ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ για Πολυτεχνείο: Ο Χρυσοχοΐδης «σπόνσορας» της πιο μαζικής αντικυβερνητικής πορείας

ΣΥΡΙΖΑ για Πολυτεχνείο: Ο Χρυσοχοΐδης «σπόνσορας» της πιο μαζικής αντικυβερνητικής πορείας
ΑΝΤΡΕΑ ΜΠΟΝΕΤΤΙ

«Πήραμε τα πάνω μας χτες.»

Αυτή η φράση κορυφαίου στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ συνοψίζει το κλίμα στην Κουμουνδούρου τόσο για τη χτεσινή πορεία του Πολυτεχνείου όσο και για την παρουσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πολλά τα χαμόγελα στην αξιωματική αντιπολίτευση κάτι που αποτυπώνεται στη σημερινή ανάρτηση στο Facebook του Αλέξη Τσίπρα: «Χθες πάνω από 40.000 πολίτες, στην πλειοψηφία τους νέοι, έδωσαν απάντηση στον αυταρχισμό, τη καταστολή αλλά και στην ολομέτωπη επίθεση των ιδεολογικών μηχανισμών του νέου «επιτελικού» κράτους στη δημοκρατική συλλογική μνήμη και συνείδηση του λαού μας. Οι αντιδράσεις τους σήμερα, στις ανακοινώσεις και στα πρωτοσέλιδά τους, δείχνουν ότι ξαφνιάστηκαν και ενοχλήθηκαν. Ορθώς θα έλεγα, γιατί είχαν στήσει σκηνικό πολέμου με «μπαχαλάκηδες», αλλά ξαφνικά χθες τους προέκυψε η πρώτη μεγάλη μαζική και ειρηνική αντικυβερνητική διαδήλωση, τέσσερις μόλις μήνες μετά τις εκλογές. Όσοι είχαν υπολογίσει ότι με μια εκλογική νίκη θα ξεμπερδέψουν με τον ΣΥΡΙΖΑ, την Αριστερά και τις δημοκρατικές παραδόσεις του λαού μας, ας το ξανασκεφτούν. Και ας είναι τουλάχιστον πιο ψύχραιμοι, γιατί όσο δείχνουν πόσο τους ενοχλεί τόσο μας επιβεβαιώνουν ότι πορευόμαστε σωστά.»

Οι εκτιμήσεις

Σε ανάλογο κλίμα ήταν και η δήλωση του Αλέξη Χαρίτση στον Ανδρέα Παπασταματίου, στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ. «Η μαζικότατη και ειρηνική πορεία, ήταν η καλύτερη απάντηση στο κλίμα τρομολαγνείας και καταστολής που καλλιεργήθηκε τις προηγούμενες μέρες από την κυβέρνηση».

Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι ήταν η μεγαλύτερη πορεία Πολυτεχνείου των τελευταίων ετών. Σε ό,τι αφορά το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν ότι ήταν το μεγαλύτερο από το 2014. Η μαζικότητα της πορεία θεωρείται από την αξιωματική αντιπολίτευση απάντηση στο κλίμα αυταρχισμού που δημιουργήθηκε με τα γεγονότα της ΑΣΟΕΕ, καθώς και στην προσπάθεια διαστρέβλωσης της ιστορίας μέσα από άρθρα του τόπου «δεν υπήρχαν νεκροί στο Πολυτεχνείο» ή «το Πολυτεχνείο έφερε τη χούντα του Ιωαννίδη». Με ειρωνικό τόνο, ο αξιωματούχος του ΣΥΡΙΖΑ με τον οποίο επικοινωνήσαμε, είπε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έπαιξε το ρόλο του «σπόνσορα» της πιο μαζικής αντικυβερνητικής κινητοποίησης μέχρι στιγμής.

Ο Τσίπρας

Ικανοποίηση εκφράζεται και για την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη διαδήλωση, αφού κρίνεται ότι «ανταποκρίθηκε στο αίσθημα των δημοκρατικών πολιτών και της νεολαίας». Το ότι ο κ. Τσίπρας δεν πορεύτηκε μέχρι την αμερικανική πρεσβεία, θεωρείται εύλογο αφού οι κινήσεις του ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν αντίκτυπο στις διακρατικές σχέσεις της χώρας.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις κριτικές της ΝΔ και των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ, η απάντηση είναι ότι «η κυβέρνηση θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ κλεισμένο στα γραφεία του. Όταν ο αντίπαλος ενοχλείται από αυτό που κάνεις, τότε κάτι καλό έχεις κάνει.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ