ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Μην κρύβεστε πίσω από τη συμφωνία, πάρτε θέση

Τσίπρας: Μην κρύβεστε πίσω από τη συμφωνία, πάρτε θέση
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Για ακόμη μία φορά ο κ. Τσίπρας κάλεσε την αντιπολίτευση να πάρει ξεκάθαρη θέση στο ζήτημα του ασφαλιστικού και να μην κρύβεται πίσω από τη συμφωνία.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Βουλή παρουσίασε τις βασικές αρχές και την φιλοσοφία της κυβερνητικής πρότασης για το Ασφαλιστικό και συγκεκριμένα:

-Ενιαίος φορέας κοινωνικής Ασφάλισης με θέσπιση ενιαίων κανόνων για όλους για τον υπολογισμό των εισφορών.

Στο σημείο αυτό επισήμανε ότι θα υπάρξει πρόνοια για ορισμένες ειδικές περιπτώσεις, όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες, με τους οποίους, όπως είπε, πρέπει να υπάρξει διάλογος.

-Θεσμοθέτηση της Εθνικής Σύνταξης για όσους έχουν τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης.

Ανέφερε ότι η Εθνική Σύνταξη θα είναι συνδεδεμένη με τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας, "όσο θα αυξάνεται το ΑΕΠ, τόσο θα αυξάνεται κι αυτή", ενώ σήμερα θα εκκινεί από τα 384 ευρώ.

Η Εθνική Σύνταξη θα δίνεται χωρίς κανένα εισοδηματικό κριτήριο και θα χρηματοδοτείται από τον Προϋπολογισμό και θα αναπροσαρμόζεται κατ' έτος με Υπουργική Απόφαση.

-Η κύρια σύνταξη θα είναι το άθροισμα που προκύπτει από την Εθνική Σύνταξη και από αναλογική σύνταξη που εξαρτάται από τις εισφορές που έχουν καταβληθεί στο σύνολο του εργάσιμου βίου. Τον συνολικό χρόνο ασφάλισης και το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξιμων αποδοχών.

"Με το σύστημα αυτό εξασφαλίζουμε τον δημόσιο και αναδιανεμητικό χαρακτήρα του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης παρέχοντας ταυτόχρονα κίνητρα ασφάλισης και παραμονής στην εργασία" τόνισε ο πρωθυπουργός.

Κάποιοι αρνούνται τον διάλογο με την κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό. Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο , δεν είμαστε σε αντιπαράθεση με τους αγρότες δήλωσε ο πρωθυπουργός και επισήμανε πως «πράγματι υπάρχουν γκρίζες ζώνες και θα πρέπει να μπει τάξη, υπογραμμίζοντας πως οι αγρότες δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε αλλά οι μεσάζοντες που έχουν αδήλωτα υπερκέρδη».

Στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας κάλεσε τα άλλα κόμματα να καταθέσουν τη δική τους πρόταση σε σχέση με το ασφαλιστικό, αντί να δημαγωγεί πάνω στο ζήτημα. Αναφέρθηκε στα τεράστια ελλείμματα που υπάρχουν στα ταμεία και τόνισε ότι η πορεία αυτή οδηγεί σε κατάρρευση των ταμείων και αδυναμία πληρωμής των συντάξεων. «Μπορούσαμε να κρύψουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί με τον κίνδυνο κάποια στιγμή να παραλύσουμε αιφνιδιαστικά. Αυτή είναι, όμως, μία εθνικά ανεύθυνη στάση όπως είναι και η στάση που κράτησαν τα τελευταία χρόνια τα κόμματα που κυβέρνησαν τον τόπο και έχουν βαριά ευθύνη για το αδιέξοδο. Και τώρα παριστάνουν τους εισαγγελείς.

Ο κ. Τσίπρας έκανε μία αναδρομή στην πορεία του ασφαλιστικού λέγοντας ότι «από τη δεκαετία του ’70 ακόμη όταν οι κυβερνώντες αφήναν των κουμπαρά των ασφαλισμένων να ροκανίζεται. Τα ίδια έγιναν και τη δεκαετία του ‘90 και την πρώτη δεκαετία του 2000 με την αλόγιστη συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων στο χρηματιστήριο όταν τζογάραν τα αποθεματικά των ταμείων και όταν η φούσκα έσκασε. Θύματα ήταν και τα ίδια τα ταμεία και μετά ήρθαν τα δομημένα ομόλογα με τις εγκληματικές συνέπειες του PSI όταν τα ταμεία έχασαν περιουσία 12 δις».
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η αντιπολίτευση αρνήθηκε το διάλογο και κάλεσε τα κόμματα «να καταθέσετε προτάσεις. Σας καλούμε σήμερα να πάρετε θέση στο πρόβλημα. Και μην κρύβετε πίσω από τη συμφωνία. Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο. Εσείς που δημιουργήσατε το πρόβλημα, μήπως έχετε να καταθέσετε καμία πρόταση εκτός από το να δημαγωγείτε;»

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι η πλήρης μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού χωρίς να υπάρξουν περικοπές των κύριων συντάξεων. "Για εμάς κεντρικό πολιτικό στοιχείο είναι η αναδιανομή του πλούτου".

"Θα στηρίξετε την συμφωνία της κυβέρνησης με τους εργοδοτικούς φορείς για αύξηση της εισφοράς τους, ή θα συμπαραταχθείτε με το ΔΝΤ και τις ιδεοληψίες του που θα οδηγήσουν σε νέες περικοπές συντάξεων, δίπλα στις 12 προηγούμενες που οι συνταξιούχοι έχουν υποστεί;" ήταν το δεύτερο ερώτημα που απηύθυνε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε πως η πρόταση της κυβέρνησης δεν προβλέπει περικοπές συντάξεων.

"Η οικογένεια συγκράτησε την αποσάρθρωση της ελληνικής κοινωνίας. Αν τα μέτρα που εφαρμόστηκαν εδώ, εφαρμόζονταν σε χώρες της Β. Ευρώπης θα είχαν διαλυθεί τα πάντα. Γι' αυτόν τον λόγο βασική μας αρχή και βασικός προσανατολισμός στην πρότασή μας είναι να μην κοπούν περαιτέρω οι συντάξεις. Ξέρουμε ότι αυτές πηγαίνουν για τον άνεργο γιό, για τον άνεργο εγγονό" τόνισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του.

"Η κρίση του Κοινωνικού Ασφαλιστικού Συστήματος, ενός θεμελιακού κοινωνικού πυλώνα, εντείνει την σύγκρουση των γενεών ως προς την κατανομή του παραγόμενου πλούτου και δημιουργεί μια παράδοξη κατάσταση: η αλληλεγγύη των γενεών στο παρόν να διαγκωνίζεται με την αλληλεγγύη των γενεών στο μέλλον. Μόνος τρόπος επίλυσης του παράδοξου είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας, αν αυτό δεν γίνει ότι πρόταση και να φέρουμε εμείς ή εσείς (σ σ η αντιπολίτευση) θα συζητάμε τα ίδια σε λίγα χρόνια" τόνισε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας "σε συνδυασμό, όμως, η επιστροφή στην ανάπτυξη με ένα ολοκληρωμένο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης που λαμβάνει υπόψη τις αλληλεξαρτήσεις που ανέλυσα πριν."

Ο πρωθυπουργός είπε, στην συνέχεια, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, "καλούμαστε εμείς που δεν ευθυνόμαστε για τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων σας, να καθαρίσουμε τα δικά σας 'άπλυτα'. Θα το κάνουμε αλλάζοντας δομές, επιβάλλοντας δικαιοσύνη και ισοτιμία. Σας καλούμε όμως και σας να αναλάβετε τις ευθύνες σας."

"Αφού δεν θέλετε να βάλετε πλάτη, τουλάχιστον πείτε μας τι προτείνετε, μην αρνείστε τον διάλογο. Αφού δεν θέλετε να αναλάβετε ευθύνη, δεν θέλετε να λερώσετε τα χέρια σας με τα δικά μας 'άπλυτα', τουλάχιστον σταματήστε να είστε επιζήμιοι για τον τόπο, κρατήστε στοιχειωδώς μια στάση ευθύνης σε ένα μείζον θέμα, εθνικής και κοινωνικής ευθύνης, όπως είναι η βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού Συστήματος" κατέληξε, στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ