ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνταγματική Αναθεώρηση:«Χαμένη ευκαιρία»λέει ο Βαρουφάκης, εκλογή ΠτΔ από το λαό θέλει ο Βελόπουλος

Συνταγματική Αναθεώρηση:«Χαμένη ευκαιρία»λέει ο Βαρουφάκης, εκλογή ΠτΔ από το λαό θέλει ο Βελόπουλος
ΙΝΤΙΜΕ/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και την ψηφοφορία που θα ακολουθήσει, κορυφώνεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. 

Πρώτος στο βήμα ανέβηκε ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος έκανε λόγο για «χαμένη ευκαιρία», επαναλαμβάνοντας την άποψη ότι η χώρα βρίσκεται υπό την «κατοχή» των «δανειστών και της ολιγαρχίας» και πως το κόμμα του αντιστέκεται με «δημιουργική ανυπακοή».

Μετέφερε μάλιστα, συνομιλία που είχε με οδηγό ταξί για να καταδείξει την εικόνα που έχουν οι πολίτες για τη Βουλή.

«Η αίσθηση των πολιτών είναι ότι τους κοροϊδεύουμε. Ένας οδηγός ταξί που δεν είναι οπαδός του ΜεΡΑ25 αλλά της ΝΔ μου είπε ότι η Βουλή νομοθετεί υπέρ των λίγων για να ξεζουμίζουν τους πολλούς και με τα λεφτά να διαφημίζουν τους βουλευτές για να ξαναεκλεγούν», είπε.

Επί της ουσίας των υπό αναθεώρηση διατάξεων, ο Γιάνης Βαρουφάκης πρότεινε την καθιέρωση πλήρους ουδετερόθρησκου κράτους και την κατάργηση του άρθρου 86 για τις ποινικές ευθύνες υπουργών. Το κόμμα του θα στηρίξει τη συνταγματική κατοχύρωση της ψήφου των αποδήμων με τον ίδιο να προτείνει τη δημιουργία νέων εκλογικών περιφερειών εκτός επικράτειας.

«Δειλή» χαρακτήρισε με τη σειρά του την αναθεώρηση του Συντάγματος ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος και τάχθηκε υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από το λαό. Ο κ. Βελόπουλος στην παρέμβασή του αναφέρθηκε εκτενώς στο μεταναστευτικό/προσφυγικ, επιμένοντας στα περί εισβολής που πρέπει να αποτραπεί.

«Αν θέλετε να κάνετε την Ελλάδα μουσουλμανική, εμείς έχουμε άλλη άποψη», είπε και χαρακτήρισε σωστή επιλογή για πρόσφυγες και μετανάστες τα ακατοίκητα νησιά. Ζήτησε ένα «push back» και συμπλήρωσε: «η Ελλάδα είναι ανεκτική μεν, αλλά χριστιανική και ελληνική δε».

Την άποψη ότι η συνταγματική αναθεώρηση, παρά τους επιμέρους καυγάδες των κομμάτων, αποτυπώνουν την ταύτιση της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, εξέφρασε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, φέροντας ως παράδειγμα το άρθρο για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Υπήρξε σύμπτωση στο μείζον ζήτημα της αλλαγής της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και της αποσύνδεσης από τη διενέργεια εκλογών. Παρά το γεγονός, ότι δεν τα βρίσκετε στο πώς θα γίνεται η εκλογή, γιατί εκεί υπεισέρχονται και μικροκομματικές σκοπιμότητες», είπε.
Ο κ. Κουτσούμπας χαρακτήρισε «καρικατούρα» τα δημοψηφίσματα, όπως του 2015 και επέμεινε στην πρόταση του ΚΚΕ για τη συνολική κατάργηση του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών και όχι μόνο την κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας. Τάχθηκε επίσης, κατά του άρθρου 32 για την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας από το λαό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ