ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Είστε ψεύτης», «Χαμηλό επίπεδο»: Σκληρή κόντρα Μητσοτάκη – Τσίπρα στη Βουλή

«Είστε ψεύτης», «Χαμηλό επίπεδο»: Σκληρή κόντρα Μητσοτάκη – Τσίπρα στη Βουλή
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Ανέβηκαν κατακόρυφα οι τόνοι στη Βουλή, όπου συζητείται και ψηφίζεται απόψε το νομοσχέδιο για το άσυλο, όταν ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε με δριμύτητα στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο προσφυγικό/ μεταναστευτικό, επικαλούμενος δηλώσεις του Στέλιου Πέτσα, ότι περισσότερες περιπολίες στα θαλάσσια σύνορα συνεπάγονται και περισσότερα ατυχήματα.

«Ψεύτη» τον αποκάλεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αμφισβητώντας ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προέβη σε αυτές τις δηλώσεις. Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για fake news, αποκαλώντας «ψεύτη» τον κ. Τσίπρα. «Δεν αλλάζει το χούι, μια φορά ψεύτης, πάντα ψεύτης», είπε και καταλόγισε στον τέως πρωθυπουργό μετεκλογικό στρες.

«Να καταθέσετε τώρα τις δηλώσεις του κ. Πέτσα στα πρακτικά. Περιμένω να τις καταθέστε τώρα. Δεν θα καταθέσετε τίποτα γιατί πάλι ψέματα είπατε, ποτέ δεν είπε αυτά ο κ. Πέτσας δεν αλλάζει το χούι κ. Τσίπρα, μια φορά ψεύτης πάντα ψεύτης. Δεν θέλω να το επαναλαμβάνω αλλά συνέχεια μου δίνετε αφορμή να το κάνω. Το λιμενικό θα σώσει κάθε άνθρωπο που βρίσκεται στη θάλασσα όχι γιατί έχει νομική υποχρέωση αλλά γιατί αυτό επιβάλλει η ηθική όλων , η ηθική των ελλήνων. Λυπάμαι που κάνατε κάποια αναφορά με υπονοούμενα για ένα ατύχημα που έγινε. Εσείς δεν πάσχετε από μετατραυματικό στρες αλλά από μετεκλογικό στρες», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και απέρριψε υπαινιγμούς του κ. Τσίπρα για συμψηφισμό και υποχωρήσεις στα εθνικά θέματα λόγω προσφυγικού.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύθηκε να καταθέσει την απομαγνητοφώνηση των δηλώσεων και σε υψηλούς τόνους, είπε:

«Ήλπιζα ότι δεν θα είχατε τόσο χαμηλά το επίπεδο σήμερα λέγοντας φέρτε τα πρακτικά, θα σας φέρω την απομαγνητοφώνηση και είτε θα βγείτε δημόσια και θα αναιρέσετε τα όσα είπατε περί ψεμάτων είτε θα τον οδηγήσετε στο σπίτι του. Θα έχετε δύο επιλογές, να σταματήσετε αυτή την καραμέλα εσείς περί ψεμάτων και fake news να σταματήσετε αυτή την καραμέλα θα το κάνω τις επόμενες ώρες».

Λίγο αργότερα ο ΣΥΡΙΖΑ διένειμε το απόσπασμα των τηλεοπτικών δηλώσεων του κ. Πέτσα σε δύο τηλεοπτικούς σταθμούς ενώ ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κείμενο με την απομαγνητοφώνηση τους, που αποτυπώνουν –όπως είπε- την ορθότητα όσων είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η χώρα αποκτά ολοκληρωμένο σύστημα ασύλου

Στην πρωτολογία του, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα «αποκτά σαφές, δομημένο και λειτουργικό Σύστημα Ασύλου» ενώ υπογράμμισε πως οι ελλείψεις και οι αντιφάσεις στον τομέα αυτό επέτρεπαν λάθη, καθυστερήσεις και εικόνες χάους.

«Το Μεταναστευτικό είναι, ήδη, απέναντί μας. Οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε εθνικό επίπεδο. Και θα το αντιμετωπίσουμε, παρά τις διαπιστωμένες ανεπάρκειες ακόμη και ισχυρότατων οργανισμών και παρά τις διαφορετικές φωνές στην Ευρώπη. Με ανθρωπισμό, αλλά και ρεαλισμό. Με πυξίδα την διεθνή αλληλεγγύη. Αλλά και την εθνική ευθύνη. Και με το βλέμμα μας στους κυνηγημένους του κόσμου. Αλλά και στα δικαιώματα των Ελλήνων» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Περιγράφοντας την κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για χιλιάδες ανθρώπους στοιβαγμένους στα νησιά και διάσπαρτους στην ενδοχώρα, εγκαταστάσεις όπως η προβληματική Μόρια και 70.000 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου.

«Παρά τις τεράστιες σπατάλες που ήδη ερευνά η OLAF, μόνο το 22% των ευρωπαϊκών κονδυλίων να έχει αξιοποιηθεί!» είπε ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας επίσης ότι από τις δεκάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες που έφταναν επί 4,5 χρόνια έγιναν μόλις 1.806 επιστροφές.

«Σήμερα εκκρεμούν 70.000 αιτήσεις ασύλου. Κάτι που αποδεικνύει ότι το όλο σύστημα εξέτασης ασύλου έμενε σε παράλυση. Εκπέμποντας το σήμα ότι στην Ελλάδα μπορεί να έρχονται άνθρωποι για να μείνουν, χωρίς κανέναν έλεγχο. Αλλά και δίνοντας δικαίωμα στην Τουρκία να μην εφαρμόζει, καν, την κοινή δήλωση που έχει υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στην Ευρώπη να μας ασκεί κριτική γιατί δεν εφαρμόζουμε σωστά την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, και συνέχισε:

«Η ψευδαίσθηση των “ανοιχτών συνόρων” απαιτεί οργάνωση για να προσαρμοστεί στη ρεαλιστική πολιτική των ασφαλών συνόρων».

Προχώρησε δε, σε μια κωδικοποίηση του νομοσχεδίου:

«Πρώτον, κωδικοποιεί 5 διαφορετικούς νόμους, ένα Προεδρικό Διάταγμα και δεκάδες διάσπαρτες διατάξεις ή μεταφορές Οδηγιών. Όλα αυτά τα εναρμονίζει με το κοινοτικό Δίκαιο και τις αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων
Δεύτερον, απλοποιεί και συντομεύει την χορήγηση ασύλου στους αληθινούς πρόσφυγες, δίνοντας προτεραιότητα στα παιδιά και στις οικογένειες. Στις οποίες, μάλιστα, παρέχει αμέσως πρόσβαση σε Υγεία και Εκπαίδευση.
Και τρίτον, εντάσσει όσους ζητούν προστασία σε ένα πλαίσιο σεβασμού και συνεργασίας με τις ελληνικές Αρχές. Όσοι παρελκυστικά θα διεκδικούν άσυλο, αλλά θα προσβάλλουν τη χώρα μας, δεν θα έχουν θέση εδώ».

«Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη a la carte δεν υπάρχει».

Στρέφοντας τα «βέλη» του προς τους Ευρωπαίους εταίρους, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως συζήτησε τις ελληνικές θέσεις τόσο με τον κ. Ζεερχόφεν όσο και με τους Ευρωπαίους ηγέτες στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, ζητώντας επανεξέταση του συστήματος του Δουβλίνου.

«Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη a la carte δεν υπάρχει» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε και για τον θαυμασμό που αισθάνεται για τα κατορθώματα του Γιάννη Αντετοκούνμπο αλλά και την αριστούχο μαθήτρια που υποδέχτηκε στο Μέγαρο Μαξίμου την 28η Οκτωβρίου, με καταγωγή από την Αφρική, που κρατούσε τόσο περήφανα τη γαλανόλευκή.

«H αλληλεγγύη ή θα εκδηλώνεται με σύστημα ή, απλούστατα, δεν θα υπάρχει παρά μόνο στα λόγια και στα συνθήματα» είπε ο κ. Μητσοτάκης, χρησιμοποιώντας μια φράση της Χάνα Άρεντ.

Τσίπρας: Ιδεοληπτικό το νομοσχέδιο

Κριτική στην κυβέρνηση για τον τρόπο που χειρίστηκε το προσφυγικό μετά τις εκλογές άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ενώ είπε ότι το νομοσχέδιο που έφερε είναι «ιδεοληπτικό και θα αποδειχθεί αναποτελεσματικό».

Ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι «καταργήσατε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και μετατρέψατε το προσφυγικό σε ζήτημα καταστολής».

Επίσης καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι καθυστέρησε τις μετακινήσεις στο εσωτερικό της χώρας και ότι δημιουργεί δομές χωρίς ανθρώπινες συνθήκες και χωρίς να έχει προετοιμάσει τις τοπικές κοινωνίες.

«Τα στελέχη σας ακολουθούν ακραία ρητορική και συγκρίνουν την έλευση των προσφύγων με εισβολή» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε:

«Μετατρέψατε το προσφυγικό σε μεταναστευτικό για να ικανοποιήσετε μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων σας, αλλά αυτό είναι λανθασμένη επιλογή για τον επιπλέον λόγο ότι θα σας πούνε οι Ευρωπαίοι εταίροι "γιατί μας ζητάτε μετεγκατάστασεις αν είναι μετανάστες και γιατί μας ζητάτε αναθεώρηση του Δουβλίνου. Βρείτε τα με τις χώρες προέλευσής τους"».

«Τα Βρασνά είναι δικό σας δημιούργημα», προσέθεσε ο κ. Τσίπρας.

«Εξακολουθείτε να ακροβατείτε ανάμεσα στη δύσκολη πραγματικότητα και της ανάγκης σας να συνεχίσετε να χαϊδεύετε τα αυτιά της κομματικής σας βάσης. Λέτε ότι θα κάνετε μαζικές επιστροφές στην Τουρκία. Αλήθεια; Πώς θα το κάνετε; Μας κατηγορείτε ότι κάναμε μόνο 1.800 επιστροφές. Αλήθεια είναι αλλά πέραν αυτών υπήρξαν άλλες 17.500 εθελοντικές επιστροφές και 10.000 επανενώσεις οικογενειών και έγιναν και 22.000 μετεγκαταστάσεις. Άρα συνολικά 50.000 άνθρωποι έφυγαν. Θα κάνετε εσείς 50.000 επιστροφές στην Τουρκία; Ή δεν έχετε καταλάβει τι γίνεται ή κοροϊδεύετε...» ανέφερε. Για τις αποτροπές στη θάλασσα είπε ότι αυτά που λέει η κυβέρνηση είναι νομικά αλλά και τεχνικά αδύνατα που «θα επιφέρουν δύσκολες καταστάσεις».

Την ίδια ώρα, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μετέτρεψε ένα διεθνές και ευρωπαϊκό θέμα σε ενθικό ή το χειρότερο ελληνοτουρκικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ