλοιπο της εισφοράς θα καταβάλλεται από τον εργοδότη.

Δ. ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΙΟ ΑΔΥΝΑΜΩΝ

1.Κλιμακωτή αύξηση των εισφορών για τα εισοδήματα από 12000 ευρώ και επάνω, ώστε οι μικροί και μεσαίοι επαγγελματίες να προστατεύονται από υπερβολικές επιβαρύνσεις.

2.Για εισόδημα έως 12.000, οι εισφορές είναι ήδη χαμηλότερες σε σχέση με ότι ισχύει σήμερα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ