ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Εθελούσια έξοδος και «μοντέλο ΟΤΕ» για την εξυγίανση της ΔΕΗ

Χατζηδάκης: Εθελούσια έξοδος και «μοντέλο ΟΤΕ» για την εξυγίανση της ΔΕΗ
ΙΝΤΙΜΕ NEWS / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ

Το τέλος της μονιμότητας στους νεοπροσλαμβανόμενους υπαλλήλους της ΔΕΗ προανήγγειλε την Παρασκευή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, επισημαίνοντας ότι η επιχείρηση θα εξυγιανθεί στο πρότυπο που είχε εφαρμοστεί στην περίπτωση του ΟΤΕ.

«Να κοιτάξουμε τι έγινε στον ΟΤΕ. Ήταν μια παρόμοια περίπτωση. Οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ προσλαμβάνονται όπως θα προσλαμβάνονται οι νέοι εργαζόμενοι της ΔΕΗ. Δεν είναι οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ παιδιά ενός κατώτερου Θεού σε σχέση με τους εργαζομένους στη ΔΕΗ», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης, μιλώντας στον ραδιοσταθμό «ΘΕΜΑ 104,6».

Ωστόσο, ο υπουργός έσπευσε να διευκρινίσει ότι «δεν πειράζουμε τα δικαιώματα των παλαιότερων εργαζομένων. Θα συνεχίσουν να έχουν τις συλλογικές συμβάσεις που έχουν».

Έρχεται «μοντέλο ΟΤΕ»

Ερωτηθείς για την εθελουσία έξοδο εργαζομένων της ΔΕΗ, ο κ. Χατζηδάκης απάντησε: «Θα περιοριστεί δραστικά το κόστος της μισθοδοσίας με την απολιγνητοποίση και έτσι υπολογίζεται ότι η ΔΕΗ μπορεί να αντέξει το κόστος της εθελουσίας, όχι ο προυπολογισμός, όχι τα ασφαλιστικά ταμεία και τελικά (σ.σ. η ΔΕΗ) να κάνει απόσβεση σε 2-3 χρόνια».

«Θα ακολουθήσουμε το μοντέλο του ΟΤΕ την περίοδο 2012-2014 όταν το κόστος της εθελουσίας ανέλαβε η επιχείρηση» πρόσθεσε.

«Εάν η ΔΕΗ θέλει να στραφεί στον ιδιωτικό τομέα και εάν λαμβάνουμε τα καλά παραδείγματα στην Ελλάδα όπως του ΟΤΕ, πρέπει να προχωρήσουμε», συνέχισε ο κ. Χατζηδάκης.

Αναφερόμενος, εξάλλου στους 80 γενικούς διευθυντες και διευθυντές της ΔΕΗ και των θυγατρικών της είπε ότι θα έχουν τριετή συμβόλαια. «Ακριβώς επειδή θα είναι με συμβόλαια θα γίνεται προκήρυξη των θέσεων τους στην οποία θα μπορούν εκτός από τα στελέχη της ΔΕΗ να συμμετέχουν και υποψήφιοι από την αγορά. Θα υπάρχει μια επιτροπή αμοιβών που θα παρακολουθεί πώς εξελίσσεται η αγορά για το πώς εξελίσσεται η αγορά», εξήγησε.

Σε άλλη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε: «Μονιμότητα τέλος για τους νεοπροσλαμβανόμενους. Και στον ΟΤΕ έτσι προχωρούν. Υποστηρίζω ότι τα παιδιά που δουλεύουν στον ΟΤΕ δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού συγκριτικά με αυτούς που θέλουν να δουλέψουν στη ΔΕΗ. Θα μπορούν να απολυθούν ανά πάσα στιγμή και θα αμείβονται με όρους αγοράς. Ο ΑΣΕΠ θα ελέγχει τη διαδικασία εάν δεν θέλουμε να υπονομευθεί το πράγμα»..

ΔΗΜΟΦΙΛΗ