ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιστροφή των θεσμών με σκληρό ΔΝΤ

Επιστροφή των θεσμών με σκληρό ΔΝΤ
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Επιμένει το ΔΝΤ σε σκληρή στάση για το Ασφαλιστικό. Σύμφωνα με τις πληροφορίες το Ταμείο εξακολουθεί να απορρίπτει κατηγορηματικά την λύση της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών που προκρίνει η ελληνική πλευρά κάτι που σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη μπορεί να προκαλέσει μπλοκάρισμα της διαπραγμάτευσης ακόμη και διχογνωμία ανάμεσα στους θεσμούς.

H άφιξη των ηγετικών στελεχών των θεσμών μετατίθεται, τουλάχιστον, για την επόμενη εβδομάδα, παρά την έκκληση της ελληνικής κυβέρνησης να κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν.

Η χθεσινή σύγκρουση στη Βουλή

Το «νεοφιλελεύθερο» πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη προσπάθησε να φανερώσει το Μαξίμου κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το ασφαλιστικό.

Είναι ενδεικτικό πως η κυβέρνηση πιάστηκε από τις προτάσεις που κατέθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ είτε για πλήρη εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, είτε για ιδιωτική ασφάλιση, είτε ακόμη και για νέες μειώσεις μισθών στο δημόσιο για να καταγγείλει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι αποκαλύφθηκε και μαζί του και οι νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις του κόμματός του, από τις οποίες τους χωρίζει η άβυσσος.

Για την κυβέρνηση η χθεσινή συζήτηση κατέδειξε την αδυναμία της Νέας Δημοκρατίας να καταθέσει την δική της πρόταση για το ασφαλιστικό αλλά και την «συμπόρευση» του νέου της αρχηγού με το ΔΝΤ, καθώς όπως υποστήριζαν αργότερα κυβερνητικές πηγές ο κ. Μητσοτάκης επανέφερε σε απόλυτα σκληρή γραμμή το περίφημο email Χαρδούβελη.

Τη στάση της ΝΔ και του αρχηγού της κατά την συζήτηση για το ασφαλιστικό θα αναδείξει και τις επόμενες ημέρες το Μέγαρο Μαξίμου για να καταγγείλει την αξιωματική αντιπολίτευση ότι όχι μόνο κατέστρεψε όλες τις προηγούμενες δεκαετίες ως κυβερνών κόμμα τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά συγχρόνως τα λεηλάτησε και με το περίφημο σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων.

Συγχρόνως, ο Αλέξης Τσίπρας θα ενσωματώσει στην επιχειρηματολογία του υπέρ της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και την άρνηση της ΝΔ να συναινέσει παρά τις ευθύνες που φέρει για την κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος θυμίζοντας βεβαίως και το PSI από το οποίο τα ταμεία έχασαν περί τα 12 δις ευρώ.

Από τη συζήτηση στη Βουλή έγινε σαφές ότι η κυβέρνηση επιμένει στον διάλογο για το ασφαλιστικό με τις επαγγελματικές ομάδες που θίγονται και εκ των πραγμάτων το Μαξίμου κρατάει ανοιχτή την πόρτα και στον αγροτικό κόσμο θεωρώντας ότι με την συζήτηση μπορούν να γίνουν βελτιώσεις στο κυβερνητικό σχέδιο.

Ωστόσο, χθες ο πρωθυπουργός προειδοποίησε με νόημα πως εφόσον δεν υπάρξει διάλογος οι διεκδικήσεις των αγροτών δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ