ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στα χέρια της Βουλής η αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών

Στα χέρια της Βουλής η αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στη Βουλή μεταφέρεται η αρμοδιότητα για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών μετά το ναυάγιο συγκρότησης Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) στη Διάσκεψη των Προέδρων, την περασμένη εβδομάδα.

Επί της ουσίας με την τροπολογία που καταθέτει ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς η αρμοδιότητα για τη διαγωνιστική διαδικασία περνά στα χέρια της κυβερνητικής πλειοψηφίας, που καλείται να στηρίξει την επίμαχη ρύθμιση.

Η ανακοίνωση κατάθεσης της προκάλεσε αντιδράσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία την χαρακτήρισαν αντισυνταγματική, καθώς σύμφωνα με το Σύνταγμα η αρμοδιότητα για την αδειοδότηση ανήκει στο ΕΣΡ. Σημείωναν δε, ότι
η υπουργική τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες κατατίθεται σε νομοσχέδιο που αφορά ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας, κάτι που απαγορεύεται ρητά από τον Κανονισμό της Βουλής.

Σύμφωνα με τα όσα είπε στη Διάσκεψη των Προέδρων ο Νίκος Βούτσης η τροπολογία, η οποία δεν έχει κατατεθεί ακόμη στη Βουλή, θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί την Παρασκευή. Την κατάθεση της πάντως, είχε προαναγγείλει ο Νίκος Παππάς μετά την απόρριψη της πρότασης για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το ΕΣΡ. Στην ψηφοφορία της περασμένης Τρίτης στη Διάσκεψη των Προέδρων, δεν συγκεντρώθηκε η απαραίτητη κατά το Σύνταγμα πλειοψηφία των 4/5, καθώς ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ένωση Κεντρώων και Χρυσή Αυγή καταψήφισαν. «Παρών» είχαν πει ΚΚΕ και Ποτάμι. Νωρίτερα, ωστόσο, είχε υπερψηφιστεί από την Ολομέλεια η τροπολογία που αύξανε τον αριθμό των μελών του Συμβουλίου από 7 σε 9.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ