ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προανακριτική: «Δεν γνωρίζω τίποτα για πολιτικά πρόσωπα» λέει η πρώην γραμματέας του Φρουζή

Προανακριτική: «Δεν γνωρίζω τίποτα για πολιτικά πρόσωπα» λέει η πρώην γραμματέας του Φρουζή
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Με την κατάθεση δύο πρώην στελεχών της Novartis συνεχίζει το έργο της η Προανακριτική Επιτροπή για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο

Η πρώην γραμματέας του πάλαι ποτέ ισχυρού άνδρα της Novartis Κωνσταντίνου Φρουζή, Μαρία Μαραγγέλη, που πέρασε πρώτη την πόρτα της Προανακριτικής Επιτροπής, σύμφωνα με πληροφορίες ανέφερε πως δεν έχει υποπέσει κάτι στην αντίληψή της για πολιτικά πρόσωπα, καθώς δεν ήταν στην αρμοδιότητά της.

«Samsonite βαλίτσα με χρήματα που να έφυγε από τη Novartis με τον Φρουζή για τον κ. Σαμαρά δεν έχω δει. Αν έφευγε ο Φρουζής από το γραφείο του θα τον έβλεπα εγώ κι άλλοι πολλοί. Δεν έγινε κάτι τέτοιο», ανέφερε σύμφωνα με πληροφορίες, προσθέτοντας πάντως, πως ο Κωνσταντίνος Φρουζής κρατούσε πάντα τη μαύρη τσάντα του.

«Ο Φρουζής κρατούσε πάντα μια μαύρη βαλίτσα Samsonite με ροδάκια», φέρεται να είπε, «καρφώνοντας» το πρώην αφεντικό της με το οποίο βρίσκεται σε δικαστική αντιδικία.

«Ο κ. Φρουζής εκδιώχθηκε το 2015, δεν αποχώρησε από τη Novartis, για εσωτερικές ατασθαλίες. Ξέρω γιατί συνέτασσα τα κείμενα. Από το 2015 δεχόμουν ατέλειωτες απειλές. Στις 24/09/2015 όταν αποχώρησε, γιατί βρέθηκαν ατασθαλίες, δέχθηκα ένα μήνυμα από το κινητό του, το έχω ήδη καταθέσει. Χρησιμοποιεί ως όχημα το γιό του Δημήτρη, με απειλούσε για να μην μιλήσω για τις εσωτερικές ατασθαλίες», φέρεται να είπε.

Σε άλλο σημείο, ανέφερε πως «έγινε έλεγχος από τη Novartis σε βάρος του Φρουζή για τα ακριβά αυτοκίνητα που χρησιμοποιούσε. Κάθε 15 μέρες άλλαζε αυτοκίνητο. Μου ζήτησε να πάρω τη Porsche στο σπίτι και αρνήθηκα». Σε άλλο σημείο, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε: «Ο Φρουζής ασκούσε καταχρηστικά την εξουσία του. Μου έλεγε ότι δεν είχα δικαίωμα να λείψω ούτε μια μέρα από τη δουλειά, παρά μόνο αν τρακάρω. Ήταν αναίσθητος και ανάλγητος». Φέρεται μάλιστα, να είπε πως μετά το απειλητικό sms που δέχθηκε, εκείνος, έβαλε και άτομα να την απειλήσουν για να σιωπήσει.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, αρνήθηκε πως είναι μια από τους προστατευόμενους μάρτυρες.

«Δεν ισχύει πως είμαι προστατευόμενη μάρτυρας. Δεν έχω κάνει νομική ενέργεια για τα δημοσιεύματα. Δεν έχω την οικονομική δυνατότητα. Δεν είχα μπει ποτέ σε προστασία από αστυνομικούς», ανέφερε σύμφωνα με πληροφορίες. Είναι ενδεικτικός ο διάλογος που φέρεται να είχε με τον Θανάση Πλεύρη.

Θ. Πλεύρης: Δημοσιεύματα σας παρουσιάζουν ως προστατευόμενο μάρτυρα...

Μ. Μαραγγέλη: Δεν σχολιάζω τα δημοσιεύματα.

Θ. Πλεύρης: Γιατί δεν προσφύγατε εναντίον τους;

Μ. Μαραγγέλη: Δεν έχω την οικονομική δυνατότητα να μπω σε τέτοια διαδικασία.

Σε ερώτηση του προέδρου της Επιτροπής Γιάννη Μπούγα εάν έχει εξεταστεί από τις αρμόδιες αρχές στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, απάντησε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πως τον Οκτώβριο του 2017 κατέθεσε μετά από κλήση της Ελένης Τουλουπάκη, παρουσία δυο εισαγγελέων. Αρχές του 2018 κατέθεσε ξανά στο Τμήμα Εγκλημάτων κατά της Διαφθοράς. Σε ερώτηση εάν στη δεύτερη κλήση της από την Εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη, εκείνη τη ρώτησε σχετικά με τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων προκειμένου να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει οτιδήποτε σχετικό εάν γνώριζε, η κ. Μαραγγέλη υποστήριξε ότι η Εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς δεν την ρώτησε τίποτα σχετικό.

Σημείωσε πάντως, πως ποτέ δεν κατέθεσε στο εξωτερικό.

Ανέφερε πως δεν γνωρίζει τίποτα για δωροδοκία του Δημήτρη Αβραμόπουλου, του Ανδρέα Λοβέρδου, του Άδωνι Γεωργιάδη και του Ανδρέα Λυκουρέντζου και πως δεν έχει δει βαλίτσες με χρήματα. Σημείωσε πάντως, πως ο Κωνσταντίνος Φρουζής κρατούσε πάντα τη μαύρη τσάντα του. Ανέφερε ωστόσο, πως ο κ. Φρουζής είχε δει τον Ανδρέα Λοβέρδο πάνω από μια φορά και πως η ίδια είχε κλείσει ραντεβού με τους Αντώνη Σαμαρά, Γιάννη Στουρνάρα και Ανδρέα Λοβέρδο.

Σε άλλο σημείο, απαντώνας σε ερωτήσεις του Βασίλη Κεγκέρολου από το ΚΙΝΑΛ, είπε:

Β. Κεγκέρογλου: Ξέρετε αν ο κ. Φρουζής έστελνε sms στον κ. Λοβέρδο:

Μ. Μαραγγέλη: Όχι

Β. Κεγκέρογλου: Εσεις προσωπικά αντιληφθήκατε επικοινωνία Φρουζή με Λοβέρδο;

Μ. Μαραγγέλη: Όχι

Β. Κεγκέρογλου: Ακούσατε ποτέ ότι ο Λοβέρδος απαιτεί χρήματα σε βαλίτσα;

Μ. Μαραγγέλη: Όχι

Β. Κεγέρογλου: Έγγραφο του FBI, σε εκθεσή του, υποστηρίζει οτι η Μαρια Μαραγγέλη γνώριζε τα παντα για την υπόθεση. Κρατούσε σημειωσεις και έστελνε add sms. Ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα η έκθεση του FBI;

Μ. Μαραγγέλη: Όχι, αυτα δεν ειναι αληθεια

Β. Κεγκέρογλου: Σας ρώτησε η κ.Τουλουπακη αυτο που αναγράφεται στην έκθεση του FBI οτι γνωρίζατε τα παντα για την δωροδοκία;

Μ. Μαραγγέλη: Όχι, δεν με ρώτησε

Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν ο κ. Κεγκέρογλου ρώτησε την Μαρία Μαραγγέλη, επιμένοντας, εάν γνωρίζει ότι ο κ. Λοβέρδος συναντήθηκε με τον Κωνσταντίνο Φρουζή, η απάντηση που έλαβε ήταν «όχι, δεν ξέρω». Αίσθηση προκάλεσε κι ένα σχόλιο του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ. «Δεν γνωρίζετε το ενα, δεν γνωρίζετε το αλλο, δεν ξέρατε το παραλλο αλλα ήσασταν η αποκλειστική γραμματέας του. Τελικά εσείς δεν δουλεύατε σε εταιρεία! Σε κωλοχ@@νείο δουλεύατε», ζητώντας ωστόσο, να διαγραφεί από τα πρακτικά.

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής της ανέφερε πως το 2010 «η εταιρεία πέταγε και παίρναμε μεγάλα μπόνους» και πως αυτά επανήλθαν επί ΣΥΡΙΖΑ. «Το 2016 – 2017 πήραμε μπόνους», φέρεται να είπε.

Πάντως, φέρεται να είπε πως ο Κωνσταντίνος Φρουζής είχε φιλικές σχέσεις με πολιτικούς, μεταξύ των οποίων ο Γιάννης Στουρνάρας και ο Αντώνης Σαμαράς.

Σε ό,τι αφορά στις καταθέσεις των δύο προστατευόμενων μαρτύρων με τις κωδικές ονομασίες «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης», είπε πως τις γνωρίζει από δημοσιεύματα.

Η Μαρία Μαραγγέλλη ήταν γραμματέας του Κωνσταντίνου Φρουζή, ο οποίος είχε αναφέρει στην κατάθεσή του πως για μεγάλο χρονικό διάστημα την θεωρούσε έμπιστο πρόσωπο, ωστόσο, εκείνη τον έκλεψε και την είχε κάνει στη γωνία.

Σήμερα βρίσκεται σε δικαστική αντιδικία μαζί του.

Για σήμερα έχει ακόμη προγραμματιστεί η κατάθεση του πρώην διευθυντή εμπορικής πολιτικής της Novartis, Φιλίστωρ Δεσταμπασίδη, ο οποίος αποχώρησε από την εταιρία το 2014. Εκ των υστέρων, διενεργήθηκε εσωτερικός έλεγχος στην εταιρία και το πόρισμα που εκδόθηκε έδειξε ότι παραβίαζε τους εσωτερικούς κανονισμούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ