ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σταϊκούρας: Αύξηση 6,1 δισ. ευρώ στις ηλεκτρονικές συναλλαγές

Σταϊκούρας: Αύξηση 6,1 δισ. ευρώ στις ηλεκτρονικές συναλλαγές
ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ/ΙΝΤΙΜΕ

«Ζεστό χρήμα» αναμένει το υπουργείο Οικονομικών από την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ που επικαλέστηκε ο Χρήστος Σταϊκούρας εκτιμάται ότι οι συναλλαγές με ηλεκτρονικά μέσα θα αυξηθούν κατά 6,1 δισ. ευρώ. 

Στη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου και απαντώντας στην κριτική που δέχθηκε από την αντιπολίτευση, ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε πως σε περίπτωση που τα φυσικά πρόσωπα προχωρήσουν σε συναλλαγές, με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, ύψους 30% του εισοδήματος τους, αναμένεται να αυξηθούν οι συναλλαγές με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής κατά 6,1 δισ. ευρώ, γεγονός που μεταφράζεται σε 389 εκατομμύρια έσοδα ΦΠΑ.

«Αυτή η εκτίμηση δεν περιλαμβάνει επιπλέον ηλεκτρονικές συναλλαγές που ενδεχομένως γίνουν από αυτούς που ήδη βρίσκονται πάνω από το όριο του 30%, συνεπώς είναι συντηρητική η εκτίμηση», είπε ο κ. Σταϊκούρας και αναφέρθηκε σε κίνητρα για ακόμη μεγαλύτερη χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών.

«Μια αύξηση των συναλλαγών, κατά 6,1 δισ. συνεπάγεται, με βάση εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για το ποσοστό φοροδιαφυγής στην Ελλάδα, ότι θα εκδοθούν επιπλέον αποδείξεις ύψους 2,05 δις ευρώ», είπε και πρόσθεσε πως με αυτή τη βάση συνεπάγεται ότι το δημόσιο θα εισπράξει 389 εκατομμύρια έσοδα ΦΠΑ, εφαρμόζοντας μεσοσταθμικό συντελεστή περί το 19%, ενώ επιπλέον 168 εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να εισπραχθούν μέσω της αύξησης των εσόδων και αντίστοιχων εξόδων που θα παρουσιάσουν οι επιχειρήσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ