ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμφωνίες συνεργασίας Ισραήλ – Ελλάδας σε ενέργεια, τουρισμό, τεχνολογία

Συμφωνίες συνεργασίας Ισραήλ – Ελλάδας σε ενέργεια, τουρισμό, τεχνολογία
ΑΠΕ-ΜΠΕ

 Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα και του Μπέντζαμιν Νετανιάχου και οι δύο εστίασαν στην προοπτική οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Στην ομιλία του ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην οικονομική ενίσχυση της χώρας μας από επενδύσεις ισραηλινών εταιριών, κυρίως στον τομέα της τεχνολογίας και της καινοτομίας. Επίσης αναφέρθηκε στη συνεργασία και στον τομέα της ενέργειας και του τουρισμού.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Νετανιάχου τόνισε: «Θα ενδυναμώσουμε τη συνεργασία μας στο εμπόριο και στην ενέργεια, στο φυσικό αέριο. Θα συζητήσουμε το θέμα των υδάτινων πόρων, δημόσιας ασφάλειας, τουρισμού. Ίσως άργησε αυτή η συνεργασία αλλά τώρα γίνεται με πάρα πολύ γοργά βήματα. Να θυμηθούμε όλοι το μεγαλύτερο έγκλημα στην Ιστορία. Θα πρέπει να είμαστε δυνατοί για να αποτρέψουμε την οποιαδήποτε άλλη γενοκτονία».
»Έχετε αποδείξει ότι η Ελλάδα παραμένει ένα λίκνο πολιτισμού και είναι ένας πραγματικός φίλος. Μπορούμε να δημιουργήσουμε μία πραγματική συμμαχία για ασφάλεια.

Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας δήλωσε: «Θέλω να ευχαριστήσω θερμά για την υποδοχή. Σήμερα είναι το δεύτερο ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ. Θέλω να επισημάνω ότι η διατήρηση της μνήμης είναι εξαιρετικά σημαντική. Η Ελλάδα δεν έμεινε ποτέ αμέτοχη στις κρίσιμες στιγμές της Ιστορίας. Δεν ήταν ποτέ μία ουδέτερη ζώνη, πήρε μέρος για να υπερασπιστεί το δίκαιο. Ο ελληνικός λαός στα χρόνια του ναζισμού αντιστάθηκε και πρέπει να συνεχίσει η ελληνική πολιτεία να δείχνει μηδενική ανοχή στο ρατσισμό και τον αντισημιτισμό.

Η σημερινή συνάντηση ήταν εξαιρετικά εποικοδομητική. Εκφράσαμε την αμοιβαία βούληση να προχωρήσουμε σε συνεργασία για την ανάπτυξη και την ευημερία των λαών μας. Υπέγραψαν μία σειρά από διμερείς συνεργασίες για τον τουρισμό, το περιβάλλον, ενέργεια, καινοτομία, έρευνα και τεχνολογία, αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Προχωράμε σε συγκεκριμένα προγράμματα οικονομικής δράσης. Ενισχύουμε την προσπάθεια ισραηλινών επιχειρήσεων να επενδύσουν στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων στον τομέα των νεοφυών επιχειρήσεων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ