ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύγκρουση «κορυφής» στη Βουλή: «Επαναφέρατε τη διαπλοκή», «δεν θέλουμε μπαχαλάκηδες λευκών κολάρων»

Σύγκρουση «κορυφής» στη Βουλή: «Επαναφέρατε τη διαπλοκή», «δεν θέλουμε μπαχαλάκηδες λευκών κολάρων»
ΙΝΤΙΜΕ/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

«Κόκκινο» χτύπησε η πολιτική αντιπαράθεση στη Βουλή σήμερα, με τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα να συγκρούονται σφοδρά για το Ποινικό Δίκαιο και να ανταλλάσσουν κατηγορίες και χαρακτηρισμούς στην «Ώρα του Πρωθυπουργού».

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που πήρε πρώτος το λόγο, ανέβασε τους τόνους με το… καλημέρα, χαρακτηρίζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη «ψεύτη και δειλό» και υποστηρίζοντας ότι δεν έχει το πολιτικό θάρρος να αναγνωρίσει τα λάθη του.

Ο κ. Τσίπρας αναφερόταν στην προηγούμενη κόντρα του με τον πρωθυπουργό στη Βουλή για το προσφυγικό και την ένταση που δημιουργήθηκε αναφορικά με τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα για τις περιπολίες του Λιμενικού.

Αμέσως μόλις πήρε το λόγο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως δεν σκοπεύει να ακολουθήσει τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ρητορική της έντασης, λέγοντας παράλληλα ότι έχει «έναν λαό να ενημερώσει».

«Επαναφέρατε τη διαπλοκή», «δεν θέλουμε μπαχαλάκηδες λευκών κολάρων»

Στην πρωτολογία του, ο Αλέξης Τσίπρας επέκρινε τη στάση της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στις αλλαγές που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ στον Ποινικό Κώδικα, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε νομοθέτηση χωρίς να εξετάσει ουσιαστικά το πλαίσιο που είχε θεσμοθετηθεί.

Επαναφέροντας στην πολιτική επικαιρότητα το δημοσίευμα των Financial Times που την περασμένη εβδομάδα προκάλεσε πολιτική «θύελλα» μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση πως με πρόσχημα την αντιμετώπιση της ανομίας «ξεπάγωσε» τους λογαριασμούς οικονομικών εγκληματιών και έκαναν «δώρο» την ποινική ασυλία στους τραπεζίτες.

Διερωτήθηκε δε, με ποια λογική «πέρασε ένα νόμο για να αποδεσμεύονται λογαριασμοί υπόπτων για ξέπλυμα χρήματος, πριν η υπόθεση τους τελεσιδικήσει;».

Την ίδια ώρα, καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι με την επίμαχη διάταξη στον Ποινικό Κώδικα «καθαρίζει» μια σειρά υποθέσεων «θαλασσοδανείων» στα οποία συμπεριλαμβάνονται και «τα δανεικά και αγύριστα των κομμάτων άνω 400 εκατ. ευρώ σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αλλά και σε μέσα ενημέρωσης».

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε και η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος παίρνοντας τον λόγο χαρακτήρισε τον κ. Τσίπρα «θεσμικά αδιάβαστο και πολιτικά επιπόλαιο».

Εξαπέλυσε δε, και «πυρά» κατά του κ. Τσίπρα για το ποσοστό των ερωτήσεων που απάντησε στη Βουλή ως πρωθυπουργός:

«Κατατέθηκαν προς εσάς 319 ερωτήσεις, απαντήσατε 11, μία κάθε 5,5 μήνες, ποσοστό 3,5%, κάτι σας θυμίζει, σας καταδιώκει αυτό το ποσοστό», είπε χαρακτηριστικά και σχολίασε αρνητικά το μήκος της ερώτησης του κ. Τσίπρα.

Απαντώντας στα όσα σημείωσε ο κ. Τσίπρας από το βήμα της Βουλής περί «λευκών κολάρων», ο πρωθυπουργός είπε: «είναι υποκριτικό να αναμασάτε την καραμέλα των λευκών κολάρων».

«Είναι πολύ υποκριτικό να αναμασάτε διαρκώς αυτή την καραμέλα των λευκών κολάρων και μπαχαλάκηδων με κουστούμια. Εμείς δεν θέλουμε ούτε τους μπαχαλάκηδες των λευκών κολάρων ούτε των Πανεπιστημίων. Ο νόμος σε αυτή τη χώρα θα εφαρμόζεται για όλους, είτε είναι δυνατοί είτε είναι αδύναμοι. Αν βλέπετε τους νόμους ως εμπόδιο πείτε το μας».

Κατηγόρησε δε, τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι μετέτρεψε τη δωροδοκία σε «απλό πλημμέλημα από απλό κακούργημα».

«Αυτά τα λάθη κάνατε και αυτά διορθώνουμε» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Το 2012 στην Διεθνή Διαφάνεια στην 94η θέση. Το 2015 ήταν στην 58η θέση. Το 2018 67η θέση. Αυτά είναι τα έργα και ημέρες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

Παράλληλα, κάλεσε τον κ. Τσίπρα να σταματήσει την «υποκρισία γύρω από την ευθύνη υπουργών», όπως είπε, και του ζήτησε να αφήσει τους «συνταγματικούς λεονταρισμούς».

«Ψευτομεταβατική διάταξη»

O Αλέξης Τσίπρας επέμεινε στο δημοσίευμα των Financial Times και στη δευτερολογία του και απαντώντας σε σχόλιο του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι πρόκειται για «δημοσιογραφικό λάθος» καθώς αποτελεί μεταβατική διάταξη, απάντησε πως είναι «ψευτομεταβατική διάταξη».

Όπως είπε, πρόκειται για μια «σκανδαλώδη υπόθεση» και γι' αυτό «δεν ανακάλεσε» η εφημερίδα παρά την επιστολή της κυβέρνησης.

Κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει σαφώς εάν υπάρχουν τα 1,2 δισ. «σκανδαλωδών υπεξαιρέσεων συγκεκριμένων προσώπων» που με αφορμή την εν λόγω καθυστέρηση μπορούν να αποδεσμευτούν.

Ο τέως πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην ευθύνη που επέρριψε στην πρώην κυβέρνηση ο Κ. Μητσοτάκης για την επιδείνωση των δεικτών διαφθοράς, αναφερόμενος σε αξιολόγηση της Financial Action Task Force που κάνει λόγο για βελτίωση της χώρας σε ό,τι αφορά το ξέπλυμα χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Τέλος, αναφορικά με το άρθρο 86, ο Αλ. Τσίπρας επέμεινε ότι η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει εάν θεωρεί ότι η δωροδοκία υπουργού γίνεται κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του ή επ' ευκαιρία αυτών, καθώς στην πρώτη περίπτωση θα επωφελείται από το σύντομη αποσβεστική προθεσμία παραγραφής και σημείωσε ότι εάν υπερασπιστεί την πρώτη άποψη θα πρέπει να παραδοθεί «στη χλεύη του ελληνικού λαού».

«Τα επιχειρήματά σας είναι έωλα, φτωχά», υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και απευθυνόμενος στην κυβέρνηση είπε ότι με αυτές τις νομοθετήσεις δε «θα προσελκύσει τις επενδύσεις που επιθυμεί, καθώς οι επενδυτές πάνε σε χώρες «που έχουν νόμους» και όχι «ασυδοσία» και «ανταλλαγές κάτω από το χαλί».

«Αυτά οδήγησαν στην κρίση» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

«Θέλω να μετατρέψω τη χώρα σε ένα απέραντο εργοτάξιο για το αύριο»

«Αν εσείς θέλετε να μετατρέψετε τη χώρα σε ένα απέραντο δικαστήριο για το χθες, εγώ θέλω να τη μετατρέψω σε ένα απέραντο εργοτάξιο για το αύριο»: με αυτή τη φράση απάντησε στον Αλέξη Τσίπρα κατά τη δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον κ. Τσίπρα να κατονομάσει επιχειρηματίες που πιστεύει πως ωφελούνται από τις διατάξεις που προωθεί η κυβέρνηση, κάνοντάς του κριτική για τον τρόπο που ασκεί αντιπολίτευση.

«Είχατε τη δυνατότητα να με ρωτήσετε για την πορεία της οικονομίας, για το προσφυγικό, για τις παρεμβάσεις στα πανεπιστήμια, για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, για ένα σύνολο θεμάτων που απασχολούν τους πολίτες πολύ περισσότερο. Τέσσερα χρόνια ως πρωθυπουργός, το αγαπημένο σας θέμα ήταν η διαπλοκή, τα δήθεν σκάνδαλα, για να δείξετε πως υπάρχει μια διαχωριστική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ με το κακό παρελθόν. Δεν σας βγήκε σε καλό αυτή η επιμονή. Ήταν οι συζητήσεις που ανέβηκαν πολύ περισσότερο, οι τόνοι με σκληρές κουβέντες. Καταλαβαίνω και συμπάσχω με τις εσωτερικές σας αντιφάσεις. Δεν είναι εύκολο να βλέπετε ανθρώπους που στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ να συντάσσονται με την κυβέρνηση σε καίριες πολιτικές αποφάσεις. Κυβερνήσατε 4 χρόνια και καταδικαστήκατε από τον ελληνικό λαό. Η βολική αντιπολίτευση για εμάς είναι κακή για τον τόπο. Εύχομαι να καταφέρουμε να συμφωνήσουμε σε θέματα. Αν επιμένετε σε αυτή την ακραία διχαστική ρητορική, θα βρεθείτε σε απόλυτη σύγκρουση με μία κοινωνία που δεν είναι πια εκεί, έχει φύγει μπροστά, εμείς θα μιλάμε για το μέλλον. Αυτή την πολιτική θα υπηρετούμε» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ