ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή - Μητσοτάκης: Ανίκανη η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στη διαχείριση των απορριμμάτων

Βουλή - Μητσοτάκης: Ανίκανη η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στη διαχείριση των απορριμμάτων
ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με την πολιτική που είχε ασκήσει ως κυβέρνηση στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, εξαπέλυσε το πρωί της Παρασκευής από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης «Ώρα του Πρωθυπουργού».

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «υποκρισία και ανικανότητα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ», παντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου για τη διαχείριση απορριμμάτων στην Πελοπόννησο.

Στηλίτευσε, μάλιστα, την εικόνα που παρουσίαζε το πρωί η Βουλή, με τα άδεια έδρανα. «Για δεύτερη φορά σε λιγότερο από ένα μήνα η εικόνα της αίθουσα είναι η ίδια: Ούτε ένας βουλευτής από την αξιωματική αντιπολίτευση, έστω για τους τύπους. Κατά τ’ άλλα, ενδιαφέρονται για την αναβάθμιση του κοινοβουλευτικού επιπέδου», σχολίασε σκωπτικά ο πρωθυπουργός.

«Την τελευταία πενταετία, όπως στην οικονομία έτσι και στην περιβαλλοντική πολιτική, έχασε το τρένο των χρηματοδοτήσεων» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «ενώ προπαγανδιστικά υιοθέτησε μία ρητορική ευαισθησίας, πρακτικά υπονόμευσε κάθε τολμηρή επένδυση στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων».

«Η χώρα», όπως είπε ο πρωθυπουργός, «είναι 24η στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην ανακύκλωση και δεύτερη στην ταφή απορριμμάτων, ενώ λειτουργούν ακόμη 53 παράνομες χωματερές, από τις οποίες 22 στα νησιά και 21 στην Πελοπόννησο».

«Θάβουμε στη γη μας το 80% των αστικών απορριμμάτων μας. Όταν στην Ευρώπη το ποσοστό αυτό είναι μόλις 23%, και σε πολλές χώρες που προβαίνουν και σε ενεργειακή αξιοποίηση, να μην ξεπερνά το 5%» επισήμανε ο πρωθυπουργός, για να υπογραμμίσει: «Τα σκουπίδια δεν είναι για πέταμα! Είναι πρώτες ύλες, είναι δευτερογενή προϊόντα, είναι δευτερογενή καύσιμα. Κύριος στόχος της κυβέρνησης είναι η υιοθέτηση καλών πρακτικών της κυκλικής οικονομίας. Να καταλήγουν, δηλαδή, στην ταφή όσο το δυνατόν λιγότερα απορρίμματα αφού, προηγουμένως, θα έχουν ανακτηθεί όλα τα χρήσιμα υλικά τους».

Δείτε τη συζήτηση στη Βουλή

«Πρέπει να ενισχύσουμε τις προσπάθειες για ανακύκλωση στην πηγή, ο καλύτερος τρόπος είναι να δημιουργήσουμε ένα νέο ρεύμα. Να θεσπίσουμε ένα μέτρο για καφέ κάδο, για οργανικά απόβλητα, αρχικά για ξενοδοχεία, μεγάλες μονάδες και σούπερ μάρκετ, ώστε κάποια στιγμή να φτάσουμε και στα νοικοκυριά», είπε - μεταξύ άλλων - ο πρωθυπουργός.

«Ο στόχος της κυβέρνησης για τα απορρίμματα έως το 2030 συνοψίζεται σε ένα τριμερές σχήμα: 50% - 30% - 20%», ανέφερε.

«Το πρώτο 50% αντιστοιχεί στον όγκο αστικών αποβλήτων, που μπορεί να ανακτάται στην πηγή (μπλε κάδους) και βιοαπόβλητα (καφέ κάδους) σε επίπεδο δήμου. Τα οικιακά οργανικά κατάλοιπα -από τις φλούδες μέχρι το υπόλειμμα του καφέ - θα τοποθετούνται στους καφέ κάδους. Με την ευαισθητοποίηση όλων, ο στόχος σε μερικά χρόνια για ανάκτηση του 35% των βιοαποβλήτων, έναντι 6,5% που είναι σήμερα, είναι ρεαλιστικός. Το υπόλοιπο αντιπροσωπεύει τα ανακτώμενα υλικά από τα μικτά απορρίμματα που τώρα πέφτουν στους πράσινους κάδους», εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης.

Τι ανέφερε στην ερώτησή του ο Κωνσταντινόπουλος

Στην επίκαιρη ερώτησή του, ο κ. Κωνσταντινόπουλος αναφέρει ότι ενώ το έργο της διαχείρισης των απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ δρομολογήθηκε το 2009, επί ΠΑΣΟΚ, και το 2014 εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για να προχωρήσει, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, το 2015, με τροπολογία, ακύρωσε το ΣΔΙΤ.

Σύμφωνα με το βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, το 2018 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε αρμοδιότητα στην περιφέρεια Πελοποννήσου η οποία υπέγραψε το ΣΔΙΤ με τους αναδόχους. Το έργο όμως προσέκρουσε, στη συνέχεια, στις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις.

Το έργο ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων είναι ύψους 168 εκατ. ευρώ (66 εκατομμύρια από το ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα ιδιωτική συμμετοχή) και προβλέπει την κατασκευή με λειτουργία για 28 χρόνια ολοκληρωμένου δικτύου μονάδων επεξεργασίας ταφής και σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ