ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επισκέψεις Κοτζιά σε Κύπρο, Ισραήλ, Τουρκία

Επισκέψεις Κοτζιά σε Κύπρο, Ισραήλ, Τουρκία
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές (φωτογραφία αρχείου)

Τουρκία, Ισραήλ, Κύπρος. Το τρίγωνο των χωρών που θα εκτυλιχθούν οι διπλωματικές εξελίξεις στα κρίσιμα ζητήματα του κυπριακού, του ενεργειακού και όλο το φάσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, επισκέπτεται ο υπουργός εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς.

Ο κ. Κοτζιάς επισκέφθηκε τη Δευτέρα την Κωνσταντινούπολη προκειμένου να συναντηθεί με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, χωρίς ωστόσο, μέχρι στιγμής να υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για το πότε έγινε η συνάντηση και για την ατζέντα των θεμάτων που συζήτησε με τον τούρκο ομόλογό του.

Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, μεταξύ Ελλάδας - Ισραήλ (G2G)

Επόμενος σταθμός του κ. Κοτζιά το Ισραήλ προκειμένου να προετοιμάσει τις λεπτομέρειες του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ, που θα πραγματοποιηθεί στις 27 Ιανουαρίου. Στα Ιεροσόλυμα θα ταξιδέψει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα συνοδεύεται από δεκαμελές υπουργικό κλιμάκιο. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του θα πραγματοποιηθεί το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, μεταξύ Ελλάδας - Ισραήλ (G2G).

Αντικείμενο των επαφών που θα έχει ο κ. Τσίπρας και οι υπουργοί, είναι η διεύρυνση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας, ο τουρισμός, η διαχείριση των υδάτινων πόρων και οι νέες τεχνολογίες. Σε ότι αφορά το ενεργειακό, αναμένεται να συζητηθούν θέματα που αφορούν τους υδρογονάνθρακες της Ανατολικής Μεσογείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ελλάδα θα διαδραματίσει μεσολαβητικό ρόλο προκειμένου να γίνει επαναπροσέγγιση Ισραήλ – ΕΕ.

Στο πλαίσιο της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας, την Τρίτη 26 Ιανουαρίου, πραγματοποιεί μονοήμερη επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Μοσέ Γιαλόν.

Τριμερής Σύνοδος Κορυφής, μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ

Επόμενος σταθμός του Υπουργού Εξωτερικών κ. Κοτζιά είναι η Κύπρος. Στη Λευκωσία, στις 28 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιηθεί η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής, μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί με την υπογραφή κοινής διακήρυξης.

Σε ότι αφορά το ενεργειακό, στο πλαίσιο της Τριμερούς, αναμένεται να συζητηθεί ο υποβρύχιος ηλεκτρικός αγωγός (Eurasia Interconnector) Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ καθώς και το ζήτημα των αγωγών και τερματικών υγροποίησης φυσικού αερίου.

Τριμερής Υπουργική Επιτροπή (Steering Committee) έχει ήδη δημιουργηθεί με αντικείμενο την ενίσχυση της συνεργασίας και το συντονισμό σε θέματα που αφορούν την τρομοκρατία, τον τουρισμό, τη διαχείριση των υδάτων.

Διαβάστε επίσης:

Το ενεργειακό στο επίκεντρο της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής, στις 28 Ιανουαρίου στη Λευκωσία

Κυπριακό: Κρίσιμος μήνας ο Ιανουάριος - Ο ρόλος ΗΠΑ και ΟΗΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ