ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τετ-α-τετ Δένδια με Λαβρόφ στη Μόσχα: Ψηλά στην ατζέντα προσφυγικό και Συρία

Τετ-α-τετ Δένδια με Λαβρόφ στη Μόσχα: Ψηλά στην ατζέντα προσφυγικό και Συρία
INTIME NEWS / ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΟΣ / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Σημαντικές εξελίξεις για το μέλλον των ελληνορωσικών σχέσεων σηματοδοτεί η κατ’ ιδίαν συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, στη Μόσχα το πρωί της Τετάρτης, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην Ρωσία, η οποία πραγματοποιείται σε μία ευαίσθητη συγκυρία, εν μέσω σημαντικών περιφερειακών εξελίξεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, φιλοδοξία της ελληνικής διπλωματίας, όπως επεσήμαναν χθες διπλωματικές πηγές, είναι η επίσκεψη να σηματοδοτήσει ένα νέο κεφάλαιο στις διαχρονικά φιλικές ελληνορωσικές σχέσεις, μία νέα φάση ανάπτυξης στη βάση του ειλικρινούς διαλόγου και της τακτικής επικοινωνίας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, προς αυτήν την κατεύθυνση, οι δύο υπουργοί θα υπογράψουν κοινό Πρόγραμμα Διαβουλεύσεων Ελλάδας-Ρωσίας 2020-2022, το οποίο θεσμοθετεί μία σειρά από τακτικές επαφές, τόσο σε υπηρεσιακό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, μεταξύ των δύο χώρων.

Σημειώνεται, πως σταθερή επιδίωξη της χώρας μας είναι η περαιτέρω ενίσχυση των συνεργατικών σχέσεων με τη ρωσική πλευρά, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της ισοτιμίας.

Επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με τον Ρώσο ομόλογό του τις πρόσφατες εξελίξεις σε περιφερειακό επίπεδο, με έμφαση στην κατάσταση που διαμορφώνεται στη Συρία, καθώς και την ανατολική Μεσόγειο.

Επίσης, ο κ. Δένδιας αναμένεται να θέσει στον κ. Λαβρόφ το ζήτημα της απαράδεκτης εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού - προσφυγικού από την τουρκική πολιτική ηγεσία, ενώ από την ατζέντα των συνομιλιών δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν ζητήματα όπως οι εξελίξεις στην Ουκρανία, τα Βαλκάνια, το Κυπριακό και οι σχέσεις της Ρωσίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ