ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με γραμμή Ντόρας η κυβέρνηση – Άδειασε τον Κυρανάκη

Με γραμμή Ντόρας η κυβέρνηση –  Άδειασε τον Κυρανάκη
ΙΝΤΙΜΕ

 Η διγλωσσία στο κυβερνητικό στρατόπεδο για το προσφυγικό / μεταναστευτικό ζήτημα φαίνεται να παίρνει (προσωρινά;) τέλος.

Το Μαξίμου παρενέβη αποφασιστικά στην υπόθεση θέλοντας να βάλει φραγμό στις δηλώσεις στελεχών της ΝΔ που θεωρήθηκαν ότι παρέκκλιναν προς την ακροδεξιά κι έδιναν πολιτική κάλυψη στις κινητοποιήσεις ενάντια στη μετεγκατάσταση προσφύγων από τα νησιά. Ταυτόχρονα θέλει να σταματήσει να δίνεται προς τα έξω η εικόνα μιας νεοδημοκρατικής Βαβέλ.

Η θέση της Ντόρας

Στην ουσία η κυβέρνηση θέλει να κινηθεί με την «ήπια» γραμμή της Ντόρας Μπακογιάννη η οποία για το θέμα του μπάρμπεκιου ακροδεξιών με χοιρινό έξω από hotspot, είχε πει ότι «κάποιοι δικοί μας νέοι βουλευτές δεν κατάλαβαν γιατί μιλούσαν. […]Εγώ δεν πιστεύω ότι υπάρχει βουλευτής της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη που θα υποστηρίξει ότι η έλλειψη ανθρωπιάς και στήριξης του αδυνάμου μπορεί να είναι πολιτική θέση.»

Η κ. Μπακογιάννη είχε δηλώσει ακόμα ότι: «Με ενόχλησε αυτό το θέμα, όχι γιατί υπάρχει περίπτωση να πει κάποιος ότι δεν θα τρώμε χοιρινό ή δεν θα πίνουμε αλκοόλ, αλλά επειδή προκαλείς τον εξαθλιωμένο άνθρωπο και τον πατάς στο θρησκευτικό του συναίσθημα. Αυτό δεν υπάρχουν λόγια να το περιγράψεις».

Πέρα από τη γνωστή εκτίμηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η πολιτική ηγεμονία κρίνεται στον λεγόμενο μεσαίο χώρο, είναι σαφές ότι στη στάση της κυβέρνησης έχει ιδιαίτερη βαρύτητα η επείγουσα ανάγκη αποσυμφόρησης των νησιών. Τα μπλόκα στα οποία πρωτοστατούν στελέχη της ΝΔ, συνιστούν τροχοπέδη στο πρόγραμμα μεταφοράς προσφύγων από τα νησιά στην ενδοχώρα.

Άδειασμα Κυρανάκη

Σήμερα ο Γιώργος Κουμουτσάκος άδειασε κι επίσημα τον Κωνσταντίνο Κυρανάκη ο οποίος εμμέσως είχε καλύψει το μπάρμπεκιου των «Ενωμένων Μακεδόνων». Ο κ. Κουμουτσάκος είπε από το βήμα της Βουλής ότι: «Προσυπογράφω, συμφωνώ και τονίζω τη θέση της κ. Μπακογιάννη. Αυτή είναι η θέση μου ως αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Κι επειδή οι γραφικότητες πρέπει κάποτε να τελειώνουν. Ούτε με σουβλάκια, ούτε με μπύρες, ούτε με κοψίδια ασκείται μεταναστευτική πολιτική.»

Η τοποθέτηση Κουμουτσάκου έχει αυξημένη βαρύτητα γιατί:

  1. Έγινε στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Επομένως ήταν προετοιμασμένη και σε συνεννόηση με το Μαξίμου.
  2. Ο ίδιος είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος ως αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.
  3. Ήταν απολύτως σαφής ως προς το περιεχόμενό της.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον «Βηματοδότη» του Βήματος, μετά από εντολή του κ. Μητσοτάκη, ο Στέλιος Πέτσας τηλεφώνησε στον κ. Κυρανάκη και του διαμήνυσε την ενόχληση του πρωθυπουργού για όσα είχε δηλώσει ο βουλευτής τη ΝΔ.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η χτεσινή διαγραφή του στελέχους της ΝΔ Γιάννη Σαντετσίδη ο οποίος είχε καλέσει τις Αρχές να πνίγουν στο Αιγαίο τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καλέσει τους βουλευτές της ΝΔ σε ξενοδοχείο στο Καβούρι για να ακούσει τις γνώμες τους για το προσφυγικό και, κυρίως, να τους εξηγήσει με λεπτομέρειες ποια είναι η γραμμή για το ζήτημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ