ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προανακριτική: «Δεν είμαι προστατευόμενος μάρτυρας» στην υπόθεση Novartis, λέει ο Δεσταμπασίδης

Προανακριτική: «Δεν είμαι προστατευόμενος μάρτυρας» στην υπόθεση Novartis, λέει ο Δεσταμπασίδης
Φωτογραφία Αρχείου ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Απέρριψε κατηγορηματικά ότι είναι ένας εκ των προστατευόμενων μαρτύρων το πρώην μεγαλοστέλεχος της Novartis, Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης.

«Δεν ονομάζομαι ούτε Κελέση ούτε Σαράφη, το όνομά μου είναι Δεστεμπασίδης», ανέφερε ο πρώην διευθυντής εμπορικής πολιτικής της φαρμακοβιομηχανίας, ο οποίος καταθέτει από το πρωί στην Προανακριτική Επιτροπή για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Με τις έως τώρα πληροφορίες, ο κ. Δεσταμπασίδης αρνείται να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση που δεν αφορά στο αντικείμενο της Επιτροπής, επαναλαμβάνοντας πολλές φορές την ίδια απάντηση:

«Δεν επιθυμώ να απαντήσω τίποτα άλλο πέρα από το αντικείμενο της παρούσας προανακριτικής που είναι η διερεύνηση τυχόν ευθυνών του κ. Παπαγγελόπουλου».

Η άρνησή του να απαντήσει σε πολλές κρίσιμες ερωτήσεις οδήγησε τα μέλη της Επιτροπής στην απόφαση να αποστείλουν τα πρακτικά της κατάθεσής του προς αξιολόγηση στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών. Ο μάρτυρας θα ελεγχθεί για τυχόν ποινικές ευθύνες. Παράλληλα, τα πρακτικά της συζήτησης θα αποσταλούν και στην Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και στους Αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, κ.κ. Σοφουλάκη και Ζαχαρή.

Ο κ. Δεσταμπασίδης φέρεται πάντως, να δήλωσε πως ορθώς η Δικαιοοσύνη ερευνά την υπόθεση της Novartis και πως ο ίδιος θα καταθέσει όταν κληθεί αρμοδίως από τη Δικαιοσύνη για το σύνολο των πολιτών προσώπων, με βάση τις ηθικές του αξίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μάρτυρας απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Θανάση Πλεύρη, είπε πως είναι η πρώτη φορά που καταθέτει και πως δεν τον κάλεσαν ή προσέγγισαν εισαγγελείς. «Τόσους και τόσους δεν κάλεσε», φέρεται μάλιστα, να απάντησε όταν τον ρώτησε επίμονα ο Βασίλης Κεγκέρογλου από το ΠΑΣΟΚ, υπονοώντας τον κ. Φρουζή.

Θ. Πλεύρης: έχετε καταθέσει ξανά για την υπόθεση;

Φ. Δεσταμπασίδης: Όχι είναι η πρώτη φορά.

Θ. Πλεύρης: Έχετε καταθέσει ξανά για την υπόθεση;

Φ. Δεσταμπασίδης: Πρώτη φορά καταθέτω.

Θ. Πλεύρης: Σας κάλεσαν ή σας προσέγγισαν εισαγγελείς;

Φ. Δεσταμπασίδης: Όχι.

Θ. Πλεύρης: Γνωρίζετε για χρηματισμό του κ. Αβραμόπουλου;

Φ. Δεσταμπασίδης: Δεν επιθυμώ να απαντήσω τίποτα άλλο πέρα από το αντικείμενο της παρούσας προανακριτικής που είναι η διερεύνηση τυχόν ευθυνών του κ. Παπαγγελόπουλου.

Θ. Πλεύρης: Από τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται από το FBI, ποιον έχετε συναντήσει;

Φ. Δεσταμπασίδης: …Δεν επιθυμώ να απαντήσω τίποτα άλλο πέρα από το αντικείμενο της παρούσας προανακριτικής που είναι η διερεύνηση τυχόν ευθυνών του κ. Παπαγγελόπουλου.

Ο Φιλίστωρ Δεσταμπασίδης απάντησε ακόμη, ότι γνωρίζει τον πρώην προστατευόμενο μάρτυρα Νίκο Μανιαδάκη, επειδή έχει αναφερθεί στο όνομά του. Κατέθεσε, μάλιστα, και το σχετικό δελτίο Τύπου, ενώ αρνήθηκε πως έχει ταξιδέψει στις ΗΠΑ μετά το 2014, ούτε και στη Βιέννη. Δήλωσε πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, πως στοχοποιήθηκε από τον Νίκο Μανιαδάκη.

Φ. Δεστεμπασίδης: Αισθάνομαι στοχοποιημένος. Ένας από αυτούς που με στοχοποίησαν είναι ο Μανιαδάκης

Ερώτηση: Γιατί ο Μανιαδάκης;

Φ. Δεστεμπασίδης: Για να με εκφοβίσει, να μην καταθέσω στη Δικαιοσύνη πράγματα που έχω δει, έχω ακούσει και γνωρίζω. Όχι για αυτά που ερευνάτε σε αυτή την προανακριτική αλλά καθαρά για το σκάνδαλο Novartis.

Δήλωσε δε, ότι τον έχουν στοχοποιήσει οι κ.κ. Λοβέρδος, Αβραμόπουλος, Γεωργιάδης, Σαμαράς, Μανιαδάκης και Φρουζής και μαζί -όπως φέρεται να είπε- και όλα τα ΜΜΕ που αναφέρονται στο όνομα του Φρουζή. «Το κάνουν για να μην καταθέσω όσα πιθανόν γνωρίζω στην ποινική Δικαιοσύνη», ανέφερε σύμφωνα με πληροφορίες. Σε ερώτηση μάλιστα, τι εννοεί ότι τον εκφοβίζουν, απάντησε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές: «Τι είναι εκφοβισμός; Θέλετε να παίξουμε το βίντεο στο youtube όπου ο Άδωνις Γεωργιάδης λέει ότι ο Δεστεμπασίδης είναι προστατευόμενος μάρτυρας;».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι απαντήσεις του στον Βασίλη Κεγκέρογλου από το ΚΙΝΑΛ, αν και ανέφερε πως δεν του έκανε εντύπωση που δεν τον κάλεσε η Ελένη Τουλουπάκη.

Β. Κεγκέρογλου: Στην έκθεση του FBI αναφέρεται το όνομά σας και λέει ότι εσείς μαζί με τον Φρουζή συμμετείχατε στα πρωταρχικά σχέδια δράσης και τον προϋπολογισμό της Novartis.

Φ. Δεσταμπασίδης: Από μένα ζητούνταν να δώσω ένα νούμερο για το συνολικό ποσό του προυπολογισμού της εταιρείας για τα ΜΜΕ. Τίποτε άλλο δεν ήξερα. Ούτε για ποια ΜΜΕ ούτε για ποια πρόσωπα. Ούτε για ΜΜΕ γνώριζα ούτε για ρόλο αξιωματούχων. Ό,τι είχε να κάνει με την Επιτροπή Ανταγωνισμού ή το επίσημο κράτος ανήκε στις αρμοδιότητες του Φρουζή. Εγώ δεν γνωρίζω τίποτε.

Β. Κεγκέρογλου: Γνωρίζετε τον κ.Μανιαδάκη; Έχει πει ότι σας συνάντησε σε προθάλαμο δικαστηρίου.

Φ. Δεσταμπασίδης: Ο κ.Μανιαδάκης ήταν προστατευόμενος μάρτυρας και κατέθεσε εναντίον πολιτικών προσώπων. Σήμερα είναι κατηγορούμενος και στην ίδια υπερασπιστική γραμμή με εκείνους που κατηγόρησε. Ουδέποτε τον συνάντησα, ούτε στη ΓΑΔΑ, ούτε στην Εισαγγελία Διαφθοράς.

Β. Κεγκέρογλου: Ξαναρωτώ, το γεγονός ότι η κ.Τουλουπάκη δεν σας κάλεσε ποτέ δεν σας κάνει καμία εντύπωση;

Φ. Δεσταμπασίδης: Όχι καμία. Δεν έχει καλέσει τόσους και τόσους. Εμένα θα καλούσε;

Αρνήθηκε δε, να απαντήσει σε αρκετές από τις ερωτήσεις που του τέθηκαν.

Β. Κεγκέρογλου: Τον δικηγόρο κ.Σαράκη τον γνωρίζετε;

Φ. Δεσταμπασίδης: Δεν απαντώ. Είναι άσχετο με την υπόθεση Παπαγγελόπουλου

Β. Κεγκέρογλου: Εσείς πώς το γνωρίζετε οτι είναι άσχετο με την υπόθεση; Ξέρετε λεπτομέρειες της υπόθεσης;

Φ. Δεσταμπασίδης: Δεν απαντώ

Β. Κεγκέρογλου: Προτείνατε στον Βουλκίδη να γίνεται και οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες;

Φ. Δεσταμπασίδης: Δεν απαντώ

Β.Κεγκέρογλου: Προτείνατε στον Εμμανουήλ Βουλκίδη να συστήσετε από κοινού εταιρεία και του προτείνατε μάλιστα και συγκεκριμένο όνομα για Γενικό Διευθυντή;

Φ. Δεσταμπασίδης: Δεν απαντώ.

Στο θέμα της στοχοποίησής του επανήλθε απαντώντας στις ερωτήσεις του Δημήτρη Μπιάγκη από το ΚΙΝΑΛ.

Δ. Μπιάγκης: Είπατε ότι πριν τη Νοβαρτις εργαζόσασταν για την Pfizer. Μετά, όταν πήγατε στη Νοβαρτις διαπιστώσατε διαφορετικές πρακτικές πχ παράτυπες στη δεύτερη εταιρεία;

Φ.Δεστεμπασίδης: Δεν απαντώ

Δ. Μπιάγκης: Στο πλαίσιο του εσωτερικού ελέγχου κάθε χρόνο ήταν και η μελέτη των εντολών-συμφωνιών που έκαναν από το τμήμα επικοινωνίας. Αν λοιπόν έβρισκε ο έλεγχος κάποια παρατυπία θα το μαθαίνατε; Θα έπαιζε ρόλο στο μπόνους που παίρνατε;

Δ. Μπιάγκης: Το μπόνους του 2011 το πήρατε τον Φεβρουάριο;

Φ. Δεστεμπασίδης: Ναι από όσο θυμάμαι

Δ. Μπιάγκης: Το μπόνους του 2012 το πήρατε τον Φεβρουάριο του 2013;

Φ. Δεστεμπασίδης: Δεν θυμάμαι

Δ. Μπιάγκης: Είπατε ότι νιώθετε στοχοποιημένος από κάποιους πολιτικούς και ΜΜΕ. Γιατί;

Φ. Δεστεμπασίδης: Γιατί θέλουν να με εκφοβίσουν.

Δ. Μπιάγκης: Φοβόσαστε για την οικογένεια σας;

Φ. Δεστεμπασίδης: Όχι δεν φοβάμαι

Δ.Μπιάγκης: Φοβάστε κάτι και δεν δίνετε τα στοιχεία που γνωρίζετε;

Φ. Δεστεμπασίδης: Όχι δεν φοβάμαι

Δ. Μπιάγκης: Όταν κάποιος νοιώθει στοχοποιημενος διότι πιστεύει ότι τον έχουν στοχεύσει λόγο του ότι θέλουν να το φοβίσουν να μην καταθέσει όταν θα έλθει η ώρα δεν είναι πιο λογικό να καταθέσει αυτά που γνωρίζει όσο γίνεται πιο γρήγορα;
Έχετε συμβουλευθεί τον δικηγόρο σας μήπως πρέπει να καταθέσετε όλα όσα γνωρίζετε για την υπόθεση;

Φ.Δεστεμπασίδης: Μάλιστα. Και μου έχουν πει να περιμένω να καταθέσω όταν θα κληθώ αρμοδίως.

Δ.Μπιάγκης: Έχει πέσει στην αντίληψή σας κάποιου είδους επικοινωνία, η οποία ενδεχομένως να είχε και έκνομη χροιά, μεταξύ Φρουζή και Λοβέρδου;

Φ. Δεστεμπασίδης: Δεν απαντώ

Πηγές από το ΚΙΝΑΛ έλεγαν ότι ο Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης πριν την Novartis δούλευε για την εταιρεία Pfizer, η οποία είναι ανταγωνιστική της Novartis. Από την αποχώρηση του όμως από την εταιρεία Novartis και μέχρι σήμερα δραστηριοποιείται ως ελεύθερος επαγγελματίας και συνεργάζεται, κατά δήλωσή του στην προκαταρκτική επιτροπή, με δέκα φαρμακευτικές εταιρείες, τις οποίες όμως όταν του ζητήθηκε δεν κατονόμασε, κάνοντας όπως πάλι ο ίδιος δήλωσε για λογαριασμό τους εκτος όλων των άλλων λόμπινγκ. Στο πλαίσιο αυτού του λόμπινγκ δήλωσε ότι συναντάται με πολιτικούς. Όταν ρωτήθηκε ποιοι ειναι αυτοι οι πολιτικοι αρνήθηκε να απαντήσει για άλλη μια φορά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ